Do naczynia żaroodpornego wsypuję ryż i dodaję warzywa. Po zalaniu sosem mam pyszny obiad

Kiedy w piekarniku ląduje ta zapiekanka, wszyscy ze zniecierpliwieniem zaczynają krążyć wokół kuchni. Ekspresowy i prosty obiad szybko znika z talerzy.

Pyszna zapiekana ryżowaPyszna zapiekana ryżowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

To przepis na prosty i tani posiłek, który przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Na dodatek pozwala przemycić nieco więcej warzyw do codziennej diety. To najlepsza odpowiedź na odwieczne pytanie "co dziś na obiad". Idealnie sprawdza się w dni, gdy nie mam czasu na długie przygotowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Maślany czy karmelowy mogą się schować. Na scenę wkracza popcorn z ogórkami kiszonymi

Zapiekanka z kurczakiem i warzywami

Gorąca, sycąca i tak smaczna, że próśb o dokładkę nie brakuje - ta zapiekanka to za każdym razem strzał w dziesiątkę. To przepis, który pozwala puścić wodze kulinarnej fantazji i sięgnąć akurat po te warzywa, które czekają na swoją kolej w lodówce. Najczęściej sięgam po brokuły oraz paprykę. Jej kolor nie ma znaczenia. Dla ostrości możesz dodać też nieco chilli. Do zapiekanki ryżowej możesz dorzucić też marchewkę, cukinię, pora czy nawet korzeń pietruszki.

Zapiekana ryżowa z kurczakiem
Zapiekana ryżowa z kurczakiem © Adobe Stock

Całość łączy prosty sos z passaty pomidorowej. Całość jest aromatyczna, pyszna i sycąca. Jeśli zostanie na następny dzień, wystarczy wrzucić zapiekankę do piekarnika. Będzie smakowała tak, jakbyś dopiero co ją przygotował.

Składniki:

  • 600 g passaty pomidorowej,
  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 200 g ryżu,
  • 150 g kukurydzy konserwowej,
  • 150 g startego sera,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cebula,
  • różyczki brokuła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ryż, skracając o kilka minut czas przygotowania.
  2. Filet z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą oraz pieprzem i smaż na oleju.
  3. Na tej samej patelni przesmaż posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Po chwili dorzuć pokrojoną w kostkę paprykę.
  5. Ugotowany ryż wymieszaj z warzywami, dorzucając różyczki brokuła oraz kukurydzę i podsmażonego wcześniej kurczaka.
  6. Przełóż mieszankę do żaroodpornego naczynia.
  7. Posyp startym serem.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez ok. 20 minut.

Gotową zapiekankę serwuj na gorąco. Możesz dodatkowo udekorować ją natką pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę