Włosi do makaronu dodają fasolę. Podchwyciłam przepis i robię tak w domu

Włoska kuchnia to pochwała prostoty. Nie brakuje tu dań, które przygotować można za grosze. Tak jest też w przypadku pasta e fagioli, czyli makaronu z dodatkiem fasoli.

Makaron z fasolą po włoskuMakaron z fasolą po włosku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Makaron z fasolą wydaje się być dość niecodziennym połączeniem, ale jakby się temu przyjrzeć, to okazuje się to być naprawdę dobrą kompozycją. To klasyk włoskiej kuchni, na co dzień będący w cieniu sosu bolońskiego czy lazanii. Warto jednak dać mu szansę, bo przyjemnie zaskakuje kubki smakowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Santoska - warstwowa pychotka do kawy lub na specjalną okazję

Włoski makaron z fasolą

Pierwszy raz miałam okazję spróbować tego dania podczas włoskich wakacji, gdy goszcząca nas właścicielka pensjonatu postanowiła poczęstować nas tradycyjnym, domowym obiadem. Na stole pojawiła się miseczka pełna gęstej zupy-gulaszu, w której zanurzone były małe rurki makaronu i kremowa fasola. Początkowo byłam sceptyczna, ale już po pierwszej łyżce zrozumiałam, dlaczego to danie jest tak lubiane we Włoszech.

To danie jest czymś pomiędzy zupą a gulaszem
To danie jest czymś pomiędzy zupą a gulaszem © Adobe Stock | unknown

To danie wywodziło się z kuchni chłopskiej - prostej, pożywnej i niedrogiej. W niektórych rejonach jest ono bardziej zupą, w innych gęstym gulaszem. Czasami dodaje się do niego pancettę lub boczek, a czasami pozostaje w czystej, wegetariańskiej formie. Podstawą jest tu tzw. soffritto. Są to powoli podsmażane na oliwie warzywa, takie jak cebula, marchewka i seler, znane między innymi z ragu bolognese. Dziś gości nawet na salonach, jako element kulinarnego dziedzictwa Włoch.

Składniki:

  • 200 g namoczonej dzień wcześniej białej fasoli,
  • 200 g drobnego makaronu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 marchewka,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 cebula,
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki,
  • 1 litr bulionu,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • parmezan do posypania.


Sposób przygotowania:

  1. Namoczoną fasolę przepłucz i ugotuj w świeżej wodzie do miękkości przez ok. 45-60 minut.
  2. Odcedź fasolę, zachowując część wody, w której się gotowała.
  3. Część ugotowanej fasoli (ok. 1/4) zblenduj na gładki krem z niewielką ilością wody z gotowania.
  4. W dużym garnku lub rondlu rozgrzej oliwę. Wrzuć bardzo drobno posiekaną cebulę, marchewkę i seler naciowy. ]
  5. Smaż na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.
  6. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę, uważając, by go nie przypalić.
  7. Do garnka dodaj pomidory, a następnie ugotowaną fasolę (zarówno całą, jak i zmiksowany krem).
  8. Wlej bulion i dobrze wymieszaj. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut.
  9. Do gulaszu dodaj makaron i gotuj, mieszając, do momentu, aż będzie al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron wchłonie płyn, więc jeśli zupa będzie zbyt gęsta, możesz dodać więcej bulionu lub wody z gotowania fasoli.
  10. Dopraw zupę solą i świeżo mielonym pieprzem.

Podawaj na gorąco, skropioną odrobiną oliwy z oliwek i posyp startym parmezanem. Możesz także dorzucić natkę pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇