PoradyJak zrobić skwarki? Trzymaj się dwóch zasad, a wyjdą idealnie chrupiące

Jak zrobić skwarki? Trzymaj się dwóch zasad, a wyjdą idealnie chrupiące

Jak zrobić chrupiące skwarki?
Jak zrobić chrupiące skwarki?
Źródło zdjęć: © Canva | specnaz-s

11.10.2024 11:47

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chrupiące skwarki świetnie wzbogacają smak dań, zwłaszcza mącznych i na bazie ziemniaków. Znane od dawien dawna do tej pory mają swoje szczególne miejsce w polskiej kuchni. Przygotowanie ich to prawdziwa sztuka, ale zdecydowanie warto ją opanować.

Skwarki często wytwarza się ze świeżej lub wędzonej albo solonej słoniny oraz z wędzonek, głównie boczku. Mocno wysmażone, mocno chrupiące są nieodzownym składnikiem słonych pierogów, kopytek czy ziemniaków. Chcąc przygotować je tak, by smakowały jak te babcine, trzymaj się dwóch zasad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić skwarki, żeby były chrupiące?

Kluczową kwestią jest odpowiednie pokrojenie słoniny na średniej wielkości kawałki. Ważne jest również to, że kawałki te wrzucamy na zimną patelnię i rozgrzewamy ją na średnim ogniu. Całość smażymy cały czas na tej samej mocy palnika. Smażenie na średnim ogniu pozwala, by tłuszcz równomiernie się wytapiał. Zbyt gwałtowne podgrzanie może spowodować, że tłuszcz nie wytopi się prawidłowo, a skwarki pozostaną miękkie.

Najważniejszym elementem jest jednak sposób mieszania smażących się skwarek. Podczas mieszania uwalnia się woda, co może sprawić, że skwarki staną się gumowate. Chcąc tego uniknąć, wystarczy delikatnie co jakiś czas potrząsać patelnią. Dzięki temu skwarki równomiernie się zarumienią i uzyskają chrupkość.

Skwarki świetnie podkreślają smak pierogów
Skwarki świetnie podkreślają smak pierogów © Canva | Helgy

Do czego podać skwarki?

Po usmażeniu skwarki wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Jeżeli chcemy nimi okrasić pierogi, lepiej dodać je razem z wytopionym tłuszczem. Chrupiące skwarki są idealnym dodatkiem do ziemniaków, kapusty czy żurku.

Pod koniec smażenia do chrupiących skwarek warto dodać posiekaną cebulę i czosnek oraz doprawić całość solą i pieprzem. Składniki te świetnie się komponują i stworzą smaczny dodatek do pierogów, pyz, kopytek, kartaczy. Tak przygotowanym skwarkami można okrasić też jajecznicę lub zjeść je z pieczywem.