Czekoladowa rolada z malinami - rozkoszny deser, któremu nie sposób się oprzeć
Czekoladowa rolada z malinami to jeden z naszych ulubionych przepisów na deser. Smak gorzkiej czekolady przełamują słodko-kwaśne maliny i słodka masa śmietankowa. Taka kompozycja smaków z pewnością przypadnie do gustu zarówno Tobie, jak i Twoim gościom.
13.07.2022 | aktual.: 16.10.2023 08:43
Zobacz na naszym kanale YouTube jak ją przygotować:
Czekoladowa rolada z malinami- składniki
4 jajka (z podziałem na żółtka i białka)
100 g drobnego cukru
100 g mąki tortowej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
50 g gorzkiej czekolady startej
10 g cukru waniliowego
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady - roztopionej
250 g malin
Przepis krok po kroku:
W misce umieść białka i ubij je na sztywną pianę. Następnie partiami dodawaj cukier i żółtka, cały czas miksując. Na koniec dodaj proszek do pieczenia oraz mąkę pszenną i kakao.
Do powstałej masy dodaj startą czekoladę i wymieszaj przy pomocy szpatułki lub łyżki. Prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia- możesz go wcześniej namoczyć, żeby lepiej przylegał do formy. Wylej czekoladową masę i rozprowadź ją na powierzchni blaszki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 12-15 minut.
Na czystej kuchennej ścierce rozsyp cukier i przełóż upieczony i przestudzony nieco blat. Zwiń go w roladę.
Do miski przełóż serek mascarpone i cukier puder. Połącz składniki przy pomocy miksera. Następnie rozwiń roladę i rozsmaruj na niej mascarpone ubite z cukrem pudrem.
Na środku ułóż świeże maliny i zawiń roladę. Zamiast malin możesz użyć również truskawek czy borówek lub wymieszać różne rodzaje owoców jagodowych.
Zawiniętą już roladę polej rozpuszczoną gorzką czekoladą. Możesz też zamienić ją na deserową lub mleczną, jeśli nie lubisz smaku klasycznej gorzkiej. Rozprowadź czekoladę na powierzchni zawiniętej rolady i wstaw do lodówki na min. godzinę. Po tym czasie wyjmij roladę i udekoruj dodatkowo świeżymi malinami. Smacznego!