W latach 90. była hitem świąt i rodzinnych uroczystości. Może konkurować nawet z jarzynową

Chyba ciężko o sałatkę, która bardziej kojarzyłaby się z końcówką XX wieku niż właśnie ta. Łącząca w sobie słone i słodkie smaki idealnie dopełnia każde przyjęcie.

Ta sałatka była niegdyś prawdziwym hitemTa sałatka była niegdyś prawdziwym hitem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | san_ta

Wśród wielu przysmaków lat dziewięćdziesiątych ta sałatka wbiła mi się w pamięć najbardziej. Przygotowana na bazie szynki, kukurydzy, majonezu oraz ananasa zawsze cieszyła wzrok i była niemal obowiązkowym punktem wszystkich przyjęć i rodzinnych uroczystości. Musiała pojawić się na komuniach, imieninach czy podczas świąt i zawsze znikała z talerzy zadziwiająco szybko, a pytań o dokładkę nigdy nie brakowało.

Zapiekanka gołąbkowa to sprawdzony pomysł na obiad dla całej rodziny

Sałatka z lat 90.

Sałatek zdecydowanie nigdy nie brakowało na uroczystym stole, a wśród nich zawsze pojawiała się również sałatka z szynką, kukurydzą oraz ananasem, która dzięki swojemu wyrazistemu, słodkiemu dodatkowi wyróżniała się spośród pozostałych. Przełamujący wytrawne smaki ananas sprawia, że sałatka jest znacznie ciekawsza w smaku i zapada w pamięć. Do jej przygotowania wystarczą jedynie cztery składniki, dodatkowo dziś wyjątkowo łatwo dostępne.

Dobór składników

Chociaż przez lata do sałatki używano szynki konserwowej, to dziś często zastępuje się ją inną, ulubioną wędliną — szczególnie jeśli wśród najbliższych jest osoba, która zdecydowanie nie jest fanką konserwowej. Drugą zmienną, którą bez problemu możesz wprowadzić, jest użycie świeżego ananasa zamiast tego z puszki. Wystarczy obrać go, usunąć twardy środek i pokroić na kawałki podobnej wielkości jak te z puszki. Jeśli jest bardzo soczysty, dobrze go chwilę odsączyć, aby sałatka nie zrobiła się zbyt wodnista.

Przepis na sałatkę z ananasem

Składniki:

  • 340 g odsączonego ananasa z puszki,
  • 300 g szynki konserwowej,
  • 300 g odsączonej kukurydzy z puszki,
  • 20 g majonezu.

Sposób przygotowania:

  1. Otwórz puszkę ananasa i odsącz go dokładnie na sicie.
  2. Następnie otwórz puszkę kukurydzy i również ją dobrze odcedź.
  3. Zdejmij z szynki ewentualną galaretkę i osusz ją ręcznikiem papierowym.
  4. Pokrój szynkę w równą, niewielką kostkę.
  5. Przełóż plastry ananasa na deskę i potnij je na średnie kawałki.
  6. Przygotuj dużą miskę i wsyp do niej odsączoną kukurydzę do dużej.
  7. Dodaj do niej pokrojoną szynkę oraz ananasa.
  8. Nałóż płaską łyżkę majonezu i delikatnie wymieszaj całość dużą łyżką.
  9. Sałatkę przykryj miskę folią spożywczą i włóż na 10-15 minut do lodówki.
  10. Sałatka jest gotowa. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯