Gotujesz ryż albo kaszę w ten sposób? Przestań, bo trujesz siebie i rodzinę

Ryż i kasza to jedne z najpopularniejszych dodatków do mięs, warzyw czy sosów. Okazuje się jednak, że wielu z nas popełnia ogromny błąd, gotując je w plastikowych woreczkach. Nie zdajemy sobie bowiem sprawy, jak szkodliwe może być to dla naszego zdrowia. Warto więc jak najszybciej zmienić przyzwyczajenia, ponieważ ten sposób to trucie siebie i swoich najbliższych. 

ObrazekRyż gotowany w woreczku, fot. Pixabay/congerdesign

Gotowanie ryżu i kaszy w woreczkach foliowych nie jest dobrym pomysłem pod względem zdrowotnym. Trzeba jednak przyznać, że to ogromna wygoda i oszczędność czasu. Chcąc jednak zadbać o swoje zdrowie, powinniśmy zmienić nawyk. Nasz portfel również nam za to podziękuje.

Gotujesz ryż albo kaszę w ten sposób? Lepiej tego nie rób

Gotowanie ryżu czy kaszy w woreczkach foliowych to najpopularniejszy sposób. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, że podczas wrzenia wody, do jedzenia przenika trujący bisfenol. Jego regularne wprowadzanie do organizmu może sprawić, że nasza gospodarka hormonalna zacznie szwankować. Ta trucizna zwiększa również ryzyko nowotworu.

Warto więc zrezygnować z gotowania kaszy i ryżu w woreczkach foliowych. Wystarczy, że przed wrzuceniem produktu do wody, rozetniemy woreczek i wsypiemy jego zawartość do garnka. Dobrym rozwiązaniem będzie również zakup ryżu czy kaszy pakowanych w większe opakowania - luzem, bez woreczków. Jest to też oszczędność pieniędzy. Za kilogram ryżu trzeba zapłacić od 4 do 7 złotych. Jeśli jednak zdecydujemy się na ryż pakowany w foliowe woreczki, koszt takiego produktu to już około 10-16 złotych za kilogram.

Jak ugotować ryż bez torebki?

Ryż należy dokładnie wypłukać na sitku pod bieżącą wodą, aż woda będzie czysta. Następnie przesypujemy go do garnka i zalewamy wodą. Gdy woda się zagotuje, gotujemy ryż na mniejszym gazie jeszcze przez około 15-20 minut. Po tym czasie zdejmujemy go z ognia. Należy pamiętać, że nie należy podnosić pokrywki i mieszać ryżu. Podnoszenie pokrywki zmniejsza temperaturę, przez co możemy wydłużyć czas gotowania.

Gotujesz ryż albo kaszę w ten sposób? Przestań, bo trujesz siebie i rodzinę. Fot. Pixabay
Gotujesz ryż albo kaszę w ten sposób? Przestań, bo trujesz siebie i rodzinę. Fot. Pixabay

Wybrane dla Ciebie

Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa