Do naczynia żaroodpornego wsypuję ryż i dodaję warzywa. Po zalaniu sosem mam pyszny obiad

Kiedy w piekarniku ląduje ta zapiekanka, wszyscy ze zniecierpliwieniem zaczynają krążyć wokół kuchni. Ekspresowy i prosty obiad szybko znika z talerzy.

Pyszna zapiekana ryżowaPyszna zapiekana ryżowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

To przepis na prosty i tani posiłek, który przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Na dodatek pozwala przemycić nieco więcej warzyw do codziennej diety. To najlepsza odpowiedź na odwieczne pytanie "co dziś na obiad". Idealnie sprawdza się w dni, gdy nie mam czasu na długie przygotowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Zapiekanka z kurczakiem i warzywami

Gorąca, sycąca i tak smaczna, że próśb o dokładkę nie brakuje - ta zapiekanka to za każdym razem strzał w dziesiątkę. To przepis, który pozwala puścić wodze kulinarnej fantazji i sięgnąć akurat po te warzywa, które czekają na swoją kolej w lodówce. Najczęściej sięgam po brokuły oraz paprykę. Jej kolor nie ma znaczenia. Dla ostrości możesz dodać też nieco chilli. Do zapiekanki ryżowej możesz dorzucić też marchewkę, cukinię, pora czy nawet korzeń pietruszki.

Zapiekana ryżowa z kurczakiem
Zapiekana ryżowa z kurczakiem © Adobe Stock

Całość łączy prosty sos z passaty pomidorowej. Całość jest aromatyczna, pyszna i sycąca. Jeśli zostanie na następny dzień, wystarczy wrzucić zapiekankę do piekarnika. Będzie smakowała tak, jakbyś dopiero co ją przygotował.

Składniki:

  • 600 g passaty pomidorowej,
  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 200 g ryżu,
  • 150 g kukurydzy konserwowej,
  • 150 g startego sera,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cebula,
  • różyczki brokuła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ryż, skracając o kilka minut czas przygotowania.
  2. Filet z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą oraz pieprzem i smaż na oleju.
  3. Na tej samej patelni przesmaż posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Po chwili dorzuć pokrojoną w kostkę paprykę.
  5. Ugotowany ryż wymieszaj z warzywami, dorzucając różyczki brokuła oraz kukurydzę i podsmażonego wcześniej kurczaka.
  6. Przełóż mieszankę do żaroodpornego naczynia.
  7. Posyp startym serem.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez ok. 20 minut.

Gotową zapiekankę serwuj na gorąco. Możesz dodatkowo udekorować ją natką pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane