Pomidory ze sklepu są wodniste i bez smaku? Powód może wielu zaskoczyć

Pomidory, które trafiają na sklepowe półki, często rozczarowują smakiem – są wodniste, mdłe i pozbawione aromatu. Winny nie jest jednak wyłącznie producent czy nasz gust. Powód tego zjawiska może zaskoczyć nawet najbardziej dociekliwych miłośników warzyw.

Dlaczego pomidory ze sklepu są wodniste i bez smaku?Dlaczego pomidory ze sklepu są wodniste i bez smaku?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | kreatorex
Karol Wiak

Współczesne pomidory, mimo atrakcyjnego wyglądu, często nie spełniają oczekiwań smakowych. Dr inż. Konrad Skotnicki, popularyzator nauki, tłumaczy, że zmiany te są wynikiem rewolucji przemysłowej. W latach 50. XX wieku hodowcy zaczęli skupiać się na odmianach odpornych na transport i przechowywanie.

Rewolucja przemysłowa a smak pomidorów

Wprowadzenie odmian o grubszych skórkach pozwoliło na ich masową produkcję i dłuższe przechowywanie. Kluczowym odkryciem było wprowadzenie genu odpowiedzialnego za równomierne dojrzewanie. Dzięki temu pomidory mogą dojrzewać w transporcie, ale... tracą na smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak otulony miodowym sosikiem. Obiad gotowy w 30 minut

Naukowcy z "Nature Genetics" odkryli, że obecne pomidory są pozbawione "genu smaku" TomLoxC. James Giovannoni, współautor badania, wyjaśnia, że gen ten odpowiada za intensywność smaku i jest obecny w zaledwie 2 proc. pomidorów z masowej produkcji.

Dziko rosnące pomidory a gen smaku

Dziko rosnące pomidory zawierają gen TomLoxC w 91 proc. przypadków, co tłumaczy ich intensywny smak. To pokazuje, jak selekcja genetyczna wpłynęła na jakość współczesnych warzyw. Pomidory stały się piękne z zewnątrz, ale puste w środku.

Dr Skotnicki podkreśla, że zmiany te były podyktowane potrzebą zwiększenia zysków. Pomidory o grubszych skórkach są bardziej odporne na uszkodzenia, co jest korzystne dla producentów, ale niekoniecznie dla konsumentów.

Warto zastanowić się, gdzie kupujemy pomidory i jakie odmiany wybieramy. Lepiej bowiem poszukać tych, które rosną dziko lub są uprawiane w sposób tradycyjny, aby cieszyć się ich pełnym smakiem.

Wybrane dla Ciebie
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki