Podałam zamiast zupy na obiedzie rodzinnym. Szybka tarta z tym serem zrobiła wrażenie
Często spotkania rodzinne trwają nieco dłużej niż standardowy obiad. Dlatego tym razem postanowiłam zamiast zupy podać bardziej sycącą przystawkę, po której moglibyśmy zrobić herbatę i przerwę na dłuższą rozmowę. Tarta z kremowym nadzieniem i gruszką idealnie spełniła swoją rolę. Nawet mama zjadła ze smakiem, chociaż nie przepada za serami pleśniowymi.
Do tarty wytrawnej często przygotowuje się nadzienie na bazie jajek wymieszanych ze śmietanką. W tym przepisie na podpieczone ciasto półkruche położony jest gęsty sos beszamelowy wymieszany z serem gorgonzola. Na wierzch położyłam świeże gruszki, ale myślę, że doskonale sprawdziłyby się także karmelizowane na maśle.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Krucha tarta z czerwoną cebulą to przepis, który wywołuje zachwyt. To połączenie smaków zasługuje na nagrodę
Tartę wytrawną podawaj ze świeżymi dodatkami
Tarta wytrawna z nadzieniem serowym i gruszką doskonale smakuje ze świeżym dodatkiem. Podaj do niej lekką sałatkę z rukolą i pomidorkami koktajlowymi, polaną sosem na bazie oliwy, miodu i soku z cytryny. Doskonale sprawdzi się także miks sałat z ogórkiem i rzodkiewką. Do takiej wiosennej sałatki możesz dodać jajko i szczypiorek, a całość wymieszać z jogurtem greckim.
Przepis na szybką tartę z gorgonzolą i gruszką
W moim przepisie nie uwzględniłam takich dodatków jak orzechy włoskie czy płatki migdałów ze względu na rodzinne alergie. Ale jeśli nie widzisz przeciwwskazań, po ułożeniu gruszek posyp nimi tartę – idealnie pasują do sera pleśniowego.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 150 g masła,
- 1 jajko,
- pół łyżeczki soli,
- 1 łyżka śmietany 18 proc.
Składniki na nadzienie:
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- 2 szklanki mleka,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
- 100 g sera gorgonzola,
- 3-4 gruszki.
Wykonanie:
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj do niej jajko, szczyptę soli, łyżkę śmietany i pokrojone na kawałki zimne masło. Szybko zagnieć ciasto w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
- Po tym czasie wyjmij ciasto i wylep nim dno oraz boki formy na tartę. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.
- W garnku roztop masło i wymieszaj z mąką, stopniowo dodawaj mleko jak na sos beszamelowy. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmij z palnika, wkrusz ser gorgonzola, wymieszaj.
- Wyjmij z piekarnika podpieczone ciasto. Gęsty sos przelej na spód tarty. Na wierzchu poukładaj pokrojone w plasterki gruszki. Ponownie umieść w piekarniku na 20-25 minut.