W latach 90. była hitem świąt i rodzinnych uroczystości. Może konkurować nawet z jarzynową
Chyba ciężko o sałatkę, która bardziej kojarzyłaby się z końcówką XX wieku niż właśnie ta. Łącząca w sobie słone i słodkie smaki idealnie dopełnia każde przyjęcie.
Wśród wielu przysmaków lat dziewięćdziesiątych ta sałatka wbiła mi się w pamięć najbardziej. Przygotowana na bazie szynki, kukurydzy, majonezu oraz ananasa zawsze cieszyła wzrok i była niemal obowiązkowym punktem wszystkich przyjęć i rodzinnych uroczystości. Musiała pojawić się na komuniach, imieninach czy podczas świąt i zawsze znikała z talerzy zadziwiająco szybko, a pytań o dokładkę nigdy nie brakowało.
Zapiekanka gołąbkowa to sprawdzony pomysł na obiad dla całej rodziny
Sałatka z lat 90.
Sałatek zdecydowanie nigdy nie brakowało na uroczystym stole, a wśród nich zawsze pojawiała się również sałatka z szynką, kukurydzą oraz ananasem, która dzięki swojemu wyrazistemu, słodkiemu dodatkowi wyróżniała się spośród pozostałych. Przełamujący wytrawne smaki ananas sprawia, że sałatka jest znacznie ciekawsza w smaku i zapada w pamięć. Do jej przygotowania wystarczą jedynie cztery składniki, dodatkowo dziś wyjątkowo łatwo dostępne.
Dobór składników
Chociaż przez lata do sałatki używano szynki konserwowej, to dziś często zastępuje się ją inną, ulubioną wędliną — szczególnie jeśli wśród najbliższych jest osoba, która zdecydowanie nie jest fanką konserwowej. Drugą zmienną, którą bez problemu możesz wprowadzić, jest użycie świeżego ananasa zamiast tego z puszki. Wystarczy obrać go, usunąć twardy środek i pokroić na kawałki podobnej wielkości jak te z puszki. Jeśli jest bardzo soczysty, dobrze go chwilę odsączyć, aby sałatka nie zrobiła się zbyt wodnista.
Przepis na sałatkę z ananasem
Składniki:
- 340 g odsączonego ananasa z puszki,
- 300 g szynki konserwowej,
- 300 g odsączonej kukurydzy z puszki,
- 20 g majonezu.
Sposób przygotowania:
- Otwórz puszkę ananasa i odsącz go dokładnie na sicie.
- Następnie otwórz puszkę kukurydzy i również ją dobrze odcedź.
- Zdejmij z szynki ewentualną galaretkę i osusz ją ręcznikiem papierowym.
- Pokrój szynkę w równą, niewielką kostkę.
- Przełóż plastry ananasa na deskę i potnij je na średnie kawałki.
- Przygotuj dużą miskę i wsyp do niej odsączoną kukurydzę do dużej.
- Dodaj do niej pokrojoną szynkę oraz ananasa.
- Nałóż płaską łyżkę majonezu i delikatnie wymieszaj całość dużą łyżką.
- Sałatkę przykryj miskę folią spożywczą i włóż na 10-15 minut do lodówki.
- Sałatka jest gotowa. Smacznego!