Do ciasta na racuchy wsypuję 1 łyżeczkę nietypowej przyprawy. Wychodzą obłędnie pyszne
Kiedy na stole pojawia się talerz ze stertą gorących, puszystych racuchów, w ruch szybko idą widelce. Sekretem mojego przepisu jest wyjątkowa przyprawa, która dodatkowo podkręca smak placków. Mały dodatek sprawi, że będą smakować jeszcze lepiej.
09.10.2024 11:41
Jedni serwują je na śniadanie w leniwy, weekendowy poranek, inni z kolei wolą podać je na obiad. Racuchy rozkochały w sobie całe pokolenia Polaków i nic w tym dziwnego, bo puszystym, drożdżowym plackom nie sposób się oprzeć. Do masy warto dorzucić pokrojone jabłka, jak to robił nasze babcie. Ja dodaję również nieco kardamonu, który w Polsce pozostaje w cieniu innych przypraw. Warto spróbować tego połączenia, bo jest po prostu nieziemsko smaczne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Racuchy drożdżowe z jabłkami i kardamonem
Kardamon to przyprawa o intensywnym, lekko słodkawym i cytrusowym aromacie. Doskonale uzupełni słodki smak jabłek, dodając prostym racuchom głębi smaku. Sprawi przy tym, że domowe racuchy staną się prawdziwym jesiennym comfort foodem.
Składniki:
Na rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży,
- 1/4 szklanki ciepłego mleka,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- ½ łyżeczki cukru,
Na ciasto:
- 240 g mąki pszennej
- 125 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 większe twarde jabłko
- 1 płaska łyżeczka kardamonu
- 4 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj ciepłe mleko, cukier i mąkę. Dodaj drożdże i delikatnie wymieszaj.
- Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut, aż zacznie rosnąć.
- Do miski przesiej mąkę i dodaj szczyptę soli. Wlej rozczyn, ciepłe mleko, jajko i cukier. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 45 minut, aż podwoi swoją objętość.
- Obierz jabłko, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę.
- Dodaj do wyrośniętego ciasta wraz z kardamonem. Delikatnie wymieszaj.
- Rozgrzej olej na patelni. Łyżką nabieraj porcje ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron.
Gotowe racuchy podawaj na ciepło, posypane cukrem pudrem lub polane miodem. Możesz również dodać do nich ulubione dodatki, takie jak śmietanka, dżem lub owoce. Smacznego!