WAŻNE
TERAZ

Mejza jechał 200 km/h. Został zatrzymany

Włosi do makaronu dodają fasolę. Podchwyciłam przepis i robię tak w domu

Włoska kuchnia to pochwała prostoty. Nie brakuje tu dań, które przygotować można za grosze. Tak jest też w przypadku pasta e fagioli, czyli makaronu z dodatkiem fasoli.

Makaron z fasolą po włoskuMakaron z fasolą po włosku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Makaron z fasolą wydaje się być dość niecodziennym połączeniem, ale jakby się temu przyjrzeć, to okazuje się to być naprawdę dobrą kompozycją. To klasyk włoskiej kuchni, na co dzień będący w cieniu sosu bolońskiego czy lazanii. Warto jednak dać mu szansę, bo przyjemnie zaskakuje kubki smakowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Santoska - warstwowa pychotka do kawy lub na specjalną okazję

Włoski makaron z fasolą

Pierwszy raz miałam okazję spróbować tego dania podczas włoskich wakacji, gdy goszcząca nas właścicielka pensjonatu postanowiła poczęstować nas tradycyjnym, domowym obiadem. Na stole pojawiła się miseczka pełna gęstej zupy-gulaszu, w której zanurzone były małe rurki makaronu i kremowa fasola. Początkowo byłam sceptyczna, ale już po pierwszej łyżce zrozumiałam, dlaczego to danie jest tak lubiane we Włoszech.

To danie jest czymś pomiędzy zupą a gulaszem
To danie jest czymś pomiędzy zupą a gulaszem © Adobe Stock | unknown

To danie wywodziło się z kuchni chłopskiej - prostej, pożywnej i niedrogiej. W niektórych rejonach jest ono bardziej zupą, w innych gęstym gulaszem. Czasami dodaje się do niego pancettę lub boczek, a czasami pozostaje w czystej, wegetariańskiej formie. Podstawą jest tu tzw. soffritto. Są to powoli podsmażane na oliwie warzywa, takie jak cebula, marchewka i seler, znane między innymi z ragu bolognese. Dziś gości nawet na salonach, jako element kulinarnego dziedzictwa Włoch.

Składniki:

  • 200 g namoczonej dzień wcześniej białej fasoli,
  • 200 g drobnego makaronu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 marchewka,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 cebula,
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki,
  • 1 litr bulionu,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • parmezan do posypania.


Sposób przygotowania:

  1. Namoczoną fasolę przepłucz i ugotuj w świeżej wodzie do miękkości przez ok. 45-60 minut.
  2. Odcedź fasolę, zachowując część wody, w której się gotowała.
  3. Część ugotowanej fasoli (ok. 1/4) zblenduj na gładki krem z niewielką ilością wody z gotowania.
  4. W dużym garnku lub rondlu rozgrzej oliwę. Wrzuć bardzo drobno posiekaną cebulę, marchewkę i seler naciowy. ]
  5. Smaż na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.
  6. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę, uważając, by go nie przypalić.
  7. Do garnka dodaj pomidory, a następnie ugotowaną fasolę (zarówno całą, jak i zmiksowany krem).
  8. Wlej bulion i dobrze wymieszaj. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut.
  9. Do gulaszu dodaj makaron i gotuj, mieszając, do momentu, aż będzie al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron wchłonie płyn, więc jeśli zupa będzie zbyt gęsta, możesz dodać więcej bulionu lub wody z gotowania fasoli.
  10. Dopraw zupę solą i świeżo mielonym pieprzem.

Podawaj na gorąco, skropioną odrobiną oliwy z oliwek i posyp startym parmezanem. Możesz także dorzucić natkę pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Przez lata był symbolem biedy, uznano go też za niezdrowy. Dziś wiemy, że to duży błąd
Przez lata był symbolem biedy, uznano go też za niezdrowy. Dziś wiemy, że to duży błąd