Do naczynia żaroodpornego wsypuję ryż i dodaję warzywa. Po zalaniu sosem mam pyszny obiad
Kiedy w piekarniku ląduje ta zapiekanka, wszyscy ze zniecierpliwieniem zaczynają krążyć wokół kuchni. Ekspresowy i prosty obiad szybko znika z talerzy.
To przepis na prosty i tani posiłek, który przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Na dodatek pozwala przemycić nieco więcej warzyw do codziennej diety. To najlepsza odpowiedź na odwieczne pytanie "co dziś na obiad". Idealnie sprawdza się w dni, gdy nie mam czasu na długie przygotowania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami
Gorąca, sycąca i tak smaczna, że próśb o dokładkę nie brakuje - ta zapiekanka to za każdym razem strzał w dziesiątkę. To przepis, który pozwala puścić wodze kulinarnej fantazji i sięgnąć akurat po te warzywa, które czekają na swoją kolej w lodówce. Najczęściej sięgam po brokuły oraz paprykę. Jej kolor nie ma znaczenia. Dla ostrości możesz dodać też nieco chilli. Do zapiekanki ryżowej możesz dorzucić też marchewkę, cukinię, pora czy nawet korzeń pietruszki.
Całość łączy prosty sos z passaty pomidorowej. Całość jest aromatyczna, pyszna i sycąca. Jeśli zostanie na następny dzień, wystarczy wrzucić zapiekankę do piekarnika. Będzie smakowała tak, jakbyś dopiero co ją przygotował.
Składniki:
- 600 g passaty pomidorowej,
- 500 g piersi z kurczaka,
- 200 g ryżu,
- 150 g kukurydzy konserwowej,
- 150 g startego sera,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cebula,
- różyczki brokuła,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- pół łyżeczki kminu rzymskiego,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ryż, skracając o kilka minut czas przygotowania.
- Filet z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą oraz pieprzem i smaż na oleju.
- Na tej samej patelni przesmaż posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Po chwili dorzuć pokrojoną w kostkę paprykę.
- Ugotowany ryż wymieszaj z warzywami, dorzucając różyczki brokuła oraz kukurydzę i podsmażonego wcześniej kurczaka.
- Przełóż mieszankę do żaroodpornego naczynia.
- Posyp startym serem.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez ok. 20 minut.
Gotową zapiekankę serwuj na gorąco. Możesz dodatkowo udekorować ją natką pietruszki. Smacznego!