PrzepisProste przepisyDo sałatki używam tej kaszy. Syci na długo, a kilogramy lecą w dół

Do sałatki używam tej kaszy. Syci na długo, a kilogramy lecą w dół

Czujesz się ciężko po tłustym czwartku? Nawet jeśli tak naprawdę nie masz ku temu podstaw, po zjedzeniu tej sałatki poczujesz większy komfort. Ta kolorowa kompozycja jest pełna składników odżywczych i chociaż wydaje się lekka, dzięki błonnikowi zaspokaja apetyt na długi czas.

Sałatka z kaszą gryczaną jest lekka i zapewnia uczucie sytości
Sałatka z kaszą gryczaną jest lekka i zapewnia uczucie sytości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kasza gryczana jest dobrym źródłem błonnika i białka roślinnego. Do tego zawiera całe bogactwo witamin i minerałów, takich jak witamina E, witaminy z grupy B, magnez i żelazo. Nie zawiera glutenu, a zawarte w niej węglowodany stopniowo są uwalniane do krwiobiegu, nie powodując nagłego wzrostu poziomu cukru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka marokańska pełna smaku! Te kolory zachęcają do spróbowania

Jasna czy ciemna kasza gryczana?

Chociaż na polskich stołach częściej gości prażona kasza gryczana, w sklepach jest dostępna również niepalona, jasna wersja. Obydwa rodzaje zawierają wiele wartościowych składników, jednak niepalona kasza zachowuje więcej witamin i minerałów, które częściowo giną pod wpływem intensywnej obróbki termicznej. Zawiera też więcej przeciwutleniaczy, w tym rutyny. Jej delikatny, orzechowy smak idealnie sprawdza się w lżejszych daniach, na przykład sałatkach lub śniadaniach na słodko.

Ciemna, czyli prażona kasza gryczana ma nieco mniej witamin i przeciwutleniaczy, ale za to charakteryzuje się głębszym i bardziej wyrazistym smakiem. Świetnie komponuje się w daniach obiadowych, na przykład z gulaszem lub mięsem w sosie grzybowym. Z jednej i drugiej kaszy możesz przygotować sałatkę, która doskonale sprawdzi się na kolację w domu lub lunch do pracy.

Przepis na kolorową sałatkę z kaszą gryczaną

Chociaż kasza gryczana najczęściej jest sprzedawana w torebkach, spróbuj ugotować ją bez torebki. Pod wpływem wysokiej temperatury do jedzenia może przenikać mikroplastik.

Składniki:

  • 200 g kaszy gryczanej,
  • 2 pomidory,
  • puszka kukurydzy,
  • mała sałata rzymska,
  • czerwona cebula,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: świeży koperek lub natka pietruszki.

Wykonanie:

  1. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Pomidory i czerwoną pokrój w kostkę.
  3. Odsącz kukurydzę i porwij sałatę.
  4. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski.
  5. Dodaj oliwę, sok z cytryny, pół łyżeczki soli i szczyptę świeżo zmielonego pieprzu.
  6. Jeśli masz ochotę na więcej zielonych dodatków, dorzuć posiekany koperek lub natkę pietruszki.
  7. Po wymieszaniu sałatka jest od razu gotowa do spożycia.

Wybrane dla Ciebie