Do kaszy wrzucam kilka składników. W mig mam pyszny obiad dla całej rodziny
To idealny przepis na obiad, gdy nie masz czasu na gotowanie, a chcesz zaserwować pożywne i smaczne danie swoim bliskim. Wystarczy chwycić za kaszę, wyjąć z lodówki warzywa oraz kurczaka i poświęcić chwilę na przygotowanie.
Chociaż na co dzień częściej wybieram na obiad ziemniaki, to kasza zdecydowanie plasuje się na drugim miejscu. W szczególności ta gryczana, o charakterystycznym, nieco orzechowym smaku. W połączeniu z kilkoma warzywami i piersią z kurczaka zamieni się w pożywne, sycące danie, które przekona do siebie nawet tych, którzy do kaszy podchodzą sceptycznie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z chrupiącym ryżem po azjatycku. Zniknie do ostatniego ziarenka
Kasza gryczana z warzywami i kurczakiem
Kasza gryczana to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Jest bogata w błonnik, który reguluje pracę układu trawiennego, oraz w witaminy z grupy B, magnez i żelazo. Dzięki wysokiej zawartości białka, kasza gryczana jest doskonałym źródłem energii i syci na długo. Jeśli dorzucimy do tego kolorowe warzywa i dodatek białka w postaci mięsa z kurczaka, na talerzach pojawi się pożywny, pełnowartościowy posiłek.
W moim domu żartobliwie mówią na to danie "sprzątanie lodówki". I coś w tym jest, bo można dodać tam naprawdę sporo warzyw. Końcówka pomidorów z puszki, kawałek czerwonej papryki, cukinia, bakłażan, marchewka — opcji jest naprawdę dużo. Zamiast kurczaka można sięgnąć po równie delikatną w smaku i prostą w przygotowaniu pierś z indyka.
Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej,
- 250 g filetu z kurczaka,
- 1 cukinia,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- pół ostrej papryczki (opcjonalnie),
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki papryki wędzonej,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypta cukru,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Przełóż do miski, wymieszaj z sosem sojowym i odstaw.
- Filety pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem, słodką i wędzoną papryką i usmaż na patelni z rozgrzanym olejem.
- Do smażącego się kurczaka dorzuć posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię. Smaż przez kilka minut, aż zmiękną.
- Dodaj pomidory z puszki, koncentrat, cukier, oregano oraz bazylię i duś na małym ogniu przez 10 minut.
- Dopraw solą oraz pieprzem i podawaj z kaszą.
Gotowy sos możesz wykorzystać do polania kaszy. Możesz też dorzucić kaszę bezpośrednio do sosu i wymieszać. Smacznego!