PrzepisGrillDesery z grilla

Desery z grilla

Grill to sprzęt, który pozwala na przygotowanie wielu potraw wyróżniających się nietuzinkowym smakiem oraz aromatem. Choć wielu z nas nie jest tego świadomych, na grillu przyrządzimy także doskonałe desery, takie jak w prawdziwej restauracji. Jak to jest możliwe? Wystarczy, że skorzystamy z odpowiedniego sprzętu.

Desery z grilla
Małgosia

23.08.2021 | aktual.: 18.09.2023 12:51

Obraz

Jak przyrządzić deser z grilla?

Przygotowanie deseru z grilla wymaga użycia odpowiedniego rusztu. Takiego deseru nie przyrządzimy na ruszcie klasycznym. Na szczęście producenci grilli przygotowali odpowiednie rozwiązania. Przykładowo marka Weber w niektórych modelach grilli oferuje dwuczęściowy ruszt Gourmet BBQ System (w skrócie GBS), w którym środkowa część jest wymienna i można w niej umieścić jeden z wielu wkładów pozwalających na przygotowanie określonych potraw. Takim wkładem, na którym przyrządzimy doskonałe desery, będzie kordierytowy kamień do pizzy lub wkład do gofrów i kanapek. Jeśli chodzi zaś o grille, Weber w system GBS wyposażył część grilli węglowych (jak Performer Deluxe GBS) oraz gazowych (których przedstawicielem jest inteligentny grill Spirit EPX-315 GBS). Co niezwykle ważne, wszystkie z wkładów GBS zostały wykonane z najwyższej jakości materiałów. Dzięki temu nie musimy się martwić o ich wytrzymałość na działanie wysokich temperatur. Nawet przy intensywnym użytkowaniu zachowują one swoje właściwości i doskonały wygląd przez wiele miesięcy.

Desery z grilla – przykłady

Dzięki wymiennym wkładom do grilla możliwości grillowania są niemal nieograniczone. Na grillu z systemem GBS przy wykorzystaniu kamienia do pizzy przyrządzimy na przykład pyszne ciasto czekoladowe. Do przygotowania tego deseru niezbędne będzie około 350 g masła, 5 tabliczek gorzkiej czekolady (ok. 500 g), 500 g cukru, 180 g mąki tortowej oraz 6 jaj o rozmiarze L. Masło i pokruszoną na mniejsze kostki czekoladę roztapiamy w rondelku, na małym ogniu, dokładnie ze sobą mieszając. W międzyczasie w osobnej misce mieszamy ze sobą jaja, cukier oraz mąkę. Po uzyskaniu gładkości do masy dodajemy czekoladę z masłem. Gdy wszystkie składniki zostaną ze sobą dokładnie połączone, wlewamy masę czekoladową do małej formy i umieszczamy na kamieniu do pizzy. Takie ciasto, w zależności od naszych upodobań, możemy także przelać bezpośrednio na kamień, formując z niego małe placki. Nietuzinkowa forma takiego ciasta będzie z pewnością zaskoczeniem dla naszych gości. Czekoladowe ciasto lub ciastka możemy udekorować przy wykorzystaniu ulubionych owoców.

Jak przygotujemy z kolei pyszne gofry z grilla? Potrzebne będzie w takim wypadku ok. 200 g mąki pszennej, 450 ml śmietany, 450 ml mleka, 50 g masła, 5 jaj wielkości L, 1 łyżeczka proszku do pieczenia i ½ łyżeczki amoniaku do ciast.  Masło topimy na wolnym ogniu, a w międzyczasie w osobnej misce mieszamy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz amoniakiem do ciast. Następnie do tej samej miski dodajemy jaja, śmietanę i mleko. Po wymieszaniu dodajemy do całości lekko przestudzone masło. Tak przygotowane ciasto nakładamy do wkładu do gofrów i kanapek i opiekamy z każdej strony przez około 6 minut, przy średniej temperaturze pieczenia. Gofry podajemy posypane cukrem pudrem lub też z bitą śmietaną i ulubionymi owocami.

Korzystając z nowoczesnych grilli, takich jak te od Webera z systemem GBS, oraz używając sprawdzonych przepisów, możemy stworzyć unikalne desery. Dzięki temu zaskoczymy naszych gości, sprawiając, że będą wspominać grillową ucztę przez wiele miesięcy.

Wybrane dla Ciebie