PoradyObowiązkowe w diecie każdego seniora. Mózg będzie pracował lepiej, a choroby się cofną

Obowiązkowe w diecie każdego seniora. Mózg będzie pracował lepiej, a choroby się cofną

Osoby w podeszłym wieku potrzebują dużych ilości witamin i minerałów. Dieta seniora powinna również obfitować w składniki odżywcze, jak białka, tłuszcze, węglowodany i błonnik pokarmowy. Wspierają one poszczególne narządy i pomagają walczyć z różnymi chorobami. W diecie seniora muszą więc znaleźć się pewne produkty, które pozytywnie wpłyną na stan jego zdrowia.

Dieta seniora (Adobe)
Dieta seniora (Adobe)

25.07.2023 09:15

Starsi ludzie mają osłabione organizmy, dlatego też muszą zadbać o swoją dietę. Wcześniej pisaliśmy o tym, jakie błędy żywieniowe popełniają seniorzy. Doktor Marek Skoczylas wyjaśnił, na czym one polegają. Tym razem skupimy się na produktach, które powinny znaleźć się w codziennej diecie starszych osób.

Dieta seniora powinna obfitować w kilka produktów. Będą miały dobry wpływ na organizm

Co muszą jeść starsze osoby, by zdrowiem cieszyły się jak najdłużej? Na pierwszym miejscu dietetyczka Monika Sejbuk wymienia ryby. Są one źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz kwasów omega-3. Kwasy te obniżają poziom trójglicerydów i złego cholesterolu. Poprawiają też funkcjonowanie wątroby. Seniorzy powinni spożywać tłuste ryby minimum dwa razy w tygodniu.

Dieta seniora - ryby (Pexels)
Dieta seniora - ryby (Pexels)

Dieta seniora nie będzie kompletna bez nasion roślin strączkowych. Wiele osób unika ich, bo po zjedzeniu pojawiają się problemy gastryczne. Przed ugotowaniem trzeba je po prostu namaczać kilka godzin w wodzie. Nasiona roślin strączkowych są źródłem białka i błonnika pokarmowego. Zmniejszają ryzyko nadciśnienia tętniczego, otyłości, udaru mózgu i cukrzycy typu 2.

Seniorzy potrzebują odpowiednich składników odżywczych

Na liście ważnych dla starszych osób produktów znalazły się też orzechy i nasiona. Jedzenie orzechów wspiera procesy samoleczenia z chorób przewlekłych. 30 gramów (jedna garść) dziennie wystarczy, by zmniejszyć ryzyko nadciśnienia tętniczego, choroby niedokrwiennej serca i udaru mózgu. Orzechy i nasiona są źródłem błonnika pokarmowego oraz magnezu, który pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację.

Dieta seniora powinna uwzględniać także kakao oraz gorzką czekoladę. Są one bardzo dobrym źródłem flawonoidów, które rozszerzają naczynia krwionośne oraz obniżają ciśnienie krwi. Kakao ma działanie antyoksydacyjne, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy i insulinooporności.

Gorzka czekolada
Gorzka czekolada

Owoce jagodowe, które są świetnym źródłem witaminy C. Substancje w nich zawarte mają działanie przeciwzapalne i są bardzo dobrymi antyoksydantami. Zmniejszają też ryzyko zapadnięcia na choroby serca.

Czosnek zawiera wiele korzystnych dla naszego zdrowia związków, dzięki nim wspomaga leczenie infekcji. Regularne spożywanie warzywa obniża poziom cholesterolu i wspiera odporność. Ponadto działa ochronnie na wątrobę.

Dieta seniora powinna zawierać też jajka — ze względu na zawartość pełnowartościowych aminokwasów. Są one też źródłem witamin, minerałów oraz choliny (zapobiega stłuszczeniu wątroby).

Zielone warzywa liściaste — znajdziemy w nich witaminę A oraz luteinę, które wspomagają wzrok. Produkty te są dobrym źródłem biorącej udział w procesach krzepnięcia krwi witaminę K oraz antyoksydantów. Podobne składniki odżywcze zawierają brokuły.

Wybrane dla Ciebie