Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego

O tradycyjnej lasagne słyszał chyba każdy. Zapiekanka składająca się z płatów makaronu przekładanych mięsnym, pomidorowym sosem oraz beszamelem jest prawdziwym hitem włoskiej kuchni. Jednak nie jest to jej jedyna wersja. Podczas wizyty w trattorii natknęłam się na zupełnie inną, a nawet smaczniejszą odsłonę.

Szpinakowa lasagneSzpinakowa lasagne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Podczas wakacji we Włoszech bardzo chętnie próbowałam tamtejszych specjałów. Gdy w menu jednej z restauracji natknęłam się na szpinakową lasagne, od razu mnie zaintrygowała. Po spróbowaniu wiedziałam, że koniecznie będę musiała odtworzyć ją w domowym zaciszu. Przepis jest przy tym zdecydowanie prostszy od tradycyjnej lasagne, głównie dzięki sosowi, który jest znacznie łatwiejszy w przygotowaniu niż pomidorowy.

Oszukane cynamonki z masłem na bazie chorizo. Puszyste wypieki w wytrawnej wersji

Szpinakowa lasagne

O ile sos beszamelowy i makaron pozostają bez zmian, o tyle w środku zmieniamy sos. Szpinakowy, choć znacznie mniej popularny od pomidorowego, sprawdza się równie dobrze. Jest nieco lżejszy, dzięki czemu idealnie nadaje się dla osób, które szukają sycącego, ale jednocześnie delikatnego posiłku. Połączenie kremowego beszamelu, szpinaku i aromatycznych serów sprawia, że każda porcja jest pełna smaku, a jednocześnie nie przytłacza ciężkością tradycyjnej lasagne.

Przepis na szpinakową lasagne

Składniki na sos beszamelowy:

  • 720 ml mleka,
  • 60 g masła,
  • 30 g mąki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Składniki na sos szpinakowy:

  • 500 g mrożonego szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Pozostałe składniki:

  • 400 g sera mozzarella,
  • 300 g sera pleśniowego typu lazur,
  • 250 g makaronu lasagne,
  • 1/2 łyżeczki oregano,
  • kilka listków świeżej bazylii do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i bardzo drobno posiekaj czosnek.
  2. Rozgrzej na patelni oliwę i wrzuć czosnek.
  3. Po chwili dodaj mrożony szpinak i smaż, aż całkowicie się rozmrozi.
  4. Odparuj nadmiar wody na małym ogniu.
  5. W osobnym garnku przygotuj sos beszamelowy. Rozpuść masło, wsyp mąkę i mieszaj trzepaczką przez minutę.
  6. Powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  7. Gotuj na małym ogniu około 15 minut, aż sos zgęstnieje.
  8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  9. Następnie przygotuj formę do zapiekania i wysmaruj ją odrobiną oliwy.
  10. Ułóż pierwszą warstwę makaronu, rozprowadź część sosu beszamelowego, nałóż część szpinaku, połóż plastry mozzarelli i pokruszony ser pleśniowy.
  11. Powtórz czynność jeszcze dwukrotnie.
  12. Na wierzchu połóż ostatnią warstwę makaronu.
  13. Polej resztą beszamelu, posyp oregano i wstaw do piekarnika.
  14. Piecz około 40 minut.
  15. Wyjmij z piekarnika.
  16. Udekoruj świeżą bazylią. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
W latach 90. była hitem świąt i rodzinnych uroczystości. Może konkurować nawet z jarzynową
W latach 90. była hitem świąt i rodzinnych uroczystości. Może konkurować nawet z jarzynową
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇