Jedna z najzdrowszych. Polacy nie doceniają tej ryby, bo jest bardzo tania

Ryby zdecydowanie za rzadko goszczą w naszym jadłospisie. Odstraszać mogą ceny łososia norweskiego czy polędwicy z dorsza. W ich cieniu pozostaje inna, równie zdrowa ryba. Zachwyca smakiem i właściwościami, a przy tym nie kosztuje dużo.

Jedna z najzdrowszych rybJedna z najzdrowszych ryb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Po ryby najczęściej sięgamy w czasie świąt, ale zdecydowanie częściej powinny pojawiać się na obiad. Warto sięgać po niedocenioną makrelę, która najczęściej trafia w formie wędzonej do past kanapkowych. To jednak gatunek, który ma zdecydowanie więcej do zaoferowania i śmiało może zagrać pierwsze skrzypce na talerzu. Gdy dostrzeżesz ją w sklepie, wrzuć ją do koszyka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Kawowy Michałek. Hit wszystkich rodzinnych spotkań i imprez okolicznościowych

Postaw na makrelę

Makrela to ryba, która występuje w wielu regionach świata. Znaleźć ją można w Morzu Irlandzkim, Północnym, Śródziemnym i Czarnym, ale pojawia się również w Morzu Bałtyckim. Stosunkowa duża dostępność sprawia, że jej cena nie przyprawia o palpitację serca.

Makrela - zdrowa ryba, o której często zapominamy
Makrela - zdrowa ryba, o której często zapominamy © Canva | MarkGillow

Makrelę kupować można w puszce, wędzoną lub świeżą. W szczególności warto zwrócić uwagę na tę ostatnią - świetnie smakuje grillowana i pieczona. Makrela ma delikatnie słodkawy posmak, który przełamuje jej charakterystyczna, lekko rybna nuta. Dzięki zawartości tłuszczu, jej mięso jest soczyste i rozpływa się w ustach.

Postaw na makrelę

Makrela to prawdziwa skarbnica zdrowia. Zawiera cenne kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które nie tylko wspierają pracę układu krwionośnego, ale również obniżają poziom cholesterolu oraz regulują ciśnienie krwi. Korzystnie wpływają również na pamięć. Makrela jest także doskonałym źródłem wysokiej jakości białka, niezbędnego do budowy i regeneracji tkanek oraz witamin, takich jak B, C i D, które wspierają układ odpornościowy, wzmacniają kości i poprawiają funkcjonowanie mięśni.

Makrela - ryba o niezwykłych właściwościach
Makrela - ryba o niezwykłych właściwościach © Canva | ConstantinosZ

Makrelę zdecydowanie warto włączyć do diety. Regularnie spożywana, korzystnie wpływa na układ krążenia, poprawiając pracę serca. Dodatkowo wspomaga trawienie, oczyszcza wątrobę i poprawia kondycję skóry. Dzięki zawartości wapnia i witaminy D wzmacnia kości, a witamina A dba o zdrowy wzrok.

Makrela to ryba, która zdecydowanie częściej powinna pojawiać się na stołach. To doskonały wybór dla całej rodziny.

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę