Barszcz stracił kolor lub stał się bury? Wystarczy odrobina, a uratujesz sytuację
Barszcz wigilijny rozpoczyna uroczystą ucztę. Gdy na stole pojawia się waza z zupą, wszystkie oczy zwrócone są w jej stronę. Czasami, mimo najszczerszych chęci, kolor barszczu pozostawia wiele do życzenia. Nie ma jednak co płakać nad burym i mdłym barszczem - w łatwy sposób uratujesz sytuację.
09.12.2024 11:55
Barszcz wigilijny powinien mieć nie tylko intensywny, buraczkowy smak, ale również wyrazisty rubinowy kolor. Jeśli jednak po ugotowaniu w garnku skrywa się zupa, która nie zachwyca barwą, sięgnij do domowej spiżarni. Sytuację szybko uratuje sok z czerwonej porzeczki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak ugotować czerwony barszcz wigilijny?
Intensywny, ciemnoczerwony kolor barszczu zawdzięczamy betainie, naturalnemu barwnikowi zawartemu w burakach. Niestety, betaina jest dość wrażliwa na wysokie temperatury i łatwo ulega rozkładowi podczas gotowania. W efekcie zamiast czerwonego barszczu mamy brunatny lub mało intensywny wywar.
Dodatek octu do wody podczas gotowania buraków pomoże utrwalić ich kolor. Kwas octowy reaguje z barwnikami w burakach, sprawiając, że stają się one bardziej stabilne. Wystarczy dodać kilka łyżek octu do wody, w której gotują się buraki.
Powodem, dla którego barszcz często traci swój intensywny kolor, stając się brązowy, jest niewłaściwy proces gotowania. Zarówno zbyt długie gotowanie, jak i zbyt wysoka temperatura przyczyniają się do utraty charakterystycznej czerwieni barszczu. Podobnie jak w przypadku rosołu, kluczem do uzyskania smacznego i pięknie zabarwionego barszczu jest delikatne gotowanie na małym ogniu. Dzięki temu aromaty i kolory uwolnią się z warzyw, a barszcz zachowa swój intensywny, czerwony kolor.
Sięgnij po sok z porzeczki
Zupa już prawie gotowa, zaglądasz do garnka, a tam... mało koloru? Nic jednak straconego - z pomocą przychodzi sok z porzeczki. Wystarczy dodać 300 ml na ok. 2-3 litry barszczu, by mdła zupa odeszła w zapomnienie, a kolor został wzmocniony.
Jeśli korzystasz z gotowego barszczu w kartonie, warto doprawić go nie tylko solą oraz pieprzem. Sok z czarnej porzeczki dodatkowo podkręci smak już niemal gotowego wyrobu. To prosty patent, który uratuje wigilijną zupę, zamieniając potencjalną katastrofę w pyszne danie.