Podałam zamiast zupy na obiedzie rodzinnym. Szybka tarta z tym serem zrobiła wrażenie

Często spotkania rodzinne trwają nieco dłużej niż standardowy obiad. Dlatego tym razem postanowiłam zamiast zupy podać bardziej sycącą przystawkę, po której moglibyśmy zrobić herbatę i przerwę na dłuższą rozmowę. Tarta z kremowym nadzieniem i gruszką idealnie spełniła swoją rolę. Nawet mama zjadła ze smakiem, chociaż nie przepada za serami pleśniowymi.

Tarta z gorgonzolą i gruszką doskonale pasuje na przystawkęTarta z gorgonzolą i gruszką doskonale pasuje na przystawkę
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Do tarty wytrawnej często przygotowuje się nadzienie na bazie jajek wymieszanych ze śmietanką. W tym przepisie na podpieczone ciasto półkruche położony jest gęsty sos beszamelowy wymieszany z serem gorgonzola. Na wierzch położyłam świeże gruszki, ale myślę, że doskonale sprawdziłyby się także karmelizowane na maśle.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krucha tarta z czerwoną cebulą to przepis, który wywołuje zachwyt. To połączenie smaków zasługuje na nagrodę

Tartę wytrawną podawaj ze świeżymi dodatkami

Tarta wytrawna z nadzieniem serowym i gruszką doskonale smakuje ze świeżym dodatkiem. Podaj do niej lekką sałatkę z rukolą i pomidorkami koktajlowymi, polaną sosem na bazie oliwy, miodu i soku z cytryny. Doskonale sprawdzi się także miks sałat z ogórkiem i rzodkiewką. Do takiej wiosennej sałatki możesz dodać jajko i szczypiorek, a całość wymieszać z jogurtem greckim.

Przepis na szybką tartę z gorgonzolą i gruszką

W moim przepisie nie uwzględniłam takich dodatków jak orzechy włoskie czy płatki migdałów ze względu na rodzinne alergie. Ale jeśli nie widzisz przeciwwskazań, po ułożeniu gruszek posyp nimi tartę – idealnie pasują do sera pleśniowego.

Tarta z nadzieniem serowym i gruszką zapieka się niecałe 30 min
Tarta z nadzieniem serowym i gruszką zapieka się niecałe 30 min © Pyszności

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 150 g masła,
  • 1 jajko,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.

Składniki na nadzienie:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 szklanki mleka,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • 100 g sera gorgonzola,
  • 3-4 gruszki.

Wykonanie:

  1. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj do niej jajko, szczyptę soli, łyżkę śmietany i pokrojone na kawałki zimne masło. Szybko zagnieć ciasto w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
  2. Po tym czasie wyjmij ciasto i wylep nim dno oraz boki formy na tartę. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.
  3. W garnku roztop masło i wymieszaj z mąką, stopniowo dodawaj mleko jak na sos beszamelowy. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmij z palnika, wkrusz ser gorgonzola, wymieszaj.
  4. Wyjmij z piekarnika podpieczone ciasto. Gęsty sos przelej na spód tarty. Na wierzchu poukładaj pokrojone w plasterki gruszki. Ponownie umieść w piekarniku na 20-25 minut.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża