Dlaczego beza opada, żółknie i wychodzi gumowa? Na pewno popełniasz te błędy

Niektórzy nawet się za nią nie biorą, bo beza może być naprawdę kapryśna. Opada, robi się sucha i gumowa, czasami nawet żółknie. I co mamy wtedy począć? Z zepsutej bezy za wiele nie przygotujemy, dlatego lepiej zapobiegać takim sytuacją i postępować z bezą bardzo ostrożnie. Oto nasze sprawdzone sposoby.

Obrazek
Paulina

Ubijanie piany

Najważniejszą zasadą, o której trzeba pamiętać, to że piana z białek nie ubije się dobrze, jeśli będzie miała kontakt z tłuszczem lub wodą. Dlatego: naczynie i mieszadła do ubijania powinny być idealnie czyste i osuszone, a białka należy bardzo starannie oddzielić od żółtek. Odrobina żółtka spowoduje, że białka nie ubiją się dobrze. Co więcej, jeśli chcemy mieć sztywną pianę, to jajka przed ubiciem powinny mieć temperaturę pokojową.

Obrazek

Bezę się suszy

Masę bezową wykładamy na nieprzywierającą powierzchnię, np. dobrą blaszkę z nieprzywierającą powłoką lub matę teflonową. Beza lubi czasami przywierać do papieru, dlatego lepiej go nie używać. Wszystkie akcesoria uszykujmy sobie jeszcze przed ubijaniem białek. Przechodzimy teraz do pieczenie, a właściwie to suszenia, ponieważ cukiernicy uważają, że to bezę się właśnie suszy. Trzeba pamietać o kilku kwestiach. Przede wszystkim, ten proces wymaga od nas cierpliwości.

Obrazek

Beza - jak ją suszyć?

Zazwyczaj prawidłowa temperatura suszenia jest dość niska, wynosi około 80-110°C,czas dość długi, bo nawet około 3 godzin. Zdarzają się jednak przepisy, w których bezę piecze się stosunkowo krótko i w wyższej temperaturze. Jednak taki sposób przygotowania zostawić doświadczonym kucharzom. Ważna też jest znajomość swojego piekarnika, jeśli nie chcemy, żeby beza wyszła zbyt sucha i nam zżółkła nie możemy przesadzić z temperaturą piekarnika. Zbyt wysoka temperatura powoduje bowiem, że cukier w masie zaczyna się karmelizować, beza robi się brązowa i może mieć gorzki posmak palonego cukru oraz wyjdzie gumowa. Nawet 10 stopni więcej może zaszkodzić.

Oto nasz sposób na bezę od podstaw:

Wybrane dla Ciebie

Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu