Choruje pół miliona Polaków. Te produkty mogą nasilać objawy

Dna moczanowa to poważna choroba, z którą boryka się już pół miliona Polaków. Wymaga zaawansowanego leczenia, jednak część objawów można wyeliminować za pomocą odpowiedniej diety. Czego nie jeść przy dnie moczanowej? Podpowiadamy.

Czego nie jeść przy dnie moczanowej?Czego nie jeść przy dnie moczanowej?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | M.Franke

Dna moczanowa, nazywana także podagrą lub artretyzmem to poważna choroba, która występuje u zaledwie 1-2 proc. ludzi na świecie. Najczęściej dotyka mężczyzn w średnim i starszym wieku. Przebieg podagry jest bardzo bolesny. Kryształki moczanu sodu kumulują się w okolicy stawów, wywołując przy tym ogromny ból.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najszybszy makaron z piekarnika. Zrobisz go w mgnieniu oka

Podagra — przebieg choroby, leczenie

Podagra to zapalenie stawów. Choroba najczęściej rozwija się u podstawy dużego palca. Na stawie pojawia się zaczerwienienie i opuchlizna, co wywołuje ogromny ból. Artretyzm może przenieść się na kręgosłup, kolana, kciuki czy barki. Schorzenie wymaga długotrwałego leczenia u reumatologa. Rodzaj przyjmowanych leków zależy od stopnia zaawansowania choroby. Najczęściej przyjmuje się leki przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz glikokortykosteroidy.

Dna moczanowa wymaga całkowitej zmiany stylu życia — także diety. Część produktów spożywczych może zaostrzyć przebieg choroby, ponieważ zawierają wysokie stężenie puryny. To organiczne związki chemiczne, które zwiększają poziom kwasu moczowego w organizmie.

Jakich produktów unikać przy dnie moczanowej? Lista jest naprawdę długa

Wątróbka to jeden z produktów, który zawiera wysokie stężenie puryny. Regularne spożywanie wątróbki może przyczynić się do nasilenia bólu w okolicy stawów. Kolejnym produktem, który powinno się wyeliminować z diety, są soki owocowe. Choć zawierają mnóstwo błonnika i są źródłem cennych witamin, mają też mnóstwo fruktozy — cukru, który przetwarza się na kwas mlekowy w organizmie. Ten związek chemiczny hamuje wydalanie kwasu moczowego z organizmu.

Sardynki mogą przyczynić się do zaostrzenia się objawów choroby. Jeśli cierpisz na artretyzm, lepiej z nich zrezygnować. Jesteś fanem grzybów? Nie mamy dla ciebie dobrych wieści. Borowiki, podgrzybki i pieczarki zwiększają ryzyko nadmiernego odkładania się kwasu moczowego w organizmie. Dotyczy to zarówno grzybów suszonych jak i świeżych. Specjaliści zalecają wyłączenie ich z diety na czas leczenia.

W trakcie leczenia nie powinno się spożywać alkoholu, a zwłaszcza piwa. Jeden niewinny kufel znacznie podwyższa poziom kwasu moczowego, a także zakłóca procesy metaboliczne w organizmie. Co gorsza, związki chemiczne zawarte w piwie mogą zwiększyć odczuwanie bólu. Pamiętaj, że odpowiednia dieta zmniejszy dolegliwości bólowe, a także przyśpieszy proces leczenia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy