Czy można jeść pomidory na czczo? Naukowcy nie mają wątpliwości
Pomidor to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Można je znaleźć w każdym warzywniaku, a większość z nas regularnie sięga po posiłki z tym składnikiem. Jednak warto się zastanowić, czy pomidory można jeść o każdej porze dnia, a zwłaszcza na czczo.
Pomidory to jedne z tych warzyw, które kochamy za smak i wszechstronność w kuchni. Jednak często pojawia się pytanie, czy można jeść je na czczo, zwłaszcza rano, na śniadanie. Czy pomidory same, zanim zjesz coś innego, nie zrobią nam krzywdy? Lepiej przyjrzeć się, jak ich składniki działają na nasz żołądek i czy warto spożywać je od razu po przebudzeniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na wykałaczki nabijam kulki, owoce i szynkę. Zapomnisz o koreczkach z kabanosów
Czy można jeść pomidory na czczo?
Pomidory to jedne z tych warzyw, które są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe — pełne witamin, minerałów i antyoksydantów. Jednak, jak ostrzegają naukowcy, jedzenie ich solo na pusty żołądek może u niektórych osób powodować dyskomfort, ponieważ zawierają taniny, które mogą lekko podrażniać błonę śluzową żołądka. Dlatego warto spożywać pomidory jako część zbilansowanego posiłku, na przykład śniadania, obiadu czy kolacji, a nie same, na czczo.
Jak taniny w pomidorach wpływają na przyswajanie składników?
Taniny, choć mają swoje zalety, potrafią też utrudniać przyswajanie ważnych minerałów, takich jak żelazo, cynk czy miedź. Dlatego jeśli masz problem z niskim poziomem żelaza, warto unikać jedzenia pomidorów na czczo, aby nie ryzykować nieprzyjemnymi skutkami.
Niestety, ale taniny mogą osłabić zdolność organizmu do wchłaniania tego pierwiastka z kolejnych posiłków w ciągu dnia. To szczególnie ważne dla osób, które dbają o dietę i chcą uzupełniać niedobory minerałów.
Z czym lepiej nie łączyć pomidorów?
W kuchni łatwo popełnić drobne błędy łącząc pomidory z pewnymi produktami. Na przykład ogórki mają enzym, który rozkłada witaminę C zawartą w pomidorach, przez co tracimy cenne właściwości tej witaminy. Również łączenie pomidorów z produktami bogatymi w żelazo, takimi jak soczewica czy soja, może ograniczyć przyswajanie likopenu, czyli cennego antyoksydantu, który pomaga dbać o serce i obniża ciśnienie.
Oczywiście nie musisz się martwić, że kanapka z pastą z soczewicy czy ogórkiem ci zaszkodzi. Nie są to duże zmiany dla organizmu, a odpowiednie łączenie składników to raczej wskazówka, jak wycisnąć z warzyw wszystkie korzyści dla zdrowia, a nie ścisłe reguły, których lekceważenie może skończyć się dla nas źle.
Kiedy najlepiej jeść pomidory?
Pomidory to świetny dodatek do obiadu czy kolacji, kiedy żołądek jest już gotowy na przyjęcie jedzenia. Wtedy organizm lepiej przyswaja wszystkie witaminy, minerały i przeciwutleniacze zawarte w tych warzywach. Dodatkowo pomidory są niskokaloryczne, bogate w błonnik i likopen, a ich wartości odżywcze nie znikają nawet po obróbce cieplnej, więc możesz się nimi cieszyć również na przykład w sosach pomidorowych.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.