Dawniej ustawiały się po niego kolejki w stołówkach. Dziś to bieda obiad
Kluski z serem to danie, które łączy w sobie tradycję i nowoczesność. Choć kojarzone z dzieciństwem i domowymi obiadami, wciąż zaskakują nowymi wariantami i smakami.
Kluski z serem - smak dzieciństwa
Kluski z serem to jedno z tych dań, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Tanie i łatwo dostępne składniki oraz prosty sposób przygotowania sprawiają, że są uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Stanowią również doskonałą bazę do kulinarnych eksperymentów.
Kluczem do sukcesu są składniki dobrej jakości - wiejski twaróg i domowy makaron. Jeśli jednak nie macie czasu i ochoty na gotowanie własnego makaronu, możecie sięgnąć po ten z paczki. Najlepszy będzie jajeczny. Składniki łączymy na ciepło, aby były wilgotne i dobrze się połączyły, a ser delikatnie się rozpuścił. Wielu z nas pamięta kluski z serem z barów mlecznych, gdzie podawane były z dodatkiem skwarek ze słoniny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Biały Snickers bez pieczenia. Na inne desery nawet nie spojrzysz
W różnych domach kluski z serem podaje się na różne sposoby. Najprostsza wersja to połączenie makaronu i twarogu, które można doprawić solą lub cukrem. W wersji wytrawnej danie serwujemy z cebulką przyrumienioną na maśle, skwarkami lub boczkiem. Kluski można również polać gęstym jogurtem, kwaśną śmietaną lub przysmażoną bułką tartą. Inspirując się kuchnią ukraińską, można przygotować zapiekany makaron z białym serem. Na słodko danie podajemy z przyrumienioną bułką tartą i cynamonem, a wierzch polewamy miodem, syropem klonowym lub jogurtem. To prawdziwa uczta dla podniebienia!
Kluski z serem - tradycyjny przepis
Dla tych, którzy chcą wzbogacić smak klasycznego makaronu z serem, istnieją różne warianty. Dodatek boczku lub innych mięsnych składników może nadać daniu nowego wymiaru.
Składniki:
- 2 szklanki mąki, dodatkowo do podsypania,
- ok. 1/2 szklanki ciepłej wody,
- sól,
- 200 g półtłustego twarogu,
- 100 g boczku,
- dodatkowo: posiekany szczypiorek.
Sposób przygotowania:
- Boczek kroimy i podsmażamy na suchej patelni, aż stanie się chrupiący.
- Na stolnicę wysypujemy mąkę i dodajemy szczyptę soli. W środku robimy dołek, do którego stopniowo wlewamy ciepłą wodę.
- Energicznie zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Następnie rozwałkowujemy je na grubość ok. 3 mm i kroimy na paski, a potem na kluski o grubości 3-4 mm.
- W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i odrobiną oleju. Partiami gotujemy makaron przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.
- Wyławiamy go łyżką cedzakową i od razu mieszamy z pokruszonym twarogiem, i boczkiem. Posypujemy szczypiorkiem.
Makaron z serem to danie, które można łatwo dostosować do własnych upodobań, dodając ulubione składniki lub przyprawy. Jego prostota i uniwersalność sprawiają, że jest idealnym wyborem na szybki i smaczny posiłek.