Magda Gessler zawsze dodaje do rosołu. Nie wyobraża go sobie bez tej przyprawy

Nic tak nie rozgrzewa organizmu, jak gorący i aromatyczny rosół z przepisu Magdy Gessler. Przygotowany na kurczaku z dobrego źródła, z domieszką indyka i mięsa wołowego, koniecznie z dodatkiem cebuli opalanej nad palnikiem. Wyselekcjonowane mięso i warzywa to jednak nie cały sekret przepisu na sukces. Okazuje się, że kulinarna ekspertka dodaje jeszcze 1 składnik.

Magda Gessler dodaje do rosołu zimową przyprawęMagda Gessler dodaje do rosołu zimową przyprawę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ark
Anna Galuhn

Idealny rosół powinien być esencjonalny, klarowny i odpowiednio tłusty. W praktyce często wychodzi mdły i niedoprawiony. Wrzucasz kolejną porcję soli i świeżo mielonego pieprzu, ale masz wrażenie, że nadal czegoś brakuje. Magda Gessler dodaje goździki, które podkręcają nie tylko smak, ale także kolor rosołu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grzybki w occie od Magdy Gessler. Polacy ocenili smak i cenę

Magiczny składnik w rosole Magdy Gessler

Celebrytka z "Kuchennych rewolucji" stawia na naturalne przyprawy i sprawdzone proporcje. Na każde 2 litry rosołu dodaje 4 goździki, które sprawiają, że wywar nabiera wyrazistego aromatu i odrobiny pikanterii. Przy czym nie jest ona tak dominująca, jak na przykład po dodaniu papryczki chili.

Cenne właściwości niepozornych goździków

Super mocą goździków są olejki eteryczne, a przede wszystkim eugenol. Jest to związek chemiczny z grupy fenoli, odpowiadający za charakterystyczny zapach popularnego składnika przyprawy do piernika. Przy tym jest pełen właściwości, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Goździki mają działanie przeciwzapalne i antyseptyczne. Pobudzają trawienie, pomagają w leczeniu wrzodów żołądka, uśmierzają ból zęba. Okazuje się, że można je także spożywać w całości. Żucie goździków przed snem redukuje napięcie i pomaga zasnąć.

Co jeszcze Magda Gessler dodaje do rosołu?

Drugą przyprawą, jakiej nie może zabraknąć w rosole Magdy Gessler, jest lubczyk. Kilka listków świeżego lub suszonego lubczyku podkręca w zupie smak umami, dający w ustach uczucie połączenia goryczy, słodkości, ostrości i kwasowości jednocześnie.

Zioło ma również działanie zdrowotne – pomaga w chorobach układu moczowego, łagodzi objawy infekcji górnych dróg oddechowych, a przy tym pobudza libido.

Wybrane dla Ciebie
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥