Nieziemsko pyszny i aromatyczny rosół od Magdy Gessler. Ten rodzaj mięsa to konieczność

Magda Gessler nie byłaby sobą, gdy nawet na rosół nie miała szeregu autorskich patentów. Wieloletnie doświadczenie najsłynniejszej polskiej kucharki za sterami licznych restauracji sprawia, że można jej w tym temacie zaufać. Poznaj przepis na rosół Magdy Gessler.

ObrazekPrzepis na rosół Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Magda Gessler

Bez wątpienia rosół to największa klasyka wśród zup kuchni polskiej. Tradycyjnie przygotowywany na drobiu, rzadziej na wołowinie lub baraninie, jest nie tylko podstawą do innych zup. Jest pewnego rodzaju symbolem tradycji. Przygotowanie miski pysznego rosołu jest też egzaminem dla każdego kucharza. Nie jest to w końcu, wbrew pozorom, aż tak łatwa potrawa.

Jeśli więc w jednym akapicie wspominamy o tradycji, kuchni polskiej i umiejętnościach kucharskich, jedno jest pewne. W kolejnym czeka już Magda Gessler. Nie inaczej. Poznaliśmy przepis na rosół Magdy Gessler i chcemy się nim z tobą podzielić. Jest smaczny, klarowny, nie za tłusty, ani za chudy i o pięknym kolorze. Nic, tylko jeść.

Jesteś ciekawa receptury na rosół słynnej restauratorki? Oto ona.

Obrazek
Przepis na rosół Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva

Przepis na rosół Magdy Gessler

Składniki:

  • Korpus z indyka
  • Szyja z indyka
  • 2 udka z kurczaka
  • Wołowa porcja rosołowa np. mostek, szponder, pręga
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 cebule
  • 1 por
  • Pół małego selera
  • Kilka listków laurowych
  • Kilka kulek ziela angielskiego
  • Kilka ziaren pieprzu
  • Łyżeczka suszonego lubczyku
  • Natka pietruszki
  • Sól

Sposób przygotowania:

Oczyszczone mięsa przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Zagotuj i trzymaj na niewielkim ogniu przez godzinę.

Obrazek
Przepis na rosół Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva

Dokładnie umyj wszystkie warzywa. Przekrojone cebule opal nad palnikiem. Marchewki, pietruszki i selera obierz i pokrój. Pora oczyść. Wszystko dodaj do gotującego się rosołu. Teraz wsyp do garnka suszony lubczyk, wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i natkę pietruszki. Gotuj przez półtora godziny.

Następnie dopraw solą, a po chwili przecedź rosół przy pomocy sitka. Ugotowaną marchewkę pokrój. Podawaj zupę razem z nią i świeżą, posiekaną natką pietruszki, kawałkami mięsa oraz z makaronem. Smacznego!

Rzuć też okiem na ten filmik z przepisem na domową galaretkę wieprzową. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje