Czy można jeść szarą wołowinę? Nieapetyczny kolor to ważny sygnał, lepiej go nie lekceważyć
30.07.2022 06:24
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Lubimy zjeść kotlety wołowe, rosół na mięsie wołowym czy stek. Mięso wołowe, a dokładnie części, które są najbardziej wartościowe, czyli ligawa, polędwica czy udziec są bardzo drogie. Za wysoką ceną idzie też gwarancja dobrej jakości. Najczęściej jednak wybieramy tańszą mieloną wołowinę, która nie zawsze ma apetyczny kolor. Czy można jeść szarą wołowinę? Jak kupić dobrą wołowinę?
Czy można jeść szarą wołowinę? Co oznacza ten kolor?
Mielone mięso wołowe może zmienić kolor z powodu takich czynników jak temperatura, światło, działalność drobnoustrojów czy ekspozycja na tlen. Szare mięso zachowuje pełnię swoich właściwości i w żadnej mierze nie wpływa negatywnie na nasz organizm. Jest to jedynie sygnał, który mówi nam, że mięso nie było szczelnie zapakowane i miało kontakt ze świeżym powietrzem. Jeżeli nic nie wskazuje na to, że mięso się zepsuło, czyli nie ma ostrej i nieprzyjemnej woni, to możemy bez obaw podać je na obiad.
Jaki kolor powinno mieć wołowina?
Świeża wołowina powinna charakteryzować się jasnoczerwonym kolorem. Na barwę mięsa głównie wpływa stężenie i formy chemicznej mioglobiny. Inne cechy, które powinna mieć dobrej jakości wołowina to odpowiednia kruchość, soczystość i smakowitość. Zakup starannie wyselekcjonowanej wołowiny może okazać się trudnym zadaniem, ale wszystko jest możliwe. Jeśli natomiast kupujemy paczkowane mięso, pamiętajmy, aby dokładnie zapoznać się z etykietą na opakowaniu. Najlepszym wyborem będzie produkt zawierający niemal 100% mięsa. Dodatkowo przed zakupem powinniśmy zwrócić uwagę na datę ważności do spożycia.
Czy wołowina jest zdrowa?
Wołowina jest źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, w tym A, D i E zawiera także więcej przyswajalnego żelaza niż mięso innych gatunków zwierząt. Mięso wołowe stanowi także główne źródło zapotrzebowania człowieka na witaminę B12, której nie znajdziemy w produktach roślinnych, oraz witaminy B1, B3 i B6. Inne składniki odżywcze, w które obfituje wołowina to takie pierwiastki jak selen, fosfor i cynk. Umiarkowane spożycie wołowiny może być zalecane jako element zdrowej i zrównoważonej diety. Według zaleceń instytutu żywienia i żywności nie powinno jednak przekraczać ilości 500g tygodniowo.
Jeśli masz kawałek wołowiny, możesz wykorzystać go do przygotowania pysznego dania z papryką i serem, oto dokładny przepis krok po kroku: