Długo duszona karkówka

Długo duszona karkówka to gotowy przepis na smaczny i prosty obiad. Zresztą za chwilę sama się o tym przekonasz. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Obrazek
Pyszności

Karkówka duszona w pomidorach - przepis wideo

Składniki:

  1. 2 łyżki słodka papryka
  2. 1 łyżka sól
  3. 400 g passata pomidorowa
  4. 2 szt. liście laurowe
  5. 5-6 ziarna ziele angielskie;
  6. 1 łyżeczka kminek mielony
  7. 1 łyżeczka suszony czosnek
  8. 1 łyżeczka cząber
  9. 1 łyżeczka kolendra cała
  10. 1 łyżeczka pieprz
  11. 1,2 kg karkówka
  12. 2 szt. cebula
  13. 2 szt. pomidory malinowe

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od połączenia przypraw: słodka papryka, sól, kminek mielony, suszony czosnek, cząber, pieprz i kolendra.

Obrazek

2. Podziel karkówkę w plastry. Następnie obtocz każdy kawałek mięsa w mieszance przypraw i zacznij układać w garnku (jak na zdjęciu poniżej).

Obrazek

3. W naczyniu ułóż na przemian karkówkę, pomidory, ponownie mięso i cebulę. Wypełnij cały garnek.

Obrazek

4. Na wierzchu rozprowadź passatę pomidorową. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Piecz pod przykryciem przez 2 godziny (temp. piekarnika 160 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie