Do naczynia żaroodpornego wsypuję ryż i dodaję warzywa. Po zalaniu sosem mam pyszny obiad

Kiedy w piekarniku ląduje ta zapiekanka, wszyscy ze zniecierpliwieniem zaczynają krążyć wokół kuchni. Ekspresowy i prosty obiad szybko znika z talerzy.

Pyszna zapiekana ryżowaPyszna zapiekana ryżowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

To przepis na prosty i tani posiłek, który przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Na dodatek pozwala przemycić nieco więcej warzyw do codziennej diety. To najlepsza odpowiedź na odwieczne pytanie "co dziś na obiad". Idealnie sprawdza się w dni, gdy nie mam czasu na długie przygotowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Maślany czy karmelowy mogą się schować. Na scenę wkracza popcorn z ogórkami kiszonymi

Zapiekanka z kurczakiem i warzywami

Gorąca, sycąca i tak smaczna, że próśb o dokładkę nie brakuje - ta zapiekanka to za każdym razem strzał w dziesiątkę. To przepis, który pozwala puścić wodze kulinarnej fantazji i sięgnąć akurat po te warzywa, które czekają na swoją kolej w lodówce. Najczęściej sięgam po brokuły oraz paprykę. Jej kolor nie ma znaczenia. Dla ostrości możesz dodać też nieco chilli. Do zapiekanki ryżowej możesz dorzucić też marchewkę, cukinię, pora czy nawet korzeń pietruszki.

Zapiekana ryżowa z kurczakiem
Zapiekana ryżowa z kurczakiem © Adobe Stock

Całość łączy prosty sos z passaty pomidorowej. Całość jest aromatyczna, pyszna i sycąca. Jeśli zostanie na następny dzień, wystarczy wrzucić zapiekankę do piekarnika. Będzie smakowała tak, jakbyś dopiero co ją przygotował.

Składniki:

  • 600 g passaty pomidorowej,
  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 200 g ryżu,
  • 150 g kukurydzy konserwowej,
  • 150 g startego sera,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cebula,
  • różyczki brokuła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ryż, skracając o kilka minut czas przygotowania.
  2. Filet z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą oraz pieprzem i smaż na oleju.
  3. Na tej samej patelni przesmaż posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Po chwili dorzuć pokrojoną w kostkę paprykę.
  5. Ugotowany ryż wymieszaj z warzywami, dorzucając różyczki brokuła oraz kukurydzę i podsmażonego wcześniej kurczaka.
  6. Przełóż mieszankę do żaroodpornego naczynia.
  7. Posyp startym serem.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez ok. 20 minut.

Gotową zapiekankę serwuj na gorąco. Możesz dodatkowo udekorować ją natką pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥