Dawniej ustawiały się po niego kolejki w stołówkach. Dziś to bieda obiad

Kluski z serem to danie, które łączy w sobie tradycję i nowoczesność. Choć kojarzone z dzieciństwem i domowymi obiadami, wciąż zaskakują nowymi wariantami i smakami.

Kluski z seremKluski z serem
Źródło zdjęć: © Pyszności

Kluski z serem - smak dzieciństwa

Kluski z serem to jedno z tych dań, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Tanie i łatwo dostępne składniki oraz prosty sposób przygotowania sprawiają, że są uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Stanowią również doskonałą bazę do kulinarnych eksperymentów.

Kluczem do sukcesu są składniki dobrej jakości - wiejski twaróg i domowy makaron. Jeśli jednak nie macie czasu i ochoty na gotowanie własnego makaronu, możecie sięgnąć po ten z paczki. Najlepszy będzie jajeczny. Składniki łączymy na ciepło, aby były wilgotne i dobrze się połączyły, a ser delikatnie się rozpuścił. Wielu z nas pamięta kluski z serem z barów mlecznych, gdzie podawane były z dodatkiem skwarek ze słoniny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Biały Snickers bez pieczenia. Na inne desery nawet nie spojrzysz

W różnych domach kluski z serem podaje się na różne sposoby. Najprostsza wersja to połączenie makaronu i twarogu, które można doprawić solą lub cukrem. W wersji wytrawnej danie serwujemy z cebulką przyrumienioną na maśle, skwarkami lub boczkiem. Kluski można również polać gęstym jogurtem, kwaśną śmietaną lub przysmażoną bułką tartą. Inspirując się kuchnią ukraińską, można przygotować zapiekany makaron z białym serem. Na słodko danie podajemy z przyrumienioną bułką tartą i cynamonem, a wierzch polewamy miodem, syropem klonowym lub jogurtem. To prawdziwa uczta dla podniebienia!

Kluski z serem - tradycyjny przepis

Dla tych, którzy chcą wzbogacić smak klasycznego makaronu z serem, istnieją różne warianty. Dodatek boczku lub innych mięsnych składników może nadać daniu nowego wymiaru.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki, dodatkowo do podsypania,
  • ok. 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • sól,
  • 200 g półtłustego twarogu,
  • 100 g boczku,
  • dodatkowo: posiekany szczypiorek.

Sposób przygotowania:

  1. Boczek kroimy i podsmażamy na suchej patelni, aż stanie się chrupiący.
  2. Na stolnicę wysypujemy mąkę i dodajemy szczyptę soli. W środku robimy dołek, do którego stopniowo wlewamy ciepłą wodę.
  3. Energicznie zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Następnie rozwałkowujemy je na grubość ok. 3 mm i kroimy na paski, a potem na kluski o grubości 3-4 mm.
  4. W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i odrobiną oleju. Partiami gotujemy makaron przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.
  5. Wyławiamy go łyżką cedzakową i od razu mieszamy z pokruszonym twarogiem, i boczkiem. Posypujemy szczypiorkiem.


Makaron z serem to danie, które można łatwo dostosować do własnych upodobań, dodając ulubione składniki lub przyprawy. Jego prostota i uniwersalność sprawiają, że jest idealnym wyborem na szybki i smaczny posiłek.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości