Co roku robię wiejską sałatką Makłowicza. Na andrzejkach robi furorę

Robert Makłowicz nie tylko barwnie opisuje dania z różnych stron świata, ale dzieli się także wyjątkowymi przepisami. Jego podróże po Balearach zaowocowały odkryciem, które z powodzeniem możemy wprowadzić do naszego domowego menu. Ta sałatka stanie się hitem na rodzinnych spotkaniach i imprezach ze znajomymi.

Sałatka wiejska według Roberta MakłowiczaSałatka wiejska według Roberta Makłowicza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Ewa Malinowska

Ta sałatka to prawdziwy hit. Chociaż Robert Makłowicz nazwał ją sałatką wiejską, to w zasadzie niewiele ma wspólnego z naszym wyobrażeniem na temat wiejskiej kuchni. Nie ma tutaj bowiem ziemniaków, boczku czy majonezu. W zamian za to znany krytyk kulinarny serwuje nam esencję wyspiarskiej, śródziemnomorskiej prostoty. Zamiast tego przenosi prosto na hiszpańską wyspę Formentera. Na andrzejkach robi furorę, bo jest zaskakująca, odświeżająca i całkowicie inna niż to, co znamy.

Obiad prosto z patelni. Kurczak w sosie pomidorowym z dodatkiem warzyw

Sałatka wiejska po hiszpańsku

Podstawą tego niezwykłego dania jest suszona i solona ryba. Jeśli nie uda ci się jej nigdzie znaleźć (to trudne zadanie), to możesz zastąpić ją wędzoną rybą, na przykład makrelą. Ryba ta, najpierw obsmażona na suchej patelni, a następnie porwana ręcznie na paski, wnosi do sałatki intensywny, słony aromat, który idealnie łączy się z resztą składników .Do miski trafiają także ziemniaki, pomidory i cebula, a wszystko polane jest hojną ilością dobrej jakości oliwy z pierwszego tłoczenia.

Zgodnie z lokalną tradycją, papryki pod żadnym pozorem nie wolno kroić nożem, ale należy ją ręcznie połamać na nieregularne kawałki. Warzywa przed dodaniem ryby należy solić delikatnie, bo ona sama jest już wystarczająco słona.

Składniki:

  • 2 ziemniaki,
  • pół cebuli,
  • 2 suche bułki,
  • 1-2 pomidory,
  • 100 g suszonej ryby,
  • oliwa,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przestudź.
  2. Pokrój na średniej wielkości kawałki i przełóż do miski.
  3. Dodaj posiekaną w pióra cebulę oraz pokrojone na ósemki pomidory.
  4. Paprykę ręcznie połam na mniejsze kawałki, usuwając gniazda nasienne. Dorzuć do pozostałych składników.
  5. Rybę podsmaż na patelni bez tłuszczu, aż się obsmaży z obu stron.
  6. Warzywa delikatnie posól i wymieszaj.
  7. Dodaj przestudzoną rybę, podzieloną na mniejsze kawałki. Postaraj się usunąć wszystkie ości.
  8. Bułki delikatnie zwilż wodą, lekko ugniatając. Pokrusz do sałatki. Możesz zrobić też proste grzanki
  9. Całość polej oliwą i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Ta sałatka jest prosta, wspaniała i pachnąca, a najlepiej smakuje w doborowym towarzystwie. To pyszna odmiana od klasycznej ziemniaczanej czy gyrosowej. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥