Zamiast ziemniaczanych robię placki pomidorowe. Z ogórkowym twarożkiem smakują bosko
Trudno określić smak tych placuszków, bo jest na tyle unikatowy, że na próżno szukać tutaj smakowych sobowtórów. Świeże zioła, soczyste pomidory, wyrazisty czosnek i nieco przypraw wystarczy, by stworzyć danie godne pochwał.
Doskonale współgrającym z aromatycznymi placuszkami pomidorowymi dodatkiem będzie kremowy twarożek wzbogacony świeżym ogórkiem. Oczywiście twarożek robiony własnoręcznie. To nieziemska kompozycja.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka z łososiem i dynią. Sezonowe danie, które wszystkim posmakuje
Co zamiast placków ziemniaczanych? Postaw na placki pomidorowe
Z cukinii, z buraka czy dyni - pyszne placki można zrobić z niemalże każdego warzywa. Wystarczy dać ponieść się fantazji, choć niekiedy nie jest to łatwe. Kiedy sama nie mam pomysłu na obiad, a chciałbym zaskoczyć domowników, sięgam po przepisy kulinarnych autorytetów. Pomysłem na pomidorowe placki z kremowym twarożkiem o smaku świeżego ogórka podzielił się Michel Moran w programie kulinarnym Doradca Smaku, emitowanym przez TVN.
Pomidorowe placuszki najlepiej jest zrobić z dużych pomidorów, które wystarczy pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe będzie trudniej pokroić oraz wydobyć z nich miąższ. Oczywiście wcześniej pomidory można obrać ze skóry, jednak nie jest to konieczne. Szybki patent na pozbycie się skórki z pomidorów polega na obraniu ich za pomocą ząbkowanej obieraczki. Możesz też naciąć je na krzyż przy szypułce oraz po przeciwległej stronie, a następnie wrzucić do wrzątku na 20-30 sekund. Po tym czasie przenieś pomidory do miski z chłodną wodą i delikatnie zdejmij z nich skórkę.
Placki pomidorowe z twarożkiem ogórkowym. Przepis Michela Morana
Składniki:
- 2-3 łyżki mąki,
- 3 pomidory,
- 2 jajka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 10 liści mięty,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- cząber, sól, pieprz do smaku,
- olej do smażenia, np. słonecznikowy.
TWAROŻEK
- 1 ogórek,
- 200 g twarogu półtłustego,
- 1 ząbek czosnku,
- sok z połowy cytryny,
- 180 g śmietany 12 proc.,
- sól, pieprz, pieprz ziołowy do smaku.
Przygotowanie:
- Ogórka umyj, ale go nie obieraj, a następnie zetrzyj go na grubych okach tarki. Odsącz nadmiar wody.
- Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
- Czosnek połącz z ogórkiem, dodaj twaróg, śmietanę, sok z połowy cytryny. Wymieszaj całość i dopraw solą, pieprzem i pieprzem ziołowym do smaku.
- Pomidory pokrój w kostkę, pozbywając się nasion. Uprzednio możesz pozbawić je skórki, ale nie jest to konieczne.
- Cebulę, czosnek i miętę posiekaj. Pomidory, cebulę, czosnek i miętę wymieszaj, dodaj jajka. Następnie stopniowo dokładaj mąki, by ciasto zyskało gęstą, ale lekko lejącą się konsystencję. Dopraw całość gałką muszkatołową, solą, pieprzem i cząbrem do smaku.
- Placki z pomidorów smaż na patelni z obu stron na złoty kolor. Serwuj z ogórkowo-ziołowym twarożkiem.
doradcasmaku.pl