Danuta Martyniuk robi najlepszy barszcz. Ma swój sekretny sposób

Barszcz ukraiński Danuty Martyniuk to prawdziwy kulinarny majstersztyk, ale nie ma się co temu dziwić, bo przepis pochodzi prosto od naszych wschodnich sąsiadów. To, co różni go od doskonale nam znanego barszczu czerwonego, to pewien pyszny i pożywny dodatek.

Danuta Martyniuk zaprezentowała swój przepis na barszczDanuta Martyniuk zaprezentowała swój przepis na barszcz
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | Jastrząb Post, Timolina

Danuta Martyniuk, żona bezsprzecznie najsłynniejszego piosenkarza w historii polskiego disco-polo, coraz częściej pokazuje się jako naprawdę zręczna gospodyni, która kulinaria zna nie tylko z telewizji. Jakiś czas temu zachwycaliśmy się jej autorskim przepisem na zrazy wołowe. Dzisiaj chcemy ci pokazać przepis na barszcz, który zademonstrowała pani Danuta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To ciasto ma aż 12 warstw, a pomiędzy nimi czeka na ciebie kremowa niespodzianka

Receptura, według której żona Zenona Martyniuka przyrządza barszcz, ma pochodzić od jej znajomego z Ukrainy. Tajemniczy dodatek, o którym zdążyliśmy już wspomnieć, to natomiast biała fasola. To dość częsty patent na barszcz u naszych sąsiadów, a u nas nadal niezbyt popularny. Według nas warto dać mu szansę. Tak samo jak przepisowi poniżej!

Barszcz ukraiński według Danuty Martyniuk

Składniki:

  • 3 l wody,
  • włoszczyzna,
  • korpus z kurczaka,
  • mały kawałek szpondra,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka listków laurowych,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu,
  • 4 buraki,
  • 400 g ugotowanej białej fasoli,
  • 4 ziemniaki,
  • 1/2 główki białej kapusty,
  • sól, pieprz,
  • 400 ml kwaśnej śmietany,
  • natka pietruszki,
  • olej do smażenia,
  • 3 łyżki octu,
  • 3 łyżki cukru
  • koncentrat pomidorowy.
Barszcz ukraiński z fasolą - pyszny i pożywny
Barszcz ukraiński z fasolą - pyszny i pożywny © canva | pixelshot

Sposób przygotowania:

  1. Mięso przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Dodaj całą, za wyjątkiem marchewki, włoszczyznę, dopraw listkami laurowymi, zielem angielskim i ziarnami pieprzu. Gotuj na małym ogniu.
  2. Buraka i marchew pokrój cienko, a następnie podsmaż je na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodaj ocet i smaż przez kwadrans. Na koniec dorzuć posiekaną cebulę. Smaż wszystko razem, dopraw pieprzem i solą. Po jakimś czasie wlej na tę samą patelnię koncentrat pomidorowy rozrobiony z kilkoma łyżkami wody oraz cukrem. Podsmażaj dalej.
  3. Posiekaj kapustę i dodaj do zupy. Gotuj kolejne pół godziny.
  4. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Fasolę ugotuj do miękkości. Oba składniki dodaj do zupy. Wlej również warzywa w koncentracie pomidorowym. Od tego momentu gotuj barszcz jeszcze przez 45 minut.
  5. Podawaj z kwaśną śmietaną i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥