Co weekend robię ciasto słoneczne. Jest tak pyszne, że znika do ostatniego okruszka
W tym cieście jest wszystko, czego potrzebowaliśmy. Rozpływająca się w ustach masa serowa, słodka jak miód beza i kruchy spód. Oto połączenie idealnie, które składa się w jeden deser, któremu nie da się oprzeć. Panie i panowie, oto ciasto słoneczne!
Wystarczy wyjrzeć za okno, by poczuć to, na co czekamy co roku jak na zbawienie. Marek Grechuta i Skaldowie dedykowali tej porze roku słynne piosenki, a Konstanty Gałczyński — wiersz. Wiosna wita nas ciepłymi promieniami słońca, a my od razu czujemy natchnienie do przygotowania słonecznego ciasta. Tak, to jest właśnie idealny moment, by się nim uraczyć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pizzowe pierożki faszeruję na bogato kurczakiem i frytkami. Na talerzu nie zostaje po nich nawet jeden okruszek
Słoneczne ciasto to przepis tak samo oryginalny, co bardzo prosty. Składa się ono z kilku ważnych elementów: kruchego spodu, serowej masy, bezy i kruszonki. Potrzebne produkty są tanie, łatwodostępne i prawdopodobnie i tak już znajdują się w twojej szafce kuchennej. Pozostaje jedynie zakasać rękawy i wziąć się za przerobienie ich w doskonały deser. Ciasto słoneczne poleca się na kwiecień, chociaż rewelacyjnie smakuje również latem. Poniżej prezentujemy przepis z portalu beszamel.se.pl. Powodzenia!
Ciasto słoneczne
Składniki:
Kruchy spód oraz kruszonka:
- 250 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 100 g cukru pudru,
- 2 żółtka,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szczypta soli.
Masa serowa:
- 1,2 kg sera twarogowego,
- 300 g cukru,
- 250 ml oleju,
- 250 ml mleka,
- 2 pomarańcze,
- 1 cytryna,
- 4 żółtka,
- 1 jajko,
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 2 łyżki cukru waniliowego.
Beza:
- 6 białek,
- 250 g cukru,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiej. Dodaj cukier puder, jajko, żółtka i starte masło. Wyrób masę. Podziel ją na dwie części: 1/3 (na kruszonkę) i 2/3 (na spód). Z obu ulep kule, zabezpiecz folią spożywczą i wstaw do chłodziarki.
- Ciasto na spód wyjmij po pół godziny. Rozwałkuj i wyłóż na dno formy do pieczenia (wcześniej wyłóż pojemnik papierem do pieczenia). Ponakłuwaj widelcem i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 12 minut.
- Czas na masę serową. Cytrusy sparz, zetrzyj ich skórki i wyciśnij sok. Twaróg połącz z cukrem i budyniem (w postaci proszku). Dodaj jeszcze mleko, soki i skórki z cytrusów, olej, żółtka, jajko. Wymieszaj. Powstałą masę wylej na upieczony spód ciasta. Piecz kolejne 50 minut w 180 stopniach.
- Białka ubij z dodatkiem soli. Stopniowo dodawaj również cukier. Gotową pianę przełóż na ciasto. Posyp tartą kruszonką.
- Piecz w 160 stopniach przez 20 minut. Studź najpierw w piekarniku (około 10 minut), a następnie już poza urządzeniem. Podawaj z cukrem pudrem. Smacznego!