Zamiast ziemniaczanych robię placki pomidorowe. Z ogórkowym twarożkiem smakują bosko

Trudno określić smak tych placuszków, bo jest na tyle unikatowy, że na próżno szukać tutaj smakowych sobowtórów. Świeże zioła, soczyste pomidory, wyrazisty czosnek i nieco przypraw wystarczy, by stworzyć danie godne pochwał.

Pomidorowe placuszki Pomidorowe placuszki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pyszności

Doskonale współgrającym z aromatycznymi placuszkami pomidorowymi dodatkiem będzie kremowy twarożek wzbogacony świeżym ogórkiem. Oczywiście twarożek robiony własnoręcznie. To nieziemska kompozycja.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka z łososiem i dynią. Sezonowe danie, które wszystkim posmakuje

Co zamiast placków ziemniaczanych? Postaw na placki pomidorowe

Z cukinii, z buraka czy dyni - pyszne placki można zrobić z niemalże każdego warzywa. Wystarczy dać ponieść się fantazji, choć niekiedy nie jest to łatwe. Kiedy sama nie mam pomysłu na obiad, a chciałbym zaskoczyć domowników, sięgam po przepisy kulinarnych autorytetów. Pomysłem na pomidorowe placki z kremowym twarożkiem o smaku świeżego ogórka podzielił się Michel Moran w programie kulinarnym Doradca Smaku, emitowanym przez TVN.

Pomidorowe placuszki najlepiej jest zrobić z dużych pomidorów, które wystarczy pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe będzie trudniej pokroić oraz wydobyć z nich miąższ. Oczywiście wcześniej pomidory można obrać ze skóry, jednak nie jest to konieczne. Szybki patent na pozbycie się skórki z pomidorów polega na obraniu ich za pomocą ząbkowanej obieraczki. Możesz też naciąć je na krzyż przy szypułce oraz po przeciwległej stronie, a następnie wrzucić do wrzątku na 20-30 sekund. Po tym czasie przenieś pomidory do miski z chłodną wodą i delikatnie zdejmij z nich skórkę.

Placki pomidorowe z twarożkiem ogórkowym. Przepis Michela Morana

Składniki:

  • 2-3 łyżki mąki,
  • 3 pomidory,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 10 liści mięty,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • cząber, sól, pieprz do smaku,
  • olej do smażenia, np. słonecznikowy.

TWAROŻEK

  • 1 ogórek,
  • 200 g twarogu półtłustego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z połowy cytryny,
  • 180 g śmietany 12 proc.,
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ogórka umyj, ale go nie obieraj, a następnie zetrzyj go na grubych okach tarki. Odsącz nadmiar wody.
  2. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
  3. Czosnek połącz z ogórkiem, dodaj twaróg, śmietanę, sok z połowy cytryny. Wymieszaj całość i dopraw solą, pieprzem i pieprzem ziołowym do smaku.
  4. Pomidory pokrój w kostkę, pozbywając się nasion. Uprzednio możesz pozbawić je skórki, ale nie jest to konieczne.
  5. Cebulę, czosnek i miętę posiekaj. Pomidory, cebulę, czosnek i miętę wymieszaj, dodaj jajka. Następnie stopniowo dokładaj mąki, by ciasto zyskało gęstą, ale lekko lejącą się konsystencję. Dopraw całość gałką muszkatołową, solą, pieprzem i cząbrem do smaku.
  6. Placki z pomidorów smaż na patelni z obu stron na złoty kolor. Serwuj z ogórkowo-ziołowym twarożkiem.

doradcasmaku.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości