Rosół z chudego, pysznego mięsa. Jeszcze lepszy niż na kurze
Chociaż to mięso nie kojarzy się zbytnio z rosołem, to przygotowana na nim zupa jest nie tylko niezwykle smaczna, ale i zdrowa. Przedstawię wszystkie zalety rosołu ugotowanego na króliku, a także podzielę się sprawdzonym przepisem.
08.12.2024 12:49
Wbrew wszelkim pozorom produkcja mięsa króliczego ma się w Polsce bardzo dobrze. Szkopuł jego popularności – a raczej jej braku – tkwi w tym, że lwia część tego produktu nie trafia do polskich odbiorców, lecz klienteli z Zachodu. Eksport jest więc na wysokim poziomie, ale nie oznacza to, że nad Wisłą musimy sobie odmawiać tego specjału. Mięso królicze nie jest trudne do kupienia, a przygotowany z niego rosół ma naprawdę wiele zalet.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mięso z królika. Dlaczego warto je spożywać?
Istnieje kilka istotnych korzyści wynikających ze spożywania mięsa króliczego. Przede wszystkim warta odnotowania jest pokaźna ilość zawartego w nim łatwo przyswajalnego białka. To nie przelewki – w 100 gramach królika znajdziemy aż 27 gramów białka. To oznacza rewelacyjny wpływ mięsa króliczego między innymi na kondycję mięśni. A to zaledwie początek rewelacyjnych zalet.
Drugą istotną korzyścią jest fakt, że w króliku nie znajdziemy dużo tłuszczu. To ważna informacja dla osób dbających o linię. 5 gramów tłuszczu na 100 gramów produktu to coś wyjątkowego na tle innych rodzajów mięs. Co więcej, spożywając królika, nie musimy obawiać się niestrawności. Nic więc dziwnego, że to właśnie to mięso jest zalecane dzieciom i osobom cierpiącym na dolegliwości układu trawiennego.
Rosół przygotowany na mięsie z królika można również określić jako prawdziwą bombę witaminową. Wysokie pokłady witaminy A, K i B12 towarzyszą tam szeregowi ważnych składników mineralnych, tj. magnez, selen czy żelazo.
Rosół z królika – przepis
Składniki:
- 2 porcje rosołowe z królika,
- 2 pietruszki,
- kawałek selera,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 3 listki laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- sól,
- pieprz,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Mięso z królika umyj, a następnie umieść w dużym garnku.
- Zalej zimną wodą.
- Zagotuj, zmniejsz ogień, a przez następną godzinę cierpliwie ściągaj szumowiny.
- Po tym czasie dorzuć ziele angielskie, liście laurowe, obraną włoszczyznę i opaloną cebulę.
- Gotuj kolejne 90 minut.
- Pod koniec gotowania dodaj natkę pietruszki, a także dopraw rosół do smaku. Smacznego!