PoradyChoruje pół miliona Polaków. Te produkty mogą nasilać objawy

Choruje pół miliona Polaków. Te produkty mogą nasilać objawy

Dna moczanowa to poważna choroba, z którą boryka się już pół miliona Polaków. Wymaga zaawansowanego leczenia, jednak część objawów można wyeliminować za pomocą odpowiedniej diety. Czego nie jeść przy dnie moczanowej? Podpowiadamy.

Czego nie jeść przy dnie moczanowej?
Czego nie jeść przy dnie moczanowej?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | M.Franke

22.01.2024 07:59

Dna moczanowa, nazywana także podagrą lub artretyzmem to poważna choroba, która występuje u zaledwie 1-2 proc. ludzi na świecie. Najczęściej dotyka mężczyzn w średnim i starszym wieku. Przebieg podagry jest bardzo bolesny. Kryształki moczanu sodu kumulują się w okolicy stawów, wywołując przy tym ogromny ból.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podagra — przebieg choroby, leczenie

Podagra to zapalenie stawów. Choroba najczęściej rozwija się u podstawy dużego palca. Na stawie pojawia się zaczerwienienie i opuchlizna, co wywołuje ogromny ból. Artretyzm może przenieść się na kręgosłup, kolana, kciuki czy barki. Schorzenie wymaga długotrwałego leczenia u reumatologa. Rodzaj przyjmowanych leków zależy od stopnia zaawansowania choroby. Najczęściej przyjmuje się leki przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz glikokortykosteroidy.

Dna moczanowa wymaga całkowitej zmiany stylu życia — także diety. Część produktów spożywczych może zaostrzyć przebieg choroby, ponieważ zawierają wysokie stężenie puryny. To organiczne związki chemiczne, które zwiększają poziom kwasu moczowego w organizmie.

Jakich produktów unikać przy dnie moczanowej? Lista jest naprawdę długa

Wątróbka to jeden z produktów, który zawiera wysokie stężenie puryny. Regularne spożywanie wątróbki może przyczynić się do nasilenia bólu w okolicy stawów. Kolejnym produktem, który powinno się wyeliminować z diety, są soki owocowe. Choć zawierają mnóstwo błonnika i są źródłem cennych witamin, mają też mnóstwo fruktozy — cukru, który przetwarza się na kwas mlekowy w organizmie. Ten związek chemiczny hamuje wydalanie kwasu moczowego z organizmu.

Sardynki mogą przyczynić się do zaostrzenia się objawów choroby. Jeśli cierpisz na artretyzm, lepiej z nich zrezygnować. Jesteś fanem grzybów? Nie mamy dla ciebie dobrych wieści. Borowiki, podgrzybki i pieczarki zwiększają ryzyko nadmiernego odkładania się kwasu moczowego w organizmie. Dotyczy to zarówno grzybów suszonych jak i świeżych. Specjaliści zalecają wyłączenie ich z diety na czas leczenia.

W trakcie leczenia nie powinno się spożywać alkoholu, a zwłaszcza piwa. Jeden niewinny kufel znacznie podwyższa poziom kwasu moczowego, a także zakłóca procesy metaboliczne w organizmie. Co gorsza, związki chemiczne zawarte w piwie mogą zwiększyć odczuwanie bólu. Pamiętaj, że odpowiednia dieta zmniejszy dolegliwości bólowe, a także przyśpieszy proces leczenia.

Wybrane dla Ciebie