PrzepisCiastaCo weekend robię ciasto słoneczne. Jest tak pyszne, że znika do ostatniego okruszka

Co weekend robię ciasto słoneczne. Jest tak pyszne, że znika do ostatniego okruszka

W tym cieście jest wszystko, czego potrzebowaliśmy. Rozpływająca się w ustach masa serowa, słodka jak miód beza i kruchy spód. Oto połączenie idealnie, które składa się w jeden deser, któremu nie da się oprzeć. Panie i panowie, oto ciasto słoneczne!

Ciasto słoneczne - idealne na wiosnę
Ciasto słoneczne - idealne na wiosnę
Źródło zdjęć: © Canva | Iulia Cozlenco

06.04.2024 10:56

Wystarczy wyjrzeć za okno, by poczuć to, na co czekamy co roku jak na zbawienie. Marek Grechuta i Skaldowie dedykowali tej porze roku słynne piosenki, a Konstanty Gałczyński — wiersz. Wiosna wita nas ciepłymi promieniami słońca, a my od razu czujemy natchnienie do przygotowania słonecznego ciasta. Tak, to jest właśnie idealny moment, by się nim uraczyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Słoneczne ciasto to przepis tak samo oryginalny, co bardzo prosty. Składa się ono z kilku ważnych elementów: kruchego spodu, serowej masy, bezy i kruszonki. Potrzebne produkty są tanie, łatwodostępne i prawdopodobnie i tak już znajdują się w twojej szafce kuchennej. Pozostaje jedynie zakasać rękawy i wziąć się za przerobienie ich w doskonały deser. Ciasto słoneczne poleca się na kwiecień, chociaż rewelacyjnie smakuje również latem. Poniżej prezentujemy przepis z portalu beszamel.se.pl. Powodzenia!

Ciasto słoneczne

Składniki:

Kruchy spód oraz kruszonka:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szczypta soli.

Masa serowa:

  • 1,2 kg sera twarogowego,
  • 300 g cukru,
  • 250 ml oleju,
  • 250 ml mleka,
  • 2 pomarańcze,
  • 1 cytryna,
  • 4 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 2 łyżki cukru waniliowego.

Beza:


  • 6 białek,
  • 250 g cukru,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Ciasto słoneczne - przepis wydaje się skomplikowany, ale jest bardzo prosty
Ciasto słoneczne - przepis wydaje się skomplikowany, ale jest bardzo prosty© Canva | George Dolgikh
  1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej. Dodaj cukier puder, jajko, żółtka i starte masło. Wyrób masę. Podziel ją na dwie części: 1/3 (na kruszonkę) i 2/3 (na spód). Z obu ulep kule, zabezpiecz folią spożywczą i wstaw do chłodziarki.
  2. Ciasto na spód wyjmij po pół godziny. Rozwałkuj i wyłóż na dno formy do pieczenia (wcześniej wyłóż pojemnik papierem do pieczenia). Ponakłuwaj widelcem i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 12 minut.
  3. Czas na masę serową. Cytrusy sparz, zetrzyj ich skórki i wyciśnij sok. Twaróg połącz z cukrem i budyniem (w postaci proszku). Dodaj jeszcze mleko, soki i skórki z cytrusów, olej, żółtka, jajko. Wymieszaj. Powstałą masę wylej na upieczony spód ciasta. Piecz kolejne 50 minut w 180 stopniach.
  4. Białka ubij z dodatkiem soli. Stopniowo dodawaj również cukier. Gotową pianę przełóż na ciasto. Posyp tartą kruszonką.
  5. Piecz w 160 stopniach przez 20 minut. Studź najpierw w piekarniku (około 10 minut), a następnie już poza urządzeniem. Podawaj z cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie