Podałam zamiast zupy na obiedzie rodzinnym. Szybka tarta z tym serem zrobiła wrażenie

Często spotkania rodzinne trwają nieco dłużej niż standardowy obiad. Dlatego tym razem postanowiłam zamiast zupy podać bardziej sycącą przystawkę, po której moglibyśmy zrobić herbatę i przerwę na dłuższą rozmowę. Tarta z kremowym nadzieniem i gruszką idealnie spełniła swoją rolę. Nawet mama zjadła ze smakiem, chociaż nie przepada za serami pleśniowymi.

Tarta z gorgonzolą i gruszką doskonale pasuje na przystawkęTarta z gorgonzolą i gruszką doskonale pasuje na przystawkę
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Do tarty wytrawnej często przygotowuje się nadzienie na bazie jajek wymieszanych ze śmietanką. W tym przepisie na podpieczone ciasto półkruche położony jest gęsty sos beszamelowy wymieszany z serem gorgonzola. Na wierzch położyłam świeże gruszki, ale myślę, że doskonale sprawdziłyby się także karmelizowane na maśle.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krucha tarta z czerwoną cebulą to przepis, który wywołuje zachwyt. To połączenie smaków zasługuje na nagrodę

Tartę wytrawną podawaj ze świeżymi dodatkami

Tarta wytrawna z nadzieniem serowym i gruszką doskonale smakuje ze świeżym dodatkiem. Podaj do niej lekką sałatkę z rukolą i pomidorkami koktajlowymi, polaną sosem na bazie oliwy, miodu i soku z cytryny. Doskonale sprawdzi się także miks sałat z ogórkiem i rzodkiewką. Do takiej wiosennej sałatki możesz dodać jajko i szczypiorek, a całość wymieszać z jogurtem greckim.

Przepis na szybką tartę z gorgonzolą i gruszką

W moim przepisie nie uwzględniłam takich dodatków jak orzechy włoskie czy płatki migdałów ze względu na rodzinne alergie. Ale jeśli nie widzisz przeciwwskazań, po ułożeniu gruszek posyp nimi tartę – idealnie pasują do sera pleśniowego.

Tarta z nadzieniem serowym i gruszką zapieka się niecałe 30 min
Tarta z nadzieniem serowym i gruszką zapieka się niecałe 30 min © Pyszności

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 150 g masła,
  • 1 jajko,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.

Składniki na nadzienie:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 szklanki mleka,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • 100 g sera gorgonzola,
  • 3-4 gruszki.

Wykonanie:

  1. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj do niej jajko, szczyptę soli, łyżkę śmietany i pokrojone na kawałki zimne masło. Szybko zagnieć ciasto w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
  2. Po tym czasie wyjmij ciasto i wylep nim dno oraz boki formy na tartę. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.
  3. W garnku roztop masło i wymieszaj z mąką, stopniowo dodawaj mleko jak na sos beszamelowy. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmij z palnika, wkrusz ser gorgonzola, wymieszaj.
  4. Wyjmij z piekarnika podpieczone ciasto. Gęsty sos przelej na spód tarty. Na wierzchu poukładaj pokrojone w plasterki gruszki. Ponownie umieść w piekarniku na 20-25 minut.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥