Czy można jeść pomidory na czczo? Naukowcy nie mają wątpliwości

Pomidor to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Można je znaleźć w każdym warzywniaku, a większość z nas regularnie sięga po posiłki z tym składnikiem. Jednak warto się zastanowić, czy pomidory można jeść o każdej porze dnia, a zwłaszcza na czczo.

Czy pomidory na pusty żołądek to dobry pomysł?Czy pomidory na pusty żołądek to dobry pomysł?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pomidory to jedne z tych warzyw, które kochamy za smak i wszechstronność w kuchni. Jednak często pojawia się pytanie, czy można jeść je na czczo, zwłaszcza rano, na śniadanie. Czy pomidory same, zanim zjesz coś innego, nie zrobią nam krzywdy? Lepiej przyjrzeć się, jak ich składniki działają na nasz żołądek i czy warto spożywać je od razu po przebudzeniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na wykałaczki nabijam kulki, owoce i szynkę. Zapomnisz o koreczkach z kabanosów

Czy można jeść pomidory na czczo?

Pomidory to jedne z tych warzyw, które są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe — pełne witamin, minerałów i antyoksydantów. Jednak, jak ostrzegają naukowcy, jedzenie ich solo na pusty żołądek może u niektórych osób powodować dyskomfort, ponieważ zawierają taniny, które mogą lekko podrażniać błonę śluzową żołądka. Dlatego warto spożywać pomidory jako część zbilansowanego posiłku, na przykład śniadania, obiadu czy kolacji, a nie same, na czczo.

Jak taniny w pomidorach wpływają na przyswajanie składników?

Taniny, choć mają swoje zalety, potrafią też utrudniać przyswajanie ważnych minerałów, takich jak żelazo, cynk czy miedź. Dlatego jeśli masz problem z niskim poziomem żelaza, warto unikać jedzenia pomidorów na czczo, aby nie ryzykować nieprzyjemnymi skutkami.

Niestety, ale taniny mogą osłabić zdolność organizmu do wchłaniania tego pierwiastka z kolejnych posiłków w ciągu dnia. To szczególnie ważne dla osób, które dbają o dietę i chcą uzupełniać niedobory minerałów.

Z czym lepiej nie łączyć pomidorów?

W kuchni łatwo popełnić drobne błędy łącząc pomidory z pewnymi produktami. Na przykład ogórki mają enzym, który rozkłada witaminę C zawartą w pomidorach, przez co tracimy cenne właściwości tej witaminy. Również łączenie pomidorów z produktami bogatymi w żelazo, takimi jak soczewica czy soja, może ograniczyć przyswajanie likopenu, czyli cennego antyoksydantu, który pomaga dbać o serce i obniża ciśnienie.

Oczywiście nie musisz się martwić, że kanapka z pastą z soczewicy czy ogórkiem ci zaszkodzi. Nie są to duże zmiany dla organizmu, a odpowiednie łączenie składników to raczej wskazówka, jak wycisnąć z warzyw wszystkie korzyści dla zdrowia, a nie ścisłe reguły, których lekceważenie może skończyć się dla nas źle.

Kiedy najlepiej jeść pomidory?

Pomidory to świetny dodatek do obiadu czy kolacji, kiedy żołądek jest już gotowy na przyjęcie jedzenia. Wtedy organizm lepiej przyswaja wszystkie witaminy, minerały i przeciwutleniacze zawarte w tych warzywach. Dodatkowo pomidory są niskokaloryczne, bogate w błonnik i likopen, a ich wartości odżywcze nie znikają nawet po obróbce cieplnej, więc możesz się nimi cieszyć również na przykład w sosach pomidorowych.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości