Czy można jeść kwitnący szpinak? Specjalista rozwiewa wszystkie wątpliwości

Szpinak można sadzić do gruntu zaraz po ustąpieniu przymrozków. Nasiona z początku kwietna od jakiegoś czasu dają dorodne plony. Teraz zaczynają już kwitnąć, więc lepiej pośpieszyć się ze zbiorami, inaczej cała uprawa pójdzie na marne.

Widzisz zalążki kwiatów na szpinaku? To ostatni dzwonekWidzisz zalążki kwiatów na szpinaku? To ostatni dzwonek
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Jeśli podobnie jak ja masz możliwość i chęć, aby uprawiać warzywa we własnym ogródku, prawdopodobnie nieraz zadawałeś sobie pytanie, kiedy jest najlepszy moment na zbiory. Czy jeszcze poczekać chwilę, aż warzywa dojrzeją, czy może lepiej już teraz przerobić je na sałatkę? Po ostatnich ciepłych dniach przeplatanych obfitymi opadami deszczu szpinak w moim ogródku wyrósł jak szalony. Na szczytach łodyg pojawił się zalążki kwiatów. Czy takie warzywa są jeszcze smaczne?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Ekspert na temat kwitnącego szpinaku

Przeglądając informacje na ten temat w sieci, znalazłam filmik opublikowany przez Zielone Pogotowie na Facebooku. Materiał jest archiwalny, a pan Grzegorz niestety już nie żyje, ale ich wspólny projekt kontynuuje jego córka Michalina, która na Facebooku często wspomina rady ojca.

Pan Grzegorz mówił o tym, że zarówno szpinak, jak i rukola, są warzywami o krótkim okresie wegetacji. Średnio po dwóch tygodniach od pojawienia się liści powstaje łodyga, która na szczycie zaczyna kwitnąć. Dopóki pąk nie jest jeszcze rozwinięty, możesz zrywać boczne liście, znajdujące się obok łodygi z kwiatem. Jednak w okresie pełnego kwitnięcia liście nabierają gorzkiego smaku i przestają być smaczne.

W jaki sposób cieszyć się młodym szpinakiem do końca sierpnia?

Najlepszą radą jest wysiewanie szpinaku w mniejszych partiach. Zamiast jednego długiego rzędu, ogranicz się do 1-2 metrów bieżących, a po dwóch tygodniach wysiej kolejną porcję nasion. W ten sposób będziesz mieć ciągłość zbiorów do końca lata i stałą dostawę szpinaku do swoich ulubionych potraw.

A jeśli już zauważysz pąki kwiatów w ogródku, możesz spróbować uratować liście, przygotowując szpinak na ciepło z czosnkiem, cebulą i śmietaną. Wyraziste dodatki z pewnością zamaskują ewentualną goryczkę. Możesz także pozostawić kwitnące łodygi w ogrodzie dla pszczół lub wyrwać i przeznaczyć na kompost.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs