Deser na karnawałowe spotkania z przyjaciółmi. Truskawkowe tiramisu bez kawy

W styczniu nareszcie możesz odpocząć po grudniowej świątecznej gorączce. Wreszcie jest czas, żeby ze spokojem spotkać się z przyjaciółmi, poplotkować i posnuć plany na nowy rok. W ogóle nie zastanawiaj się nad tym, co podać na stół. Truskawkowe tiramisu całkowicie wystarczy. Zrobisz je w niecałe 15 minut.

Pyszne przekładane tiramisu możesz zrobić z mrożonych truskawekPyszne przekładane tiramisu możesz zrobić z mrożonych truskawek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Tiramisu z truskawkami to owocowa wariacja na temat włoskiej klasyki. Lekkie biszkopty możesz nasączyć lemoniadą, sokiem pomarańczowym lub musującym winem w stylu Prosecco. Świeże bądź mrożone truskawki zmiksuj blenderem i przełóż kremem na bazie mascarpone. Ten prosty deser w wersji z procentami sprawdzi się na imprezę karnawałową. W wariancie bezalkoholowym również smakuje obłędnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Panna cotta z żurawiną zachwyca już w pucharku. Po spróbowaniu jest jeszcze lepiej

Truskawkowe tiramisu na większe karnawałowe przyjęcie

Truskawkowe tiramisu nie tylko świetnie smakuje, ale też efektownie wygląda, co sprawia, że jest idealnym deserem na każdą okazję. Jeśli planujesz większe karnawałowe przyjęcie, przygotuj tiramisu w dużej formie, na przykład w naczyniu żaroodpornym. Przezroczyste ścianki wyeksponują warstwy, a każdy będzie mógł samodzielnie nałożyć sobie taką porcję, na jaką ma ochotę.

Dodatkowo, możesz posypać wierzch tiramisu świeżymi owocami granatu, które dodadzą kolorystycznej różnorodności i chrupiącej tekstury.

Alternatywne wersje deseru

Biszkopty do deseru z truskawkami możesz też moczyć w kawie, tak jak w klasycznym przepisie na włoskie tiramisu. Jednak jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości czymś naprawdę ekstra, do kremu z mascarpone dodaj odrobinę wody różanej. Dzięki niej ten prosty deser zyska delikatny kwiatowy aromat.

W alternatywnym wariancie truskawki możesz zastąpić malinami lub jagodami, zmieniając tym samym smak deseru. Każda modyfikacja otworzy nowe możliwości smakowe, które z pewnością zostaną docenione przez przyjaciół i rodzinę podczas karnawałowych spotkań.

Jak zrobić truskawkowe tiramisu?

Deser możesz przygotować w pucharkach, prostokątnej formie na ciasto lub w tortownicy. Osobiście preferuję wariant w postaci mini deserków, który niweluje problematyczne przekładanie tiramisu.

Składniki:

  • 200 g podłużnych biszkoptów,
  • 100 ml soku pomarańczowego lub Prosecco,
  • 400 g truskawek,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 250 ml śmietany kremówki 30 proc.,
  • 2 czubate łyżki cukru pudru.

Wykonanie:

  1. Truskawki podgrzej w rondelku z 1 łyżką cukru pudru. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Przy pomocy miksera ubij śmietaną z łyżką cukru pudru. Cały czas ubijając śmietanę, stopniowo dodawaj łyżka po łyżce serek mascarpone.
  3. Do głębokiego talerza wlej sok pomarańczowy lub Prosecco.
  4. W pucharkach układaj warstwowo mus truskawkowy, biszkopty naszącone w soku lub Prosecco i krem mascarpone.
  5. Zadbaj o aspekt wizualny. Na wierzch deseru połóż świeże truskawki, listek mięty lub posyp tiramisu kakao. To ostatnie doda mu odrobiny cierpkości, w sam raz dla przełamania truskawkowej słodyczy.
Wybrane dla Ciebie
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Też robisz carbonarę na boczku? Włochom włosy jeżą się na głowie
Też robisz carbonarę na boczku? Włochom włosy jeżą się na głowie
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację