Robię na niej pizzę. Jest wartościowa, a często ląduje w zlewie

Mozzarella to nie tylko popularny dodatek do sałatek. Zgrabne kulki, które Polacy uwielbiają kupować, świetnie sprawdzają się też w zupach kremach, na przykład z dyni lub pomidorów. Wylewasz wodę po mozzarelli? Włosi robią z niej praktyczny użytek.

Woda po mozzarelli może się jeszcze przydać Woda po mozzarelli może się jeszcze przydać
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Woda po mozzarelli nie jest zupełnie bezwartościowym dodatkiem. Zawiera witaminę B2 i pewną ilość białka, więc żal ją wylewać do zlewu. Włosi wpadli na pomysł, aby zrobić na niej pizzę. Okazuje się, że takie ciasto ładnie wyrasta, a dodatkowym plusem jest to, że nie potrzeba już soli. Na takiej wodzie możesz również ugotować makaron.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pinsa z grzybami, karmelizowaną cebulą i serowym kremem. Sprawdzi się jako przekąska i kolacja

Co zawiera woda po mozzarelli?

Woda, w której moczą się kulki, może zawierać śladowe ilości laktozy, minerałów, takich jak wapń, sód i potas oraz trochę witamin rozpuszczanych w wodzie – głównie jest to witamina B2. Chociaż w takiej wodzie po mozzarelli ze sklepu wartości odżywcze są znikome, nie ma potrzeby wylewać jej do zlewu.

Nawet sklepową serwatkę możesz wykorzystać do ciast na pizzę lub focaccię, do zup lub wytrawnych sosów. W ten sposób subtelnie poprawisz smak potraw, a przy okazji zredukujesz zużycie bieżącej wody. Jednak zachowaj ostrożność pod względem ilości, ponieważ woda po mozzarelli może zawierać bardzo dużo sodu (nawet ok. 1–2 g w 100 ml), który w nadmiarze jest szkodliwy dla zdrowia.

Woda po świeżej mozzarelli

Jeśli masz dostęp do mozzarelli prosto z mleczarni, serwatka po niej będzie o wiele bardziej wartościowa – bogatsza w białko, witaminy z grupy B i naturalną mikroflorę. Niestety, mozzarella w wersji świeżej i niesolonej jest o wiele rzadziej spotykana, ale pojawia się jako produkt rzemieślniczy, w delikatesach premium lub małych sklepach mleczarskich.

Na wodzie po naturalnej mozzarelli z powodzeniem możesz zrobić racuchy z jabłkami lub ciasto na placek z owocami sezonowymi. Można ją także wykorzystać do koktajlu – jej delikatny mleczny smak i śladowe wartości odżywcze subtelnie podbiją walory śniadaniowego smoothie.

Wybrane dla Ciebie

W sobotę na obiad często robię takie żeberka. Mięso jest soczyste, pełne smaku i rozpływa się w ustach
W sobotę na obiad często robię takie żeberka. Mięso jest soczyste, pełne smaku i rozpływa się w ustach
W chłodne dni robię aromatyczną zupę. Przepis mam od cioci z Węgier
W chłodne dni robię aromatyczną zupę. Przepis mam od cioci z Węgier
Ewa Wachowicz robi najlepszą. Świetna na obiad i na kolację
Ewa Wachowicz robi najlepszą. Świetna na obiad i na kolację
Schabowe smażę po wiedeńsku. Są wielkie jak talerz, ale znikają w całości
Schabowe smażę po wiedeńsku. Są wielkie jak talerz, ale znikają w całości
Upycham w słoiczkach i kiszę jak ogórki. Z powodzeniem zastąpi surówkę do mięsa
Upycham w słoiczkach i kiszę jak ogórki. Z powodzeniem zastąpi surówkę do mięsa
Rodzinny przepis na syrop z pigwy. Sekret tkwi w tym dodatku
Rodzinny przepis na syrop z pigwy. Sekret tkwi w tym dodatku
Najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Zachowują cały aromat i smak
Najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Zachowują cały aromat i smak
Naturalny zamiennik cukru. Dzięki niemu domowe przetwory smakują obłędnie
Naturalny zamiennik cukru. Dzięki niemu domowe przetwory smakują obłędnie
Ryba idealna na diecie. Skutecznie wspomaga spalanie kalorii
Ryba idealna na diecie. Skutecznie wspomaga spalanie kalorii
Dodajesz to do ziemniaków? Nic dziwnego, że chce ci się spać
Dodajesz to do ziemniaków? Nic dziwnego, że chce ci się spać
Panieruję w chrupiącej panierce i podaję z wyrazistym sosem. Takiej jesiennej przekąsce trudno się oprzeć
Panieruję w chrupiącej panierce i podaję z wyrazistym sosem. Takiej jesiennej przekąsce trudno się oprzeć
Najpopularniejsza dieta może zaszkodzić. Podążanie za modą osłabia kości i jelita
Najpopularniejsza dieta może zaszkodzić. Podążanie za modą osłabia kości i jelita