Nieziemsko pyszny i aromatyczny rosół od Magdy Gessler. Ten rodzaj mięsa to konieczność

Magda Gessler nie byłaby sobą, gdy nawet na rosół nie miała szeregu autorskich patentów. Wieloletnie doświadczenie najsłynniejszej polskiej kucharki za sterami licznych restauracji sprawia, że można jej w tym temacie zaufać. Poznaj przepis na rosół Magdy Gessler.

Nieziemsko pyszny i aromatyczny rosół od Magdy Gessler. Ten rodzaj mięsa to koniecznośćPrzepis na rosół Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Magda Gessler
SKOMENTUJ

Bez wątpienia rosół to największa klasyka wśród zup kuchni polskiej. Tradycyjnie przygotowywany na drobiu, rzadziej na wołowinie lub baraninie, jest nie tylko podstawą do innych zup. Jest pewnego rodzaju symbolem tradycji. Przygotowanie miski pysznego rosołu jest też egzaminem dla każdego kucharza. Nie jest to w końcu, wbrew pozorom, aż tak łatwa potrawa.

Jeśli więc w jednym akapicie wspominamy o tradycji, kuchni polskiej i umiejętnościach kucharskich, jedno jest pewne. W kolejnym czeka już Magda Gessler. Nie inaczej. Poznaliśmy przepis na rosół Magdy Gessler i chcemy się nim z tobą podzielić. Jest smaczny, klarowny, nie za tłusty, ani za chudy i o pięknym kolorze. Nic, tylko jeść.

Jesteś ciekawa receptury na rosół słynnej restauratorki? Oto ona.

Przepis na rosół Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva
Przepis na rosół Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva

Przepis na rosół Magdy Gessler

Składniki:

  • Korpus z indyka
  • Szyja z indyka
  • 2 udka z kurczaka
  • Wołowa porcja rosołowa np. mostek, szponder, pręga
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 cebule
  • 1 por
  • Pół małego selera
  • Kilka listków laurowych
  • Kilka kulek ziela angielskiego
  • Kilka ziaren pieprzu
  • Łyżeczka suszonego lubczyku
  • Natka pietruszki
  • Sól

Sposób przygotowania:

Oczyszczone mięsa przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Zagotuj i trzymaj na niewielkim ogniu przez godzinę.

Przepis na rosół Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva
Przepis na rosół Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva

Dokładnie umyj wszystkie warzywa. Przekrojone cebule opal nad palnikiem. Marchewki, pietruszki i selera obierz i pokrój. Pora oczyść. Wszystko dodaj do gotującego się rosołu. Teraz wsyp do garnka suszony lubczyk, wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i natkę pietruszki. Gotuj przez półtora godziny.

Następnie dopraw solą, a po chwili przecedź rosół przy pomocy sitka. Ugotowaną marchewkę pokrój. Podawaj zupę razem z nią i świeżą, posiekaną natką pietruszki, kawałkami mięsa oraz z makaronem. Smacznego!

Rzuć też okiem na ten filmik z przepisem na domową galaretkę wieprzową. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia