Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy

Są małe, urocze i tak smaczne, że szkoda sięgać po nie tylko podczas skandynawskich podróży. To doskonała alternatywa dla klasycznych pączków.

Duński pączusie adwentoweDuński pączusie adwentowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Aebleskiver to tradycyjny duński przysmak spożywany głównie w okresie adwentu i Bożego Narodzenia. Nazwa dosłownie oznacza "plasterki jabłka", co nawiązuje do historycznej wersji tego dania, która faktycznie zawierała kawałki jabłek w cieście. Obecnie jednak najczęściej podaje się je jako puszyste, okrągłe pączki bez nadzienia, które kształtem i miękkością przypominają nasze racuchy lub małe pączki. Są jednak lżejsze i jeszcze bardziej puszyste.

Przygotowanie aebleskiver to ważny element duńskiej świątecznej tradycji hygge, czyli przytulności i ciepła. Często można spotkać je na jarmarkach bożonarodzeniowych, ale Duńczycy chętnie pieką je także w swoich domach przy okazji spotkań z rodziną i przyjaciółmi.

Świąteczna kostka bez pieczenia. Co roku wszyscy goście skupiają się tylko na niej

Duńskie pączki aebleskiver

Sekret puszystości tkwi w oddzielnym ubijaniu białek, co nadaje ciastu lekkość, jakiej brakuje tradycyjnym racuchom. Piecze się je na specjalnej żeliwnej patelni z charakterystycznymi półkolistymi wgłębieniami, którą bez problemu zamówisz przez internet. Ta inwestycja zwróci się pod postacią uśmiechów i radości najbliższych, którzy zajadać będą te małe pączki.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 500 ml maślanki,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki kardamonu lub cynamonu (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • olej lub masło do smażenia,
  • cukier puder do podania.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, maślankę, żółtka, cukier, sodę, proszek do pieczenia, kardamon i sól, aż uzyskasz gładkie ciasto.
  2. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę.
  3. Delikatnie wmieszaj ubitą pianę z białek do ciasta, używając szpatułki. Ciasto powinno być lekkie i puszyste.
  4. Rozgrzej specjalną patelnię do aebleskiver. Do każdego wgłębienia dodaj odrobinę masła lub oleju.
  5. Napełnij każde wgłębienie ciastem, pozostawiając niewielką przestrzeń, bo kuleczki jeszcze urosną.
  6. Gdy krawędzie zaczną się ścinać i pojawią się pęcherzyki, użyj drewnianego patyczka, szaszłyka lub widelca, aby przekręcić każdą kuleczkę.
  7. Gdy spód zastygnie, znów obróć kuleczkę, aby uzyskać pełny, okrągły kształt.
  8. Smaż, aż będą złociste i całkowicie upieczone w środku.

Duńskie pączki podawaj na ciepło, obficie posypane cukrem pudrem. Opcjonalnie w miseczce obok możesz podać także domowy dżem lub roztopioną czekoladę do zanurzania pączusiów. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Najlepsi kucharze smażą karpia tylko na takim tłuszczu. Nie przypala się i nie zmienia smaku
Najlepsi kucharze smażą karpia tylko na takim tłuszczu. Nie przypala się i nie zmienia smaku
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯