W Grecji zdetronizowano lasagne. Makaronową zapiekankę jedzą w nieco innej formie
Można go nazwać grecką interpretacją lasagne – mamy tu makaron, beszamel i sos mięsny, a całość trafia do piekarnika, czyli wszystko to, co znajdziesz w klasyku kuchni włoskiej. A jednak pojawia się kilka zaskoczeń.
Grecka wersja lasagne, czyli pastitsio, to danie nie tylko sycące, ale i naprawdę pyszne. Tradycyjnie przygotowuje się je z makaronu bucatini, który przypomina grubsze spagetti, ale wyróżnia się charakterystyczną dziurką biegnącą przez środek. Dzięki temu świetnie chłonie sos i tworzy zwartą, apetyczną warstwę w zapiekance. W Polsce bucatini nie jest tak popularny ani łatwo dostępny jak inne rodzaje makaronu, dlatego bez obaw możesz zastąpić go penne lub innym podłużnym makaronem z dziurką – efekt będzie równie smaczny.
Placki ziemniaczane z dodatkiem dyni. Niestandardowy sposób podania zaproponowała sztuczna inteligencja
Czym różni się pastitsio od lasagne?
Choć pastitsio i lasagne mogą wyglądać podobnie, różni je całkiem sporo – zwłaszcza pod względem smaku. Lasagne składa się z płatów makaronu i pomidorowym sosie, natomiast pastitsio to grecka wariacja z makaronem rurkowym, gęstym beszamelem i wyrazistymi przyprawami, takimi jak cynamon i gałka muszkatołowa. Dzięki temu danie zyskuje cieplejszy, bardziej korzenny aromat. Często używa się tu mieszanki wołowiny i jagnięciny, co dodaje farszowi głębi. Beszamel w pastitsio jest gęstszy, wzbogacony żółtkami, i tworzy na wierzchu grubą, kremową warstwę. To mniej pomidorowa, bardziej aromatyczna kuzynka włoskiej lasagne.
Przepis na pastitsio
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (wołowina lub wołowina z jagnięciną),
- 400 g makaronu rurki penne lub bucatini,
- 400 g passaty pomidorowej,
- 500 ml mleka,
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 60 g tartego sera kefalotyri lub parmezanu,
- 50 g masła,
- 40 g mąki pszennej,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej + szczypta do beszamelu,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron al dente w osolonym wrzątku, odcedź, wymieszaj z odrobiną oliwy i połową startego sera.
- Na oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili mięso mielone i smaż do zarumienienia.
- Wlej passatę i czerwone wino, dopraw cynamonem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem, gotuj na średnim ogniu do odparowania płynu i zgęstnienia sosu.
- W tym czasie w rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając do uzyskania gładkiego sosu.
- Dodaj żółtka, szczyptę gałki muszkatołowej, soli i pieprzu, wymieszaj dokładnie, w ten sposób wyjdzie beszamel.
- W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułóż połowę makaronu, rozprowadź równomiernie sos mięsny, dodaj drugą warstwę makaronu, a na wierzch wylej beszamel i posyp pozostałym serem.
- Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut, aż wierzch się zrumieni.
- Po upieczeniu odstaw na kilka minut, aby warstwy się ustabilizowały, a następnie pokrój na porcje.