PoradyTe powszechne błędy żywieniowe skracają życie. Lepiej ostrzeż swoich dziadków

Te powszechne błędy żywieniowe skracają życie. Lepiej ostrzeż swoich dziadków

Błędy żywieniowe (ADOBE, YOUTUBE)
Błędy żywieniowe (ADOBE, YOUTUBE)
21.07.2023 16:35

Codziennie popełniamy mniejsze lub większe błędy żywieniowe. Teraz nie zwracamy na nie uwagi, ale w wieku starszym mogą obrócić się przeciwko nam i silnie zaszkodzić. Dr Marek Skoczylas mówi o tym, które błędy mogą znacznie skrócić życie i sprawić, że nie będzie ono zbyt przyjemne.

Błędy żywieniowe skutkują zmniejszeniem jakości funkcjonowania oraz zwiększają ryzyko rozwoju bardzo poważnych chorób. Niedobór witamin i minerałów negatywnie wpływa na życie i zdrowie. Okazuje się, że w naszym kraju temat jest poważny, gdyż nawyki żywieniowe seniorów pozostawiają wiele do życzenia.

Błędy żywieniowe, które skracają życie

Na początku lekarz na tapet wziął zbyt małą liczbę posiłków w ciągu dnia. Nie bez powodu wybrał to zagadnienie.

- Okazuje się bowiem, że przyjmowanie zbyt mało posiłków w ciągu dnia i związane z tym niedożywienie to dość powszechny problem wśród osób starszych - mówi doktor.

Statystyki jasno mówią o tym, że ponad połowa seniorów nie przyjmuje odpowiedniej ilości kalorii. Niedożywienie jest więc bardzo powszechne w tej grupie wiekowej. Najczęściej dotyczy to osób mieszkających w domach opieki lub będących w szpitalach.

Zbyt duża liczba posiłków również jest szkodliwa, gdyż prowadzi do otyłości. Jest to wynikiem złych nawyków żywieniowych wyniesionych z domu. Nadmierna masa ciała zwiększa ryzyko niewydolności serca, zawału i udaru mózgu. Otyłość tworzy także insulinooporność, która przyczynia się do rozwoju cukrzycy typu 2.

Błędy żywieniowe (Pexels)
Błędy żywieniowe (Pexels)

To nie są jedyne błędy żywieniowe, które popełniają starsze osoby. Ludzie w podeszłym wieku nie dostarczają sobie odpowiedniej ilości białka. Aż 40 proc. procent kobiet i mężczyzn nie stosuje diety, która miałaby pokryć dzienne zapotrzebowanie na białko. Niedobór tego składnika przyczynia się do osłabienia kości i utraty masy mięśniowej. Ponadto wydłuża gojenie się ran i zmniejsza odporność organizmu.

Te zachowania również są szkodliwe

Zbyt mała ilość błonnika w diecie to dość powszechny problem. Jego niedobór wiąże się  z różnymi schorzeniami, na przykład cukrzycą typu 2, podwyższonym poziomie cholesterolu i chorobami sercowo-naczyniowymi.

Jeśli omawiamy błędy żywieniowe, nie możemy zapomnieć o żywności wysoko przetworzonej, czyli słodyczach, słonych przekąskach, margarynie, kostkach rosołowych i kiełbasach w paczce.  Ma ona negatywny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego i gospodarki lipidowej.  Przyczynia się do rozwoju otyłości i choroby metabolicznej.

Monotonna dieta również jest powszechnym nawykiem. Często brakuje w niej najważniejszych składników odżywczych, które są potrzebne seniorom do prawidłowego funkcjonowania. W diecie jest mało żelaza, wapnia, cynku i magnezu. Seniorzy spożywają również niewiele witamin z grupy B, które wpływają na pamięć i koncentrację.

Starsi ludzie często przesadzają z ilością soli. To negatywnie wpływa na stan zdrowia, przyczynia się do rozwoju demencji i prowadzi do nadciśnienia. Lepiej sięgać po kolendrę, oregano, majeranek, lubczyk, suszoną natkę pietruszki.

Błędy żywieniowe dotyczą nie tylko jedzenia, ale też i picia. Seniorzy często pomijają wodę i nie dostarczają sobie odpowiednich ilości. Nawet 30 proc. osób starszych zmaga się z odwodnieniem. Taki stan rzeczy wiąże się nawet z wyższą śmiertelnością.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także