WAŻNE
TERAZ

Najnowsze dane o inflacji. Tego nie było od dawna

Dlaczego beza opada, żółknie i wychodzi gumowa? Na pewno popełniasz te błędy

Niektórzy nawet się za nią nie biorą, bo beza może być naprawdę kapryśna. Opada, robi się sucha i gumowa, czasami nawet żółknie. I co mamy wtedy począć? Z zepsutej bezy za wiele nie przygotujemy, dlatego lepiej zapobiegać takim sytuacją i postępować z bezą bardzo ostrożnie. Oto nasze sprawdzone sposoby.

Obrazek
Paulina

Ubijanie piany

Najważniejszą zasadą, o której trzeba pamiętać, to że piana z białek nie ubije się dobrze, jeśli będzie miała kontakt z tłuszczem lub wodą. Dlatego: naczynie i mieszadła do ubijania powinny być idealnie czyste i osuszone, a białka należy bardzo starannie oddzielić od żółtek. Odrobina żółtka spowoduje, że białka nie ubiją się dobrze. Co więcej, jeśli chcemy mieć sztywną pianę, to jajka przed ubiciem powinny mieć temperaturę pokojową.

Obrazek

Bezę się suszy

Masę bezową wykładamy na nieprzywierającą powierzchnię, np. dobrą blaszkę z nieprzywierającą powłoką lub matę teflonową. Beza lubi czasami przywierać do papieru, dlatego lepiej go nie używać. Wszystkie akcesoria uszykujmy sobie jeszcze przed ubijaniem białek. Przechodzimy teraz do pieczenie, a właściwie to suszenia, ponieważ cukiernicy uważają, że to bezę się właśnie suszy. Trzeba pamietać o kilku kwestiach. Przede wszystkim, ten proces wymaga od nas cierpliwości.

Obrazek

Beza - jak ją suszyć?

Zazwyczaj prawidłowa temperatura suszenia jest dość niska, wynosi około 80-110°C,czas dość długi, bo nawet około 3 godzin. Zdarzają się jednak przepisy, w których bezę piecze się stosunkowo krótko i w wyższej temperaturze. Jednak taki sposób przygotowania zostawić doświadczonym kucharzom. Ważna też jest znajomość swojego piekarnika, jeśli nie chcemy, żeby beza wyszła zbyt sucha i nam zżółkła nie możemy przesadzić z temperaturą piekarnika. Zbyt wysoka temperatura powoduje bowiem, że cukier w masie zaczyna się karmelizować, beza robi się brązowa i może mieć gorzki posmak palonego cukru oraz wyjdzie gumowa. Nawet 10 stopni więcej może zaszkodzić.

Oto nasz sposób na bezę od podstaw:

Wybrane dla Ciebie
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟