Danuta Martyniuk robi najlepszy barszcz. Ma swój sekretny sposób
Barszcz ukraiński Danuty Martyniuk to prawdziwy kulinarny majstersztyk, ale nie ma się co temu dziwić, bo przepis pochodzi prosto od naszych wschodnich sąsiadów. To, co różni go od doskonale nam znanego barszczu czerwonego, to pewien pyszny i pożywny dodatek.
25.02.2024 13:47
Danuta Martyniuk, żona bezsprzecznie najsłynniejszego piosenkarza w historii polskiego disco-polo, coraz częściej pokazuje się jako naprawdę zręczna gospodyni, która kulinaria zna nie tylko z telewizji. Jakiś czas temu zachwycaliśmy się jej autorskim przepisem na zrazy wołowe. Dzisiaj chcemy ci pokazać przepis na barszcz, który zademonstrowała pani Danuta.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Receptura, według której żona Zenona Martyniuka przyrządza barszcz, ma pochodzić od jej znajomego z Ukrainy. Tajemniczy dodatek, o którym zdążyliśmy już wspomnieć, to natomiast biała fasola. To dość częsty patent na barszcz u naszych sąsiadów, a u nas nadal niezbyt popularny. Według nas warto dać mu szansę. Tak samo jak przepisowi poniżej!
Barszcz ukraiński według Danuty Martyniuk
Składniki:
- 3 l wody,
- włoszczyzna,
- korpus z kurczaka,
- mały kawałek szpondra,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- kilka listków laurowych,
- kilka ziaren czarnego pieprzu,
- 4 buraki,
- 400 g ugotowanej białej fasoli,
- 4 ziemniaki,
- 1/2 główki białej kapusty,
- sól, pieprz,
- 400 ml kwaśnej śmietany,
- natka pietruszki,
- olej do smażenia,
- 3 łyżki octu,
- 3 łyżki cukru
- koncentrat pomidorowy.
Sposób przygotowania:
- Mięso przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Dodaj całą, za wyjątkiem marchewki, włoszczyznę, dopraw listkami laurowymi, zielem angielskim i ziarnami pieprzu. Gotuj na małym ogniu.
- Buraka i marchew pokrój cienko, a następnie podsmaż je na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodaj ocet i smaż przez kwadrans. Na koniec dorzuć posiekaną cebulę. Smaż wszystko razem, dopraw pieprzem i solą. Po jakimś czasie wlej na tę samą patelnię koncentrat pomidorowy rozrobiony z kilkoma łyżkami wody oraz cukrem. Podsmażaj dalej.
- Posiekaj kapustę i dodaj do zupy. Gotuj kolejne pół godziny.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Fasolę ugotuj do miękkości. Oba składniki dodaj do zupy. Wlej również warzywa w koncentracie pomidorowym. Od tego momentu gotuj barszcz jeszcze przez 45 minut.
- Podawaj z kwaśną śmietaną i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!