Daje większego kopa niż kawa i nie obciąża serca. Wymieszaj z wodą i pij na zdrowie

Kawa, herbata, a może matcha? Zielony proszek z Japonii coraz częściej pojawia się w polskich sklepach i kawiarniach. Podawana na ciepło lub na zimno staje się realną alternatywą dla osób, które potrzebują porannego pobudzenia. Naukowcy widzą w tym trendzie wiele korzyści dla organizmu.

Działa pobudzająco i nie podrażnia żołądkaDziała pobudzająco i nie podrażnia żołądka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Matcha to bardzo drobno zmielona zielona herbata, która produkowana jest z liści uprawianych w specjalnie zacienionych miejscach. Dzięki temu są one bogatsze w chlorofil i zawierają więcej składników bioaktywnych. Podobnie jak kawa, matcha również działa pobudzająco, chociaż zawiera trochę mniej kofeiny. Jej amatorzy twierdzą jednak, że efekt jest o wiele bardziej długotrwały niż po spożyciu czarnego napoju.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Matcharnia Sandry Kubickiej - co zamówiłyśmy i jak oceniamy?

Jak matcha wpływa na zdrowie serca?

Matcha jest bogata w antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki, zmniejszając ryzyko chorób serca i nowotworów. Zawarta w niej kofeina i L-teanina poprawiają funkcje mózgu, wspierając relaksację i redukcję stresu. Okazuje się, że regularne spożywanie matchy może przyspieszać metabolizm, wspierać spalanie tłuszczu oraz obniżać poziom złego cholesterolu LDL, co zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób serca.

Naukowcy z japońskiego Uniwersytetu w Kunamoto odkryli, że matcha może wspomóc również walkę z depresją. Badania wykazały, że napar z zielonego proszku aktywuje dopaminergiczny system w mózgu, co wpływa na poprawę nastroju i zdolności mentalnych. W chwilach spadku energii czy przewlekłego zmęczenia warto wybrać zielony napój zamiast kawy. Zwłaszcza po nieprzespanej nocy kawa nie powinna być pierwszym wyborem.

Przepis na domowe cappuccino z matchą

Z matchy możesz przygotowywać praktycznie wszystkie napoje, które tradycyjnie są podawane z klasycznym włoskim espresso, takie jak latte czy cappuccino. Świetnie smakuje również w wersji na zimno – zmiksowana z mlekiem roślinnym i kostkami lodu.

Składniki:

  • 3 g matchy (płaska łyżeczka),
  • 50 ml gorącej wody,
  • 100 ml dowolnego mleka.

Sposób przygotowania:

  1. Łyżeczkę matchy dokładnie rozmieszaj w gorącej wodzie – możesz użyj małej rózgi, miotełki do matchy lub innego mieszadełka.
  2. W rondelku podgrzej mleko, ale uważaj, aby się nie zagotowała – optymalna temperatura to ok. 70 stopni Celsjusza (warto skorzystać z termometru kuchennego).
  3. Ciepłe mleko przelej do french pressu i ubij przy pomocy sitka. Zalej matchę spienionym mlekiem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę