Pomidor jest bez smaku? Wypróbuj ten prosty sposób, a nie pożałujesz
Chociaż pomidory dostępne są w sklepach przez cały rok, to ich smak pozostawia często wiele do życzenia. Ciężko oczekiwać bowiem wygrzanych w polskiej szklarni warzyw, gdy za oknem temperatury spadają nawet poniżej zera. Jest jednak sposób, by pomidorom przywrócić smak.
04.11.2024 08:06
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kosztują sporo, a po przekrojeniu bywają przykrym rozczarowaniem. Pomidory poza sezonem są wodniste, mają małą smaku, a i sama konsystencja miąższu przypomina bardziej tekturę niż zdrowe i smaczne warzywo. Najłatwiej jest powiedzieć, by ich po prostu nie kupować, ale idąc tym tropem myślenia, można by zrezygnować z wielu warzyw. Zamiast jednak płakać nad mało aromatyczną kanapką z serem żółtym i pomidorem, w myślach przeklinając się za przepłacanie, przygotuj ratunkową marynatę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Marynata do zimowych pomidorów
Marynowanie lub zalewanie solanką to proste sposoby na to, by pomidory zyskały więcej smaku. Te metody pozwalają na dodanie ulubionych przypraw, które podkreślą naturalny smak pomidorów, wydobywając z nich to, co najlepsze.
Składniki:
- 500 g pomidorków koktajlowych,
- 1 cebula,
- 100 ml oleju,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki bazylii suszonej
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego.
Sposób przygotowania:
- Nakłuj każdego pomidora wykałaczką, aby lepiej wchłonął aromaty marynaty.
- Małą cebulę drobno posiekaj i włóż wraz z pomidorkami do słoika.
- W miseczce połącz olej, miód, sól, pieprz, bazylię oraz koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj.
- Zalej pomidory przygotowaną marynatą. Zakręć słoik i delikatnie potrząśnij, aby marynata dobrze pokryła znajdujące się w słoiku warzywa.
Przechowuj słoik w lodówce przez co najmniej 24 godziny. Im dłużej będziesz marynować pomidorki, tym bardziej intensywny będzie ich smak. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek, kanapek, dań obiadowych lub jako samodzielna przekąska.
Zalewa do pomidorów
Poza marynatą sprawdzi się również prosta zalewa, która sprawi, że pomidory lepiej będą smakować na kanapkach czy w sałatkach.
Składniki:
- 500 g pomidorków koktajlowych,
- 1 średnia cebula,
- 2-3 łodygi selera naciowego,
- 500 ml wody,
- 1 łyżka soli,
- kilka ziaren pieprzu, 1 liść laurowy.
Sposób przygotowania:
- Zagotuj wodę z solą, a następnie ostudź.
- Cebulę pokrój w pióra, łodygi selera w kostkę.
- Nakłuj każdy pomidorek wykałaczką, aby lepiej wchłonął aromaty.
- Na dno wysterylizowanego słoika włóż pomidorki, cebulę, selera , pieprz i liść laurowy.
- Zalej wszystko przygotowaną, ostudzoną solanką.
Zakręć słoik i odstaw go na minimum pół godziny. Im dłużej pomidorki będą się marynować, tym bardziej intensywny będzie ich smak. Najlepiej smakują po kilku godzinach w lodówce.
Jeśli chcesz, aby twoje pomidory zyskały drugie życie, koniecznie wypróbuj nasze przepisy na solankę i marynatę. Dzięki nim nawet zimowe pomidory staną się prawdziwą ucztą dla podniebienia.