Jak zrobić skwarki? Trzymaj się dwóch zasad, a wyjdą idealnie chrupiące

Chrupiące skwarki świetnie wzbogacają smak dań, zwłaszcza mącznych i na bazie ziemniaków. Znane od dawien dawna do tej pory mają swoje szczególne miejsce w polskiej kuchni. Przygotowanie ich to prawdziwa sztuka, ale zdecydowanie warto ją opanować.

Jak zrobić chrupiące skwarki?Jak zrobić chrupiące skwarki?
Źródło zdjęć: © Canva | specnaz-s

Skwarki często wytwarza się ze świeżej lub wędzonej albo solonej słoniny oraz z wędzonek, głównie boczku. Mocno wysmażone, mocno chrupiące są nieodzownym składnikiem słonych pierogów, kopytek czy ziemniaków. Chcąc przygotować je tak, by smakowały jak te babcine, trzymaj się dwóch zasad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj miodowo-czosnkowe ziemniaczki. Nawet najlepszy kotlet zejdzie na drugi plan

Jak zrobić skwarki, żeby były chrupiące?

Kluczową kwestią jest odpowiednie pokrojenie słoniny na średniej wielkości kawałki. Ważne jest również to, że kawałki te wrzucamy na zimną patelnię i rozgrzewamy ją na średnim ogniu. Całość smażymy cały czas na tej samej mocy palnika. Smażenie na średnim ogniu pozwala, by tłuszcz równomiernie się wytapiał. Zbyt gwałtowne podgrzanie może spowodować, że tłuszcz nie wytopi się prawidłowo, a skwarki pozostaną miękkie.

Najważniejszym elementem jest jednak sposób mieszania smażących się skwarek. Podczas mieszania uwalnia się woda, co może sprawić, że skwarki staną się gumowate. Chcąc tego uniknąć, wystarczy delikatnie co jakiś czas potrząsać patelnią. Dzięki temu skwarki równomiernie się zarumienią i uzyskają chrupkość.

Skwarki świetnie podkreślają smak pierogów
Skwarki świetnie podkreślają smak pierogów © Canva | Helgy

Do czego podać skwarki?

Po usmażeniu skwarki wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Jeżeli chcemy nimi okrasić pierogi, lepiej dodać je razem z wytopionym tłuszczem. Chrupiące skwarki są idealnym dodatkiem do ziemniaków, kapusty czy żurku.

Pod koniec smażenia do chrupiących skwarek warto dodać posiekaną cebulę i czosnek oraz doprawić całość solą i pieprzem. Składniki te świetnie się komponują i stworzą smaczny dodatek do pierogów, pyz, kopytek, kartaczy. Tak przygotowanym skwarkami można okrasić też jajecznicę lub zjeść je z pieczywem.

Wybrane dla Ciebie

Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają