InspiracjeZamiast ziemniaczanych robię placki pomidorowe. Z ogórkowym twarożkiem smakują bosko

Zamiast ziemniaczanych robię placki pomidorowe. Z ogórkowym twarożkiem smakują bosko

Pomidorowe placuszki
Pomidorowe placuszki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pyszności

09.10.2024 11:26

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Trudno określić smak tych placuszków, bo jest na tyle unikatowy, że na próżno szukać tutaj smakowych sobowtórów. Świeże zioła, soczyste pomidory, wyrazisty czosnek i nieco przypraw wystarczy, by stworzyć danie godne pochwał.

Doskonale współgrającym z aromatycznymi placuszkami pomidorowymi dodatkiem będzie kremowy twarożek wzbogacony świeżym ogórkiem. Oczywiście twarożek robiony własnoręcznie. To nieziemska kompozycja.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co zamiast placków ziemniaczanych? Postaw na placki pomidorowe

Z cukinii, z buraka czy dyni - pyszne placki można zrobić z niemalże każdego warzywa. Wystarczy dać ponieść się fantazji, choć niekiedy nie jest to łatwe. Kiedy sama nie mam pomysłu na obiad, a chciałbym zaskoczyć domowników, sięgam po przepisy kulinarnych autorytetów. Pomysłem na pomidorowe placki z kremowym twarożkiem o smaku świeżego ogórka podzielił się Michel Moran w programie kulinarnym Doradca Smaku, emitowanym przez TVN.

Pomidorowe placuszki najlepiej jest zrobić z dużych pomidorów, które wystarczy pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe będzie trudniej pokroić oraz wydobyć z nich miąższ. Oczywiście wcześniej pomidory można obrać ze skóry, jednak nie jest to konieczne. Szybki patent na pozbycie się skórki z pomidorów polega na obraniu ich za pomocą ząbkowanej obieraczki. Możesz też naciąć je na krzyż przy szypułce oraz po przeciwległej stronie, a następnie wrzucić do wrzątku na 20-30 sekund. Po tym czasie przenieś pomidory do miski z chłodną wodą i delikatnie zdejmij z nich skórkę.

Placki pomidorowe z twarożkiem ogórkowym. Przepis Michela Morana

Składniki:

  • 2-3 łyżki mąki,
  • 3 pomidory,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 10 liści mięty,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • cząber, sól, pieprz do smaku,
  • olej do smażenia, np. słonecznikowy.

TWAROŻEK

  • 1 ogórek,
  • 200 g twarogu półtłustego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z połowy cytryny,
  • 180 g śmietany 12 proc.,
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ogórka umyj, ale go nie obieraj, a następnie zetrzyj go na grubych okach tarki. Odsącz nadmiar wody.
  2. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
  3. Czosnek połącz z ogórkiem, dodaj twaróg, śmietanę, sok z połowy cytryny. Wymieszaj całość i dopraw solą, pieprzem i pieprzem ziołowym do smaku.
  4. Pomidory pokrój w kostkę, pozbywając się nasion. Uprzednio możesz pozbawić je skórki, ale nie jest to konieczne.
  5. Cebulę, czosnek i miętę posiekaj. Pomidory, cebulę, czosnek i miętę wymieszaj, dodaj jajka. Następnie stopniowo dokładaj mąki, by ciasto zyskało gęstą, ale lekko lejącą się konsystencję. Dopraw całość gałką muszkatołową, solą, pieprzem i cząbrem do smaku.
  6. Placki z pomidorów smaż na patelni z obu stron na złoty kolor. Serwuj z ogórkowo-ziołowym twarożkiem.

doradcasmaku.pl