Czy można jeść owsiankę codziennie? Dietetyczka tłumaczy

Dla wielu osób owsianka stanowi wartościowe urozmaicenie diety. Mało kto przygotowuje ją codziennie, chociaż jest taka pokusa – błyskawiczne płatki wystarczy zalać mlekiem, wstawić do mikrofalówki i już pożywne śniadanie jest gotowe. Jednak okazuje się, że stosowanie zdrowej diety wymaga nieco więcej zachodu. Dietetyczka wyjaśnia, jaką owsiankę można jeść codziennie.

Owsiankę warto przygotować również z wytrwanymi dodatkamiOwsiankę warto przygotować również z wytrwanymi dodatkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Milena Nosek, której wypowiedzi cytowane są w jednym z artykułów na Onecie, podkreśla, że płatki owsiane są wartościowym źródłem błonnika, który reguluje pracę jelit. Zawierają także mnóstwo witamin z grupy B, które są potrzebne do tego, aby mózg pracował na najwyższych obrotach. Dietetyczka nie widzi przeciwwskazań do sięgania po nie na co dzień, pod warunkiem, że zadbamy o inne wartościowe dodatki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owsianka z piekarnika

Jaką owsiankę można jeść codziennie?

Kluczowy jest wybór płatków. Największą popularnością cieszą się błyskawiczne, które miękną już w kilka sekund po zalaniu ich gorącym mlekiem. Jednak takie płatki ze względu na wysoki stopień przetworzenia nie są tak wartościowe jak zwykłe lub górskie. Wstępna obróbka zmniejsza zawartość witamin i zwiększa indeks glikemiczny owsianki.

Ważne są również dodatki. Słodkie syropy, cukier, dosładzane jogurty owocowe, mleczna czekolada czy owoce kandyzowane – to nie jest zdrowy wybór. Owsianka zawiera naturalne cukry, więc nie trzeba jej już dosładzać. Jeśli chcesz, żeby była słodsza, dodaj miód, pełnotłuste mleko lub napój roślinny, na przykład migdałowy, który zawiera naturalny cukier i wiele wartościowych substancji.

Zdrowa owsianka to taka, w której:

"oprócz płatków znajdzie się także białko, na przykład jogurt naturalny, mleko czy alternatywnie białko wegańskie, oraz tłuszcz – orzechy, migdały, pestki dyni czy len albo olej roślinny – wówczas będzie to wersja zbilansowana" – wypowiedź ekspertki z artykułu na kobieta.onet.pl.

Okazuje się więc, że owsianka na wodzie, chociaż jest bardziej dietetyczna, nie jest pełnowartościowym posiłkiem. Potrzebne są również tłuszcze, które zwiększają wchłanialność witamin.

Nie każdy może sobie pozwolić na takie śniadanie

Płatki owsiane nie są wskazane dla osób chorujących na przewlekłe zapalenie jelit, w tym na chorobę Leśniowskiego-Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Przeciwwskazaniem jest również alergia pokarmowa, na przykład nietolerancja glutenu.

"Osoby z celiakią i nietolerancją glutenu powinny wybierać płatki owsiane ze specjalnym oznaczeniem «bez glutenu». Osoby z alergią na owies muszą z nich zrezygnować" – mówi dietetyczka w rozmowie z dziennikarką Onetu.

Ponadto, u niektórych osób cierpiących na zespół jelita drażliwego zbyt duża ilość błonnika w owsiance może powodować wzdęcia i bóle brzucha. Przy czym warto pamiętać o tym, że reakcja organizmu jest indywidualna i zależna również od innych czynników, na przykład stresu.

Owsianki nie powinny codziennie jeść osoby chorujące na kamicę nerkową. Płatki zawierają szczawiany, które mogą przyczyniać się do powstawania kamieni. Nie jest ich dużo, ale warto to skonsultować z lekarzem.

Czy owsianka codziennie może się znudzić?

Milena Nosek uważa, że dzięki dodatkom śniadanie na bazie płatków owsianych może za każdym razem smakować inaczej. Przede wszystkim poleca nocną owsiankę, ponieważ długie gotowanie płatków prowadzi do ubytku wartości odżywczych:

"Każda obróbka termiczna zubaża dany produkt o cenne wartości. Płatki owsiane wystarczy zalać gorącą wodą lub krótko podgrzać z wybraną bazą: wodą, mlekiem czy roślinnym napojem. Dobrym rozwiązaniem dla zdrowia jest owsianka nocna: płatki zalewa się wieczorem i spożywa na śniadanie" – radzi ekspertka.

Dietetyczka proponuje również przetestowanie wytrawnych wersji z dodatkiem warzyw i olejów:

"Można jeść płatki codziennie, urozmaicając dodatki i wersję przyrządzenia. Świetnie sprawdzają się nie tylko owsianki pieczone, w postaci placuszków, omleta czy na zimno jako deser z kakao, ale także w formule wytrawnej: z suszonymi pomidorami, olejami i przyprawami" – mówi Milena Nosek we wspomnianym wywiadzie.

Najprostsza w przygotowaniu wydaje się owsianka nocna, którą warto zalać kefirem, aby wzbogacić śniadanie o bakterie probiotyczne. Dobrym dodatkiem są nie tylko wymienione przez dietetyczkę orzechy, ale także nasiona chia, które wspomagają oczyszczanie jelit z toksyn. Rano dodaj świeże owoce i odrobinę syropu klonowego, który oprócz cukru zawiera również mangan, cynk i antyoksydanty – im ciemniejszy kolor syropu, tym więcej wartościowych substancji.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości