Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
O tradycyjnej lasagne słyszał chyba każdy. Zapiekanka składająca się z płatów makaronu przekładanych mięsnym, pomidorowym sosem oraz beszamelem jest prawdziwym hitem włoskiej kuchni. Jednak nie jest to jej jedyna wersja. Podczas wizyty w trattorii natknęłam się na zupełnie inną, a nawet smaczniejszą odsłonę.
Podczas wakacji we Włoszech bardzo chętnie próbowałam tamtejszych specjałów. Gdy w menu jednej z restauracji natknęłam się na szpinakową lasagne, od razu mnie zaintrygowała. Po spróbowaniu wiedziałam, że koniecznie będę musiała odtworzyć ją w domowym zaciszu. Przepis jest przy tym zdecydowanie prostszy od tradycyjnej lasagne, głównie dzięki sosowi, który jest znacznie łatwiejszy w przygotowaniu niż pomidorowy.
Oszukane cynamonki z masłem na bazie chorizo. Puszyste wypieki w wytrawnej wersji
Szpinakowa lasagne
O ile sos beszamelowy i makaron pozostają bez zmian, o tyle w środku zmieniamy sos. Szpinakowy, choć znacznie mniej popularny od pomidorowego, sprawdza się równie dobrze. Jest nieco lżejszy, dzięki czemu idealnie nadaje się dla osób, które szukają sycącego, ale jednocześnie delikatnego posiłku. Połączenie kremowego beszamelu, szpinaku i aromatycznych serów sprawia, że każda porcja jest pełna smaku, a jednocześnie nie przytłacza ciężkością tradycyjnej lasagne.
Przepis na szpinakową lasagne
Składniki na sos beszamelowy:
- 720 ml mleka,
- 60 g masła,
- 30 g mąki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Składniki na sos szpinakowy:
- 500 g mrożonego szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Pozostałe składniki:
- 400 g sera mozzarella,
- 300 g sera pleśniowego typu lazur,
- 250 g makaronu lasagne,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- kilka listków świeżej bazylii do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Obierz i bardzo drobno posiekaj czosnek.
- Rozgrzej na patelni oliwę i wrzuć czosnek.
- Po chwili dodaj mrożony szpinak i smaż, aż całkowicie się rozmrozi.
- Odparuj nadmiar wody na małym ogniu.
- W osobnym garnku przygotuj sos beszamelowy. Rozpuść masło, wsyp mąkę i mieszaj trzepaczką przez minutę.
- Powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Gotuj na małym ogniu około 15 minut, aż sos zgęstnieje.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- Następnie przygotuj formę do zapiekania i wysmaruj ją odrobiną oliwy.
- Ułóż pierwszą warstwę makaronu, rozprowadź część sosu beszamelowego, nałóż część szpinaku, połóż plastry mozzarelli i pokruszony ser pleśniowy.
- Powtórz czynność jeszcze dwukrotnie.
- Na wierzchu połóż ostatnią warstwę makaronu.
- Polej resztą beszamelu, posyp oregano i wstaw do piekarnika.
- Piecz około 40 minut.
- Wyjmij z piekarnika.
- Udekoruj świeżą bazylią. Smacznego!