Barszcz stracił kolor lub stał się bury? Wystarczy odrobina, a uratujesz sytuację

Barszcz wigilijny rozpoczyna uroczystą ucztę. Gdy na stole pojawia się waza z zupą, wszystkie oczy zwrócone są w jej stronę. Czasami, mimo najszczerszych chęci, kolor barszczu pozostawia wiele do życzenia. Nie ma jednak co płakać nad burym i mdłym barszczem - w łatwy sposób uratujesz sytuację.

Barszcz wigilijny będzie idealnie czerwonyBarszcz wigilijny będzie idealnie czerwony
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Barszcz wigilijny powinien mieć nie tylko intensywny, buraczkowy smak, ale również wyrazisty rubinowy kolor. Jeśli jednak po ugotowaniu w garnku skrywa się zupa, która nie zachwyca barwą, sięgnij do domowej spiżarni. Sytuację szybko uratuje sok z czerwonej porzeczki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na Boże Narodzenie podaj choinki. Efektowne i proste w przygotowaniu

Jak ugotować czerwony barszcz wigilijny?

Intensywny, ciemnoczerwony kolor barszczu zawdzięczamy betainie, naturalnemu barwnikowi zawartemu w burakach. Niestety, betaina jest dość wrażliwa na wysokie temperatury i łatwo ulega rozkładowi podczas gotowania. W efekcie zamiast czerwonego barszczu mamy brunatny lub mało intensywny wywar.

Czerwony barszcz - Pyszności
Czerwony barszcz - Pyszności © Canva | woyzzeck

Dodatek octu do wody podczas gotowania buraków pomoże utrwalić ich kolor. Kwas octowy reaguje z barwnikami w burakach, sprawiając, że stają się one bardziej stabilne. Wystarczy dodać kilka łyżek octu do wody, w której gotują się buraki.

Powodem, dla którego barszcz często traci swój intensywny kolor, stając się brązowy, jest niewłaściwy proces gotowania. Zarówno zbyt długie gotowanie, jak i zbyt wysoka temperatura przyczyniają się do utraty charakterystycznej czerwieni barszczu. Podobnie jak w przypadku rosołu, kluczem do uzyskania smacznego i pięknie zabarwionego barszczu jest delikatne gotowanie na małym ogniu. Dzięki temu aromaty i kolory uwolnią się z warzyw, a barszcz zachowa swój intensywny, czerwony kolor.

Sięgnij po sok z porzeczki

Zupa już prawie gotowa, zaglądasz do garnka, a tam... mało koloru? Nic jednak straconego - z pomocą przychodzi sok z porzeczki. Wystarczy dodać 300 ml na ok. 2-3 litry barszczu, by mdła zupa odeszła w zapomnienie, a kolor został wzmocniony.

Barszcz stracił kolor? Tak najszybciej go uratujesz.
Barszcz stracił kolor? Tak najszybciej go uratujesz. © Adobe Stock

Jeśli korzystasz z gotowego barszczu w kartonie, warto doprawić go nie tylko solą oraz pieprzem. Sok z czarnej porzeczki dodatkowo podkręci smak już niemal gotowego wyrobu. To prosty patent, który uratuje wigilijną zupę, zamieniając potencjalną katastrofę w pyszne danie.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje