Obowiązkowe w diecie każdego seniora. Mózg będzie pracował lepiej, a choroby się cofną

Osoby w podeszłym wieku potrzebują dużych ilości witamin i minerałów. Dieta seniora powinna również obfitować w składniki odżywcze, jak białka, tłuszcze, węglowodany i błonnik pokarmowy. Wspierają one poszczególne narządy i pomagają walczyć z różnymi chorobami. W diecie seniora muszą więc znaleźć się pewne produkty, które pozytywnie wpłyną na stan jego zdrowia.

ObrazekDieta seniora (Adobe)
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Starsi ludzie mają osłabione organizmy, dlatego też muszą zadbać o swoją dietę. Wcześniej pisaliśmy o tym, jakie błędy żywieniowe popełniają seniorzy. Doktor Marek Skoczylas wyjaśnił, na czym one polegają. Tym razem skupimy się na produktach, które powinny znaleźć się w codziennej diecie starszych osób.

Dieta seniora powinna obfitować w kilka produktów. Będą miały dobry wpływ na organizm

Co muszą jeść starsze osoby, by zdrowiem cieszyły się jak najdłużej? Na pierwszym miejscu dietetyczka Monika Sejbuk wymienia ryby. Są one źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz kwasów omega-3. Kwasy te obniżają poziom trójglicerydów i złego cholesterolu. Poprawiają też funkcjonowanie wątroby. Seniorzy powinni spożywać tłuste ryby minimum dwa razy w tygodniu.

Obrazek
Dieta seniora - ryby (Pexels)

Dieta seniora nie będzie kompletna bez nasion roślin strączkowych. Wiele osób unika ich, bo po zjedzeniu pojawiają się problemy gastryczne. Przed ugotowaniem trzeba je po prostu namaczać kilka godzin w wodzie. Nasiona roślin strączkowych są źródłem białka i błonnika pokarmowego. Zmniejszają ryzyko nadciśnienia tętniczego, otyłości, udaru mózgu i cukrzycy typu 2.

Seniorzy potrzebują odpowiednich składników odżywczych

Na liście ważnych dla starszych osób produktów znalazły się też orzechy i nasiona. Jedzenie orzechów wspiera procesy samoleczenia z chorób przewlekłych. 30 gramów (jedna garść) dziennie wystarczy, by zmniejszyć ryzyko nadciśnienia tętniczego, choroby niedokrwiennej serca i udaru mózgu. Orzechy i nasiona są źródłem błonnika pokarmowego oraz magnezu, który pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację.

Dieta seniora powinna uwzględniać także kakao oraz gorzką czekoladę. Są one bardzo dobrym źródłem flawonoidów, które rozszerzają naczynia krwionośne oraz obniżają ciśnienie krwi. Kakao ma działanie antyoksydacyjne, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy i insulinooporności.

Obrazek
Gorzka czekolada

Owoce jagodowe, które są świetnym źródłem witaminy C. Substancje w nich zawarte mają działanie przeciwzapalne i są bardzo dobrymi antyoksydantami. Zmniejszają też ryzyko zapadnięcia na choroby serca.

Czosnek zawiera wiele korzystnych dla naszego zdrowia związków, dzięki nim wspomaga leczenie infekcji. Regularne spożywanie warzywa obniża poziom cholesterolu i wspiera odporność. Ponadto działa ochronnie na wątrobę.

Dieta seniora powinna zawierać też jajka — ze względu na zawartość pełnowartościowych aminokwasów. Są one też źródłem witamin, minerałów oraz choliny (zapobiega stłuszczeniu wątroby).

Zielone warzywa liściaste — znajdziemy w nich witaminę A oraz luteinę, które wspomagają wzrok. Produkty te są dobrym źródłem biorącej udział w procesach krzepnięcia krwi witaminę K oraz antyoksydantów. Podobne składniki odżywcze zawierają brokuły.

Wybrane dla Ciebie

Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez