Dawniej ustawiały się po niego kolejki w stołówkach. Dziś to bieda obiad

Kluski z serem to danie, które łączy w sobie tradycję i nowoczesność. Choć kojarzone z dzieciństwem i domowymi obiadami, wciąż zaskakują nowymi wariantami i smakami.

Kluski z seremKluski z serem
Źródło zdjęć: © Pyszności

Kluski z serem - smak dzieciństwa

Kluski z serem to jedno z tych dań, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Tanie i łatwo dostępne składniki oraz prosty sposób przygotowania sprawiają, że są uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Stanowią również doskonałą bazę do kulinarnych eksperymentów.

Kluczem do sukcesu są składniki dobrej jakości - wiejski twaróg i domowy makaron. Jeśli jednak nie macie czasu i ochoty na gotowanie własnego makaronu, możecie sięgnąć po ten z paczki. Najlepszy będzie jajeczny. Składniki łączymy na ciepło, aby były wilgotne i dobrze się połączyły, a ser delikatnie się rozpuścił. Wielu z nas pamięta kluski z serem z barów mlecznych, gdzie podawane były z dodatkiem skwarek ze słoniny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Biały Snickers bez pieczenia. Na inne desery nawet nie spojrzysz

W różnych domach kluski z serem podaje się na różne sposoby. Najprostsza wersja to połączenie makaronu i twarogu, które można doprawić solą lub cukrem. W wersji wytrawnej danie serwujemy z cebulką przyrumienioną na maśle, skwarkami lub boczkiem. Kluski można również polać gęstym jogurtem, kwaśną śmietaną lub przysmażoną bułką tartą. Inspirując się kuchnią ukraińską, można przygotować zapiekany makaron z białym serem. Na słodko danie podajemy z przyrumienioną bułką tartą i cynamonem, a wierzch polewamy miodem, syropem klonowym lub jogurtem. To prawdziwa uczta dla podniebienia!

Kluski z serem - tradycyjny przepis

Dla tych, którzy chcą wzbogacić smak klasycznego makaronu z serem, istnieją różne warianty. Dodatek boczku lub innych mięsnych składników może nadać daniu nowego wymiaru.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki, dodatkowo do podsypania,
  • ok. 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • sól,
  • 200 g półtłustego twarogu,
  • 100 g boczku,
  • dodatkowo: posiekany szczypiorek.

Sposób przygotowania:

  1. Boczek kroimy i podsmażamy na suchej patelni, aż stanie się chrupiący.
  2. Na stolnicę wysypujemy mąkę i dodajemy szczyptę soli. W środku robimy dołek, do którego stopniowo wlewamy ciepłą wodę.
  3. Energicznie zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Następnie rozwałkowujemy je na grubość ok. 3 mm i kroimy na paski, a potem na kluski o grubości 3-4 mm.
  4. W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i odrobiną oleju. Partiami gotujemy makaron przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.
  5. Wyławiamy go łyżką cedzakową i od razu mieszamy z pokruszonym twarogiem, i boczkiem. Posypujemy szczypiorkiem.


Makaron z serem to danie, które można łatwo dostosować do własnych upodobań, dodając ulubione składniki lub przyprawy. Jego prostota i uniwersalność sprawiają, że jest idealnym wyborem na szybki i smaczny posiłek.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯