Włosi do makaronu dodają fasolę. Podchwyciłam przepis i robię tak w domu
Włoska kuchnia to pochwała prostoty. Nie brakuje tu dań, które przygotować można za grosze. Tak jest też w przypadku pasta e fagioli, czyli makaronu z dodatkiem fasoli.
Makaron z fasolą wydaje się być dość niecodziennym połączeniem, ale jakby się temu przyjrzeć, to okazuje się to być naprawdę dobrą kompozycją. To klasyk włoskiej kuchni, na co dzień będący w cieniu sosu bolońskiego czy lazanii. Warto jednak dać mu szansę, bo przyjemnie zaskakuje kubki smakowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Santoska - warstwowa pychotka do kawy lub na specjalną okazję
Włoski makaron z fasolą
Pierwszy raz miałam okazję spróbować tego dania podczas włoskich wakacji, gdy goszcząca nas właścicielka pensjonatu postanowiła poczęstować nas tradycyjnym, domowym obiadem. Na stole pojawiła się miseczka pełna gęstej zupy-gulaszu, w której zanurzone były małe rurki makaronu i kremowa fasola. Początkowo byłam sceptyczna, ale już po pierwszej łyżce zrozumiałam, dlaczego to danie jest tak lubiane we Włoszech.
To danie wywodziło się z kuchni chłopskiej - prostej, pożywnej i niedrogiej. W niektórych rejonach jest ono bardziej zupą, w innych gęstym gulaszem. Czasami dodaje się do niego pancettę lub boczek, a czasami pozostaje w czystej, wegetariańskiej formie. Podstawą jest tu tzw. soffritto. Są to powoli podsmażane na oliwie warzywa, takie jak cebula, marchewka i seler, znane między innymi z ragu bolognese. Dziś gości nawet na salonach, jako element kulinarnego dziedzictwa Włoch.
Składniki:
- 200 g namoczonej dzień wcześniej białej fasoli,
- 200 g drobnego makaronu,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 marchewka,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 cebula,
- 400 g pomidorów krojonych z puszki,
- 1 litr bulionu,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- parmezan do posypania.
Sposób przygotowania:
- Namoczoną fasolę przepłucz i ugotuj w świeżej wodzie do miękkości przez ok. 45-60 minut.
- Odcedź fasolę, zachowując część wody, w której się gotowała.
- Część ugotowanej fasoli (ok. 1/4) zblenduj na gładki krem z niewielką ilością wody z gotowania.
- W dużym garnku lub rondlu rozgrzej oliwę. Wrzuć bardzo drobno posiekaną cebulę, marchewkę i seler naciowy. ]
- Smaż na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.
- Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę, uważając, by go nie przypalić.
- Do garnka dodaj pomidory, a następnie ugotowaną fasolę (zarówno całą, jak i zmiksowany krem).
- Wlej bulion i dobrze wymieszaj. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut.
- Do gulaszu dodaj makaron i gotuj, mieszając, do momentu, aż będzie al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron wchłonie płyn, więc jeśli zupa będzie zbyt gęsta, możesz dodać więcej bulionu lub wody z gotowania fasoli.
- Dopraw zupę solą i świeżo mielonym pieprzem.
Podawaj na gorąco, skropioną odrobiną oliwy z oliwek i posyp startym parmezanem. Możesz także dorzucić natkę pietruszki. Smacznego!