Często robimy je na kolację. To smak mojego dzieciństwa, który przekazuję dzieciom

Z pozoru zwykła przekąska, a dla wielu smak całego dzieciństwa. Chrupiące pieczywo, pieczarki i ser to prostota, która przetrwała pokolenia i wciąż potrafi cieszyć bardziej niż niejeden fast food.

Bardzo często robię zapiekanki na kolacjęBardzo często robię zapiekanki na kolację
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Zapiekanki to klasyk, który nie potrzebuje reklamy. Powstały w czasach PRL-u, kiedy prostota i pomysłowość zastępowały wszystko inne. Dziś wracają na stoły nie tylko z sentymentu, ale dlatego, że są po prostu pyszne. W moim domu często pojawiają się na kolację z domowym masłem czosnkowym, pieczarkami i świeżym serem. Ten zapach roznoszący się z piekarnika od razu przenosi mnie do dzieciństwa. A co najlepsze! Teraz moja córka reaguje tak samo, jak ja kiedyś: stoi przy drzwiczkach i czeka, aż ser się zarumieni.

Hot dogi na wypasie. Zamiast kiełbaski postaw na klopsiki w aromatycznym sosie pomidorowym

Zapiekanki to prostota, która nigdy się nie nudzi

Nie ma w nich nic skomplikowanego: chrupiąca bagietka, świeże pieczarki i ser. Ale to właśnie ta prostota czyni zapiekanki wyjątkowymi. Dawniej były symbolem ulicznego jedzenia, dziś stały się domowym rytuałem. Każdy ma na nie swój sposób – jedni dodają cebulę, inni kukurydzę, a niektórzy podają z ostrym sosem. Ja trzymam się klasyki, bo taka smakuje najlepiej, idealnie pachnąca czosnkiem, lekko zrumieniona, z ciągnącym się serem. Zupełnie nie da się jej oprzeć. Ale pamiętaj, że zawsze możesz zrobić ją po swojemu, na przykład dodać warzywa lub kurczaka.

Przepis na zapiekanki

Składniki:

  • bagietka,
  • 100 g masła (wyjmij je wcześniej, by zmiękło),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300 g sera żółtego,
  • 300 g pieczarek,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki obierz (jeśli są starsze, młodych nie musisz) i zetrzyj na dużych oczkach tarki, jak chcesz możesz drobno pokroić, ale to ci zajmie więcej czasu. Ser też od razu zetrzyj.
  2. Miękkie masło wymieszaj z drobno posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem.
  3. Bagietkę przekrój wzdłuż, a potem te dwie części jeszcze raz na pół. Posmaruj masłem czosnkowym.
  4. Na wierzchu rozłóż starte pieczarki, a następnie posyp wszystko serem.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 5-8 minut, aż ser się rozpuści, a brzegi będą złociste.

Domowe zapiekanki to szybka kolacja dla całej rodziny

Zapiekanki najlepiej smakują prosto z piekarnika, z odrobiną ketchupu lub sosu czosnkowego. Można je też zrobić na patelni grillowej albo w opiekaczu, efekt będzie ten sam: chrupiący spód, pachnące pieczarki i rozpuszczony ser. To jeden z tych przepisów, który łączy pokolenia. Kiedy widzę, jak moja córka się nimi zajada, to wiem, że przekazałam jej swoje wspomnienia z dzieciństwa.

Wybrane dla Ciebie
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Nasz babcie robiły ją na początku listopada. Na kromce świeżego pieczywa z ogórkiem kiszonym smakuje jak marzenie
Nasz babcie robiły ją na początku listopada. Na kromce świeżego pieczywa z ogórkiem kiszonym smakuje jak marzenie
Rano przygotowuję tureckie śniadanie w nowej odsłonie. Już nie wracam do zwykłej jajecznicy
Rano przygotowuję tureckie śniadanie w nowej odsłonie. Już nie wracam do zwykłej jajecznicy
Na Śląsku babcie robią takie mielone. Lepszych nie znajdziesz nigdzie indziej
Na Śląsku babcie robią takie mielone. Lepszych nie znajdziesz nigdzie indziej
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Ma dużo białka i żelaza, a my rzadko po nią sięgamy. Polecana zwłaszcza seniorom
Ma dużo białka i żelaza, a my rzadko po nią sięgamy. Polecana zwłaszcza seniorom
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza