Daje większego kopa niż kawa i nie obciąża serca. Wymieszaj z wodą i pij na zdrowie
Kawa, herbata, a może matcha? Zielony proszek z Japonii coraz częściej pojawia się w polskich sklepach i kawiarniach. Podawana na ciepło lub na zimno staje się realną alternatywą dla osób, które potrzebują porannego pobudzenia. Naukowcy widzą w tym trendzie wiele korzyści dla organizmu.
Matcha to bardzo drobno zmielona zielona herbata, która produkowana jest z liści uprawianych w specjalnie zacienionych miejscach. Dzięki temu są one bogatsze w chlorofil i zawierają więcej składników bioaktywnych. Podobnie jak kawa, matcha również działa pobudzająco, chociaż zawiera trochę mniej kofeiny. Jej amatorzy twierdzą jednak, że efekt jest o wiele bardziej długotrwały niż po spożyciu czarnego napoju.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Matcharnia Sandry Kubickiej - co zamówiłyśmy i jak oceniamy?
Jak matcha wpływa na zdrowie serca?
Matcha jest bogata w antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki, zmniejszając ryzyko chorób serca i nowotworów. Zawarta w niej kofeina i L-teanina poprawiają funkcje mózgu, wspierając relaksację i redukcję stresu. Okazuje się, że regularne spożywanie matchy może przyspieszać metabolizm, wspierać spalanie tłuszczu oraz obniżać poziom złego cholesterolu LDL, co zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób serca.
Naukowcy z japońskiego Uniwersytetu w Kunamoto odkryli, że matcha może wspomóc również walkę z depresją. Badania wykazały, że napar z zielonego proszku aktywuje dopaminergiczny system w mózgu, co wpływa na poprawę nastroju i zdolności mentalnych. W chwilach spadku energii czy przewlekłego zmęczenia warto wybrać zielony napój zamiast kawy. Zwłaszcza po nieprzespanej nocy kawa nie powinna być pierwszym wyborem.
Przepis na domowe cappuccino z matchą
Z matchy możesz przygotowywać praktycznie wszystkie napoje, które tradycyjnie są podawane z klasycznym włoskim espresso, takie jak latte czy cappuccino. Świetnie smakuje również w wersji na zimno – zmiksowana z mlekiem roślinnym i kostkami lodu.
Składniki:
- 3 g matchy (płaska łyżeczka),
- 50 ml gorącej wody,
- 100 ml dowolnego mleka.
Sposób przygotowania:
- Łyżeczkę matchy dokładnie rozmieszaj w gorącej wodzie – możesz użyj małej rózgi, miotełki do matchy lub innego mieszadełka.
- W rondelku podgrzej mleko, ale uważaj, aby się nie zagotowała – optymalna temperatura to ok. 70 stopni Celsjusza (warto skorzystać z termometru kuchennego).
- Ciepłe mleko przelej do french pressu i ubij przy pomocy sitka. Zalej matchę spienionym mlekiem.