Ewa Wachowicz wie jak ugotować najbardziej rozgrzewający rosół. Jej sekretem jest ważna przyprawa

Jakie są kulinarne sposoby na rozgrzanie w zimowe dni? Jedni wybierają herbaty, inni grzańce. Warto jest również zdecydować się na popularną polską zupę z rozgrzewającym dodatkiem. Poznaj przepis na rozgrzewający rosół według Ewy Wachowicz. Ten smak zachwyca.

ObrazekRozgrzewający rosół według Ewy Wachowicz - Pyszności; Foto Canva.com i kadr z materiału na kanale YouTube Nutella Polska
Karol Wiak

Rozgrzewający rosół według Ewy Wachowicz - idealna opcja na zimowe dni

W sezonie jesienno-zimowym, większość z nas sięga po popularne polskie zupy. Mają one to do siebie, że rozgrzewają w chłodne dni i zachwycają smakiem, niezależnie od tego, na co się zdecydujemy. Nie ulega żadnej wątpliwości, że najpopularniejszą polską zupę stanowi rosół. Każdy ma swoją własną recepturę. Niektórzy łączą różne rodzaje mięs, inni dodają nietypowe przyprawy i składniki. A skoro o nich mowa, to warto przygotować rozgrzewający rosół według Ewy Wachowicz. Zastosowana została tu papryczka chilli, która rozgrzeje każdego.

Obrazek
Papryczki chili - Pyszności; Foto pixabay.com

Jak przygotować rozgrzewający rosół według Ewy Wachowicz?

Sam proces przygotowania tej popularnej polskiej zupy nie jest skomplikowany. Najważniejsze będą tu dodatki, dzięki którym nasz rosół stanie się bardziej rozgrzewający. Swoim pomysłem, podzieliła się z nami Ewa Wachowicz - jurorka wielu programów kulinarnych i miłośniczka gotowania. Wypróbuj ten patent już teraz.

Składniki:

  • 2 nóżki kurczaka
  • pół kilograma szpondra wołowego
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • włoszczyzna (2 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, biała część pora, cebula)
  • liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 kapelusze suszonych podgrzybków
  • pomidor
  • pęczek lubczyku
  • papryczka chilli
  • natka pietruszki
  • cytryna
  • kolendra.

Sposób przygotowania:

Rozgrzewający rosół według Ewy Wachowicz będzie wyjątkowy pod każdym względem. Jego przygotowanie należy rozpocząć od mięsa, które należy włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Przykrywamy garnek i gotujemy na dużym ogniu. Po kilku minutach należy zebrać szumowiny i dolać odrobinę zimnej wody. To również dobry moment, by dodać włoszczyznę i opaloną cebulę. Wrzucamy również przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie oraz dodajemy czosnek i suszone grzyby. Gotujemy na małym ogniu, przez 2 godziny pod przykryciem.

Zimna woda do rosołu
Zimna woda do rosołu - Pyszności; foto: Canva

Po tym czasie dobrze będzie dodać lubczyk, sos sojowy i pomidor. Przykrywamy ponownie rosół i gotujemy jeszcze przez 30 minut. Nasza zupa jest już gotowa. Aby rosół faktycznie nas rozgrzał, przed podaniem do miski z makaronem należy wrzucić drobno posiekaną papryczkę chilli, cząstkę cytryny i kolendrę. Smacznego!

Na drugie danie przygotuj pierś z kurczaka w boczku z sosem BBQ i cheddarem. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀