Danuta Martyniuk robi obłędne ciasto śliwkowe. Idealne do popołudniowej kawy
Celebrytka Danuta Martyniuk podzlielła się sprawdzonym przepisem na ciasto śliwkowe. Jak przygotowuje jesienny wypiek? I co do niego dodaje? Już za moment wszystko stanie się jasne.
W sezonie jesiennym na naszych stołach królują m.in. śliwki. Na ich bazie można przygotować całą masę pysznych przepisów zarówno w wytrawnej, jak i słodkiej formie. A skoro mowa już o słodkościach, to w tym okresie warto wypróbować sprawdzoną recepturę na pyszne ciasto śliwkowe od samej Danuty Martyniuk. Domowy wypiek za każdym razem umili czas spędzony przy filiżance gorącej kawy.
Żona gwiazdy disco polo podzieliła się swoją sprawdzoną recepturą w jednym z odcinków "Pytanie na śniadanie". Jak domowy wypiek przygotowuje znana celebrytka? O tym możesz przekonać się jeszcze dziś, testując jej fenomenalny przepis w swojej kuchni. Cała receptura czeka poniżej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Ciasto śliwkowe z przepisu Danuty Martyniuk - czego nie może w nim zabraknąć?
Do przygotowania wypieku z przepisu polskiej celebrytki będziesz potrzebować kilku prostych składników, które z pewnością masz w swojej kuchni. Na szczycie listy znajdą się oczywiście śliwki - w tym przypadku najlepiej sprawdzi się odmiana węgierka. Owoce te mają głęboki słodko-kwaśny smak i nie rozpadają się podczas pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika będą więc pięknie się prezentować. Nie możesz zapomnieć również o ważnym składniku - cynamonie. Przyprawa ta świetnie wpisuje się w jesienne przepisy, nadając im głębokiego aromatu i korzennego smaku.
Składniki:
- 800 g śliwek (najlepiej węgierki),
- 1,5 szklanki mąki,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (zamiennie możesz użyć też sody),
- 200 g masła,
- 1 szklanka cukru pudru (dodatkowa porcja do posypania),
- 4 jajka,
- 1 płaska łyżka cukru waniliowego,
- cynamon do smaku.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od połączenia masła z cukrem pudrem. W rezultacie masz otrzymać jednolitą i puszystą masę. Pamiętaj, aby proces ucierania przebiegał bez problemu, masło użyte do przepisu musi mieć temperaturę pokojową, dlatego wyjmij je wcześniej z lodówki.
- Do powstałej masy zacznij dodawać jajka i dokładnie mieszaj zawartość miski, aby powstała jednolita konsystencja.
- Jako kolejne składniki dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia. W przepisie, zamiast proszku do pieczenia możesz użyć zamiennie sody. Po połączeniu produktów ciasto powinno być puszyste i jednolite.
- Czas przygotować formę. Dokładnie rozprowadź w środku masło i mąkę, aby ciasto w trakcie pieczenia nie przywarło do formy. Oczywiście możesz użyć w zastępstwie papieru do pieczenia.
- Dopiero teraz możesz przełożyć ciasto do formy, po czym umieść na jego powierzchni umyte i pokrojone na pół śliwki. Nie zapomnij też o cynamonie oraz cukrze waniliowym.
- Ciasto z dodatkami wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz je ok. 40 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Smacznego.
Przepis na pyszne ciasto śliwkowe Danuty Martyniuk nie jest wcale skomplikowany, dlatego bez problemu poradzi sobie z nim nawet ktoś, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z wypiekami.