To najlepszy sos pomidorowy. Idealny do makaronu i pizzy

Sosy pomidorowe to prawdziwa ikona włoskiej kuchni i przykład prostoty w najlepszym wydaniu, jednak nawet najlepsze przepisy można wzbogacić, dodając kilka wyjątkowych składników.

Sos marinara można łatwo wzbogacić kilkoma dodatkami Sos marinara można łatwo wzbogacić kilkoma dodatkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sos marinara to jeden z najbardziej znanych włoskich sosów pomidorowych, który wywodzi się z Neapolu. Jego nazwa pochodzi od słowa marinaro, czyli "marynarski", bo pierwotnie był przygotowywany przez żony rybaków, czekające na powrót mężów z morza. Tradycyjny przepis opiera się na kilku prostych składnikach: pomidorach, czosnku, cebuli, oliwie z oliwek oraz suszonym oregano i świeżej bazylii. Choć klasyczna wersja zachwyca prostotą i intensywnym aromatem, sos marinara doskonale znosi modyfikacje — wystarczy kilka dodatków, by zyskał nowy, głębszy smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na wykałaczki nabijam kulki, owoce i szynkę. Zapomnisz o koreczkach z kabanosów

Ulepszony sos marinara

W mojej wersji sosu marinara klasyczne składniki zostały wzbogacone o łyżkę octu balsamicznego oraz wytrawne wino, które nadają potrawie wyjątkowy charakter. Ocet balsamiczny wprowadza subtelną kwaskowość i głębię smaku, doskonale balansując naturalną słodycz pomidorów i podkreślając aromaty ziół.

Dodatek wina wzbogaca sos, nadając mu bardziej złożone nuty, które rozwijają się podczas długiego gotowania. To właśnie dzięki temu etapowi, kiedy alkohol odparowuje, a smak się redukuje, sos zyskuje intensywność i aksamitną konsystencję. Ta niewielka zmiana sprawia, że klasyczny sos marinara nabiera nowoczesnego, wyrafinowanego charakteru, idealnego do podania zarówno z makaronem, jak i jako baza do innych dań.

Przepis na sos marinara z dodatkami

Składniki:

  • 400 g pomidorów krojonych z puszki,
  • 150 g pomidorków koktajlowych,
  • 125 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 2 łyżki oliwa z oliwek,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • kilka płatków chili,
  • garść świeżej bazylii,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • pół łyżeczki suszone oregano,
  • oliwa z oliwek do smażenia,
  • 1 łyżka pesto bazyliowego (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i drobno posiekaj cebulę, przeciśnij czosnek przez praskę, umyj i przekrój pomidorki koktajlowe na pół, a bazylię opłucz i osusz.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę z czosnkiem, lekko posól i smaż na umiarkowanym ogniu.
  3. Wrzuć pomidorki koktajlowe i smaż, aż zaczną się rozpadać.
  4. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, ocet balsamiczny i opcjonalnie pesto bazyliowe.
  5. Wymieszaj dokładnie i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  6. Po tym czasie wlej czerwone wytrawne wino i gotuj sos na mocniejszym ogniu przez około 15 minut, aż alkohol odparuje, a sos zgęstnieje.
  7. Dopraw płatkami chili, suszonym oregano, pieprzem i szczyptą soli, gotuj dalej na małym ogniu przez kolejne 10 minut, mieszając co kilka minut, by sos się nie przypalił.
  8. Tuż przed podaniem udekoruj świeżymi listkami bazylii.
Wybrane dla Ciebie
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Na Wszystkich Świętych na pewno postawię na stole. To ulubiona sałatka mojej rodziny
Na Wszystkich Świętych na pewno postawię na stole. To ulubiona sałatka mojej rodziny