Co roku robię taką tartę na Wielkanoc. O słodkie mazurki nikt nawet nie pyta

Wielkanocny stół pełen jest słodkich pokus, ale to wytrawna tarta z jajkiem i brokułem co roku kradnie serca moich gości. Jej bogaty smak i kremowa konsystencja sprawiają, że nawet najwięksi miłośnicy mazurków nie potrafią jej się oprzeć. To idealna propozycja dla tych, którzy szukają alternatywy dla tradycyjnych, słodkich wielkanocnych wypieków.

Tarta z jajkiem i brokułamiTarta z jajkiem i brokułami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Wielkanocne stoły zwykle uginają się od tradycyjnych słodkości – serników, mazurków i babek. Ale w moim domu od lat prym wiedzie coś zupełnie innego. To właśnie tarta z jajkiem i brokułem jest daniem, którego goście najbardziej wyczekują. Gdy ją podaję, nikt nawet nie zerka w stronę deserów. To nie tylko efektowna propozycja na wielkanocne śniadanie, ale i pyszne, sycące danie, które można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tort ziemniaczany zastąpi dwudaniowy obiad

Tarta z jajkiem i brokułem – moja sprawdzona wielkanocna klasyka

Zaczęło się kilka lat temu, gdy postanowiłem urozmaicić świąteczne menu czymś wytrawnym. Zainspirowałem się klasycznymi tartami francuskimi, ale nadałem im bardziej domowy, polski charakter. Od tamtej pory co roku piekę tartę z jajkiem i brokułem, a moi bliscy nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez tego wypieku. Łączy w sobie kruche, maślane ciasto z kremową masą jajeczną, warzywami i delikatnym kurczakiem. Wszystko zwieńczone jest gotowanym jajkiem, szczypiorkiem i parmezanem.

To danie nie tylko wygląda świetnie, ale jest też pełne wartości odżywczych – idealne dla tych, którzy szukają alternatywy dla ciężkich i słodkich potraw świątecznych.

Przepis na tartę z jajkiem i brokułem – krok po kroku

Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 g zimnego masła,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka mleka,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 1 pojedyncza pierś kurczaka,
  • 120 g brokuła,
  • 150 g kukurydzy z puszki,
  • 3 jajka na twardo,
  • 1 łyżka masła do smażenia.

Masa jajeczna:

  • 3 jajka,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • 100 g kremowego serka (np. Philadelphia),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej (lub 2 łyżeczki dijon),
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire lub sojowego,
  • sól, pieprz, szczypta cukru.

Dodatkowo:

  • 2 łyżki szczypiorku,
  • 2 łyżki tartego parmezanu.

Przygotowanie:

  1. Zaczynam od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól i pokrojone w kostkę zimne masło. Rozcieram je palcami razem z jajkiem, aż powstanie drobna kruszonka. Dodaję mleko i szybko zagniatam ciasto – tylko do momentu, aż składniki się połączą. Formuję kulę, zawijam ją w folię i wkładam do lodówki na 20 minut.
  2. Piekarnik rozgrzewam do 180°C. Schłodzone ciasto wałkuję na placek większy niż forma i wyklejam nim spód oraz boki formy (używam takiej z wyjmowanym dnem). Nakłuwam widelcem, przykrywam folią aluminiową i wysypuję na nią fasolę jako obciążenie. Piekę 15 minut, zdejmuję folię i piekę kolejne 12–13 minut, aż się zarumieni. Odkładam do wystudzenia.
  3. Brokuły dzielę na różyczki i gotuję na parze przez 5–7 minut. W tym czasie jajka gotuję na twardo (ok. 7 minut), a kukurydzę odcedzam z zalewy. Kurczaka kroję w drobną kostkę, doprawiam solą i podsmażam na maśle przez 5 minut
  4. Do miski wbijam jajka, dodaję śmietankę, kremowy serek, musztardę, przeciśnięty czosnek i sos worcestershire. Doprawiam solą, pieprzem i odrobiną cukru, po czym całość miksuję do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Na podpieczony spód wykładam kawałki kurczaka, kukurydzę i brokuły. Zalewam masą jajeczną i wstawiam tartę do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 25 minut. Po 15 minutach pieczenia delikatnie wciskam w masę połówki ugotowanych wcześniej jajek. Gdy masa się zetnie i lekko zrumieni, wyciągam tartę z piekarnika. Przed podaniem posypuję wierzch świeżym szczypiorkiem i tartym parmezanem.

Ta tarta nie tylko pięknie wygląda na wielkanocnym stole, ale i smakuje nieziemsko. Dzięki warzywom i delikatnemu mięsu jest sycąca, ale nie ciężka. Masa jajeczna nadaje jej kremowej tekstury, a kruche ciasto przyjemnie kontrastuje z delikatnym nadzieniem.

Tarta z jajkiem i brokułem to też świetny sposób na przemycenie warzyw dzieciom – u mnie działa zawsze. Co roku piekę ją na święta i... mazurki zostają nietknięte. Goście pytają tylko o dokładkę tarty.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża