NewsyUkochany sok Polaków może być kosmicznie drogi. Groźna choroba dziesiątkuje owoce

Ukochany sok Polaków może być kosmicznie drogi. Groźna choroba dziesiątkuje owoce

Sok pomarańczowy coraz droższy
Sok pomarańczowy coraz droższy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

20.05.2024 10:11

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Niestabilna pogoda i nieuleczalna choroba cytrusów dziesiątkują plony pomarańczy. Brazylia, największy na świecie producent tych owoców, informuje, że spodziewa się najsłabszych zbiorów od 1989 roku, a hurtowe ceny pomarańczowych soków pobijają rekordy.

Brazylia, Floryda, Meksyk, czyli miejsca, skąd pochodzi najwięcej pomarańczy, walczą z suszą i nieuleczalną chorobą dziesiątkującą rośliny. Agencja Reutera przekazuje, że w samej Brazylii w tym roku zebranych zostanie o 24 proc. mniej pomarańczy niż rok wcześniej. Tak słabych zbiorów nie było od 1989 roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sok pomarańczowy coraz droższy

W rezultacie, jak podaje biznes.interia.pl, hurtowa cena soku pomarańczowego pobiła wszystkie historyczne rekordy - aktualnie jest dwa razy wyższa niż rok temu, a w porównaniu do 2019 roku - odnotowano czterokrotny wzrost. Największa dynamika cenowego skoku (o 50 proc.) miała miejsce w maju br.

Brytyjski dziennik "Daily Mail" informuje, że problemy z produkcją pomarańczy zaczęły przekładać się na ceny w sklepach spożywczych. Soki pomarańczowe w Wielkiej Brytanii podrożały już o 34 proc. Jak komentuje to dyrektor generalny Brytyjskiego Stowarzyszenia Napojów Bezalkoholowych, "producenci nie są w stanie uniknąć przenoszenia cen na konsumentów".

Przewiduje się, że wzrost cen mogłaby zahamować spadająca konsumpcja soku pomarańczowego. Globalne spożycie spadło o 35 proc. w porównaniu do sezonu 2018/2019, a w 2024 roku ma spaść o kolejne 20 proc. rdr.

"Ten fakt powinien ograniczyć wzrost cen na sklepowych półkach, chociaż ich rewizja w górę może okazać się nieunikniona" - opisuje branżowy portal just-drinks.com.
Sok pomarańczowy coraz droższy
Sok pomarańczowy coraz droższy© Pixabay

Dlaczego pomarańcze i soki pomarańczowe są coraz droższe?

Rynek pomarańczy ucierpiał szczególnie przez problemy z niestabilną pogodą - mowa o wysokich temperaturach i suszy. Wiele upraw w Meksyku zniszczyły huragany, a zbiory w Brazylii i na Florydzie dziesiątkuje nieuleczalna choroba - zazielenienie cytrusów. Aż 38 proc. drzew pomarańczy zainfekowanych zostało w Brazylii, natomiast na Florydzie pomarańczowe drzewa w wieku powyżej 15 lat niemal zniknęły. 

Zazielenienie cytrusów, znane też jako huanglongbing, to bakteryjna infekcja, która niszczy rośliny w kilku lat od zarażenia. Owoce stają małe, niedojrzałe, nie wykształcają się w pełni i tym samym nie nadają się do spożycia czy dalszego przetwórstwa.

Źródło: biznes.interia.pl, reuters.com, dailymail.co.uk, just-drinks.com

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także