Co roku robię wiejską sałatką Makłowicza. Na andrzejkach robi furorę
Robert Makłowicz nie tylko barwnie opisuje dania z różnych stron świata, ale dzieli się także wyjątkowymi przepisami. Jego podróże po Balearach zaowocowały odkryciem, które z powodzeniem możemy wprowadzić do naszego domowego menu. Ta sałatka stanie się hitem na rodzinnych spotkaniach i imprezach ze znajomymi.
Ta sałatka to prawdziwy hit. Chociaż Robert Makłowicz nazwał ją sałatką wiejską, to w zasadzie niewiele ma wspólnego z naszym wyobrażeniem na temat wiejskiej kuchni. Nie ma tutaj bowiem ziemniaków, boczku czy majonezu. W zamian za to znany krytyk kulinarny serwuje nam esencję wyspiarskiej, śródziemnomorskiej prostoty. Zamiast tego przenosi prosto na hiszpańską wyspę Formentera. Na andrzejkach robi furorę, bo jest zaskakująca, odświeżająca i całkowicie inna niż to, co znamy.
Obiad prosto z patelni. Kurczak w sosie pomidorowym z dodatkiem warzyw
Sałatka wiejska po hiszpańsku
Podstawą tego niezwykłego dania jest suszona i solona ryba. Jeśli nie uda ci się jej nigdzie znaleźć (to trudne zadanie), to możesz zastąpić ją wędzoną rybą, na przykład makrelą. Ryba ta, najpierw obsmażona na suchej patelni, a następnie porwana ręcznie na paski, wnosi do sałatki intensywny, słony aromat, który idealnie łączy się z resztą składników .Do miski trafiają także ziemniaki, pomidory i cebula, a wszystko polane jest hojną ilością dobrej jakości oliwy z pierwszego tłoczenia.
Zgodnie z lokalną tradycją, papryki pod żadnym pozorem nie wolno kroić nożem, ale należy ją ręcznie połamać na nieregularne kawałki. Warzywa przed dodaniem ryby należy solić delikatnie, bo ona sama jest już wystarczająco słona.
Składniki:
- 2 ziemniaki,
- pół cebuli,
- 2 suche bułki,
- 1-2 pomidory,
- 100 g suszonej ryby,
- oliwa,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przestudź.
- Pokrój na średniej wielkości kawałki i przełóż do miski.
- Dodaj posiekaną w pióra cebulę oraz pokrojone na ósemki pomidory.
- Paprykę ręcznie połam na mniejsze kawałki, usuwając gniazda nasienne. Dorzuć do pozostałych składników.
- Rybę podsmaż na patelni bez tłuszczu, aż się obsmaży z obu stron.
- Warzywa delikatnie posól i wymieszaj.
- Dodaj przestudzoną rybę, podzieloną na mniejsze kawałki. Postaraj się usunąć wszystkie ości.
- Bułki delikatnie zwilż wodą, lekko ugniatając. Pokrusz do sałatki. Możesz zrobić też proste grzanki
- Całość polej oliwą i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Ta sałatka jest prosta, wspaniała i pachnąca, a najlepiej smakuje w doborowym towarzystwie. To pyszna odmiana od klasycznej ziemniaczanej czy gyrosowej. Smacznego!