Deser na karnawałowe spotkania z przyjaciółmi. Truskawkowe tiramisu bez kawy
W styczniu nareszcie możesz odpocząć po grudniowej świątecznej gorączce. Wreszcie jest czas, żeby ze spokojem spotkać się z przyjaciółmi, poplotkować i posnuć plany na nowy rok. W ogóle nie zastanawiaj się nad tym, co podać na stół. Truskawkowe tiramisu całkowicie wystarczy. Zrobisz je w niecałe 15 minut.
Tiramisu z truskawkami to owocowa wariacja na temat włoskiej klasyki. Lekkie biszkopty możesz nasączyć lemoniadą, sokiem pomarańczowym lub musującym winem w stylu Prosecco. Świeże bądź mrożone truskawki zmiksuj blenderem i przełóż kremem na bazie mascarpone. Ten prosty deser w wersji z procentami sprawdzi się na imprezę karnawałową. W wariancie bezalkoholowym również smakuje obłędnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Truskawkowe tiramisu na większe karnawałowe przyjęcie
Truskawkowe tiramisu nie tylko świetnie smakuje, ale też efektownie wygląda, co sprawia, że jest idealnym deserem na każdą okazję. Jeśli planujesz większe karnawałowe przyjęcie, przygotuj tiramisu w dużej formie, na przykład w naczyniu żaroodpornym. Przezroczyste ścianki wyeksponują warstwy, a każdy będzie mógł samodzielnie nałożyć sobie taką porcję, na jaką ma ochotę.
Dodatkowo, możesz posypać wierzch tiramisu świeżymi owocami granatu, które dodadzą kolorystycznej różnorodności i chrupiącej tekstury.
Alternatywne wersje deseru
Biszkopty do deseru z truskawkami możesz też moczyć w kawie, tak jak w klasycznym przepisie na włoskie tiramisu. Jednak jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości czymś naprawdę ekstra, do kremu z mascarpone dodaj odrobinę wody różanej. Dzięki niej ten prosty deser zyska delikatny kwiatowy aromat.
W alternatywnym wariancie truskawki możesz zastąpić malinami lub jagodami, zmieniając tym samym smak deseru. Każda modyfikacja otworzy nowe możliwości smakowe, które z pewnością zostaną docenione przez przyjaciół i rodzinę podczas karnawałowych spotkań.
Jak zrobić truskawkowe tiramisu?
Deser możesz przygotować w pucharkach, prostokątnej formie na ciasto lub w tortownicy. Osobiście preferuję wariant w postaci mini deserków, który niweluje problematyczne przekładanie tiramisu.
Składniki:
- 200 g podłużnych biszkoptów,
- 100 ml soku pomarańczowego lub Prosecco,
- 400 g truskawek,
- 500 g serka mascarpone,
- 250 ml śmietany kremówki 30 proc.,
- 2 czubate łyżki cukru pudru.
Wykonanie:
- Truskawki podgrzej w rondelku z 1 łyżką cukru pudru. Odstaw do ostygnięcia.
- Przy pomocy miksera ubij śmietaną z łyżką cukru pudru. Cały czas ubijając śmietanę, stopniowo dodawaj łyżka po łyżce serek mascarpone.
- Do głębokiego talerza wlej sok pomarańczowy lub Prosecco.
- W pucharkach układaj warstwowo mus truskawkowy, biszkopty naszącone w soku lub Prosecco i krem mascarpone.
- Zadbaj o aspekt wizualny. Na wierzch deseru połóż świeże truskawki, listek mięty lub posyp tiramisu kakao. To ostatnie doda mu odrobiny cierpkości, w sam raz dla przełamania truskawkowej słodyczy.