Choruje pół miliona Polaków. Te produkty mogą nasilać objawy
Dna moczanowa to poważna choroba, z którą boryka się już pół miliona Polaków. Wymaga zaawansowanego leczenia, jednak część objawów można wyeliminować za pomocą odpowiedniej diety. Czego nie jeść przy dnie moczanowej? Podpowiadamy.
22.01.2024 07:59
Dna moczanowa, nazywana także podagrą lub artretyzmem to poważna choroba, która występuje u zaledwie 1-2 proc. ludzi na świecie. Najczęściej dotyka mężczyzn w średnim i starszym wieku. Przebieg podagry jest bardzo bolesny. Kryształki moczanu sodu kumulują się w okolicy stawów, wywołując przy tym ogromny ból.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Podagra — przebieg choroby, leczenie
Podagra to zapalenie stawów. Choroba najczęściej rozwija się u podstawy dużego palca. Na stawie pojawia się zaczerwienienie i opuchlizna, co wywołuje ogromny ból. Artretyzm może przenieść się na kręgosłup, kolana, kciuki czy barki. Schorzenie wymaga długotrwałego leczenia u reumatologa. Rodzaj przyjmowanych leków zależy od stopnia zaawansowania choroby. Najczęściej przyjmuje się leki przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz glikokortykosteroidy.
Dna moczanowa wymaga całkowitej zmiany stylu życia — także diety. Część produktów spożywczych może zaostrzyć przebieg choroby, ponieważ zawierają wysokie stężenie puryny. To organiczne związki chemiczne, które zwiększają poziom kwasu moczowego w organizmie.
Jakich produktów unikać przy dnie moczanowej? Lista jest naprawdę długa
Wątróbka to jeden z produktów, który zawiera wysokie stężenie puryny. Regularne spożywanie wątróbki może przyczynić się do nasilenia bólu w okolicy stawów. Kolejnym produktem, który powinno się wyeliminować z diety, są soki owocowe. Choć zawierają mnóstwo błonnika i są źródłem cennych witamin, mają też mnóstwo fruktozy — cukru, który przetwarza się na kwas mlekowy w organizmie. Ten związek chemiczny hamuje wydalanie kwasu moczowego z organizmu.
Sardynki mogą przyczynić się do zaostrzenia się objawów choroby. Jeśli cierpisz na artretyzm, lepiej z nich zrezygnować. Jesteś fanem grzybów? Nie mamy dla ciebie dobrych wieści. Borowiki, podgrzybki i pieczarki zwiększają ryzyko nadmiernego odkładania się kwasu moczowego w organizmie. Dotyczy to zarówno grzybów suszonych jak i świeżych. Specjaliści zalecają wyłączenie ich z diety na czas leczenia.
W trakcie leczenia nie powinno się spożywać alkoholu, a zwłaszcza piwa. Jeden niewinny kufel znacznie podwyższa poziom kwasu moczowego, a także zakłóca procesy metaboliczne w organizmie. Co gorsza, związki chemiczne zawarte w piwie mogą zwiększyć odczuwanie bólu. Pamiętaj, że odpowiednia dieta zmniejszy dolegliwości bólowe, a także przyśpieszy proces leczenia.