Czy można jeść kwitnący szpinak? Specjalista rozwiewa wszystkie wątpliwości
Szpinak można sadzić do gruntu zaraz po ustąpieniu przymrozków. Nasiona z początku kwietna od jakiegoś czasu dają dorodne plony. Teraz zaczynają już kwitnąć, więc lepiej pośpieszyć się ze zbiorami, inaczej cała uprawa pójdzie na marne.
Jeśli podobnie jak ja masz możliwość i chęć, aby uprawiać warzywa we własnym ogródku, prawdopodobnie nieraz zadawałeś sobie pytanie, kiedy jest najlepszy moment na zbiory. Czy jeszcze poczekać chwilę, aż warzywa dojrzeją, czy może lepiej już teraz przerobić je na sałatkę? Po ostatnich ciepłych dniach przeplatanych obfitymi opadami deszczu szpinak w moim ogródku wyrósł jak szalony. Na szczytach łodyg pojawił się zalążki kwiatów. Czy takie warzywa są jeszcze smaczne?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie
Ekspert na temat kwitnącego szpinaku
Przeglądając informacje na ten temat w sieci, znalazłam filmik opublikowany przez Zielone Pogotowie na Facebooku. Materiał jest archiwalny, a pan Grzegorz niestety już nie żyje, ale ich wspólny projekt kontynuuje jego córka Michalina, która na Facebooku często wspomina rady ojca.
Pan Grzegorz mówił o tym, że zarówno szpinak, jak i rukola, są warzywami o krótkim okresie wegetacji. Średnio po dwóch tygodniach od pojawienia się liści powstaje łodyga, która na szczycie zaczyna kwitnąć. Dopóki pąk nie jest jeszcze rozwinięty, możesz zrywać boczne liście, znajdujące się obok łodygi z kwiatem. Jednak w okresie pełnego kwitnięcia liście nabierają gorzkiego smaku i przestają być smaczne.
W jaki sposób cieszyć się młodym szpinakiem do końca sierpnia?
Najlepszą radą jest wysiewanie szpinaku w mniejszych partiach. Zamiast jednego długiego rzędu, ogranicz się do 1-2 metrów bieżących, a po dwóch tygodniach wysiej kolejną porcję nasion. W ten sposób będziesz mieć ciągłość zbiorów do końca lata i stałą dostawę szpinaku do swoich ulubionych potraw.
A jeśli już zauważysz pąki kwiatów w ogródku, możesz spróbować uratować liście, przygotowując szpinak na ciepło z czosnkiem, cebulą i śmietaną. Wyraziste dodatki z pewnością zamaskują ewentualną goryczkę. Możesz także pozostawić kwitnące łodygi w ogrodzie dla pszczół lub wyrwać i przeznaczyć na kompost.