Jedna z najzdrowszych. Polacy nie doceniają tej ryby, bo jest bardzo tania

Ryby zdecydowanie za rzadko goszczą w naszym jadłospisie. Odstraszać mogą ceny łososia norweskiego czy polędwicy z dorsza. W ich cieniu pozostaje inna, równie zdrowa ryba. Zachwyca smakiem i właściwościami, a przy tym nie kosztuje dużo.

Jedna z najzdrowszych rybJedna z najzdrowszych ryb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Po ryby najczęściej sięgamy w czasie świąt, ale zdecydowanie częściej powinny pojawiać się na obiad. Warto sięgać po niedocenioną makrelę, która najczęściej trafia w formie wędzonej do past kanapkowych. To jednak gatunek, który ma zdecydowanie więcej do zaoferowania i śmiało może zagrać pierwsze skrzypce na talerzu. Gdy dostrzeżesz ją w sklepie, wrzuć ją do koszyka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Kawowy Michałek. Hit wszystkich rodzinnych spotkań i imprez okolicznościowych

Postaw na makrelę

Makrela to ryba, która występuje w wielu regionach świata. Znaleźć ją można w Morzu Irlandzkim, Północnym, Śródziemnym i Czarnym, ale pojawia się również w Morzu Bałtyckim. Stosunkowa duża dostępność sprawia, że jej cena nie przyprawia o palpitację serca.

Makrela - zdrowa ryba, o której często zapominamy
Makrela - zdrowa ryba, o której często zapominamy © Canva | MarkGillow

Makrelę kupować można w puszce, wędzoną lub świeżą. W szczególności warto zwrócić uwagę na tę ostatnią - świetnie smakuje grillowana i pieczona. Makrela ma delikatnie słodkawy posmak, który przełamuje jej charakterystyczna, lekko rybna nuta. Dzięki zawartości tłuszczu, jej mięso jest soczyste i rozpływa się w ustach.

Postaw na makrelę

Makrela to prawdziwa skarbnica zdrowia. Zawiera cenne kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które nie tylko wspierają pracę układu krwionośnego, ale również obniżają poziom cholesterolu oraz regulują ciśnienie krwi. Korzystnie wpływają również na pamięć. Makrela jest także doskonałym źródłem wysokiej jakości białka, niezbędnego do budowy i regeneracji tkanek oraz witamin, takich jak B, C i D, które wspierają układ odpornościowy, wzmacniają kości i poprawiają funkcjonowanie mięśni.

Makrela - ryba o niezwykłych właściwościach
Makrela - ryba o niezwykłych właściwościach © Canva | ConstantinosZ

Makrelę zdecydowanie warto włączyć do diety. Regularnie spożywana, korzystnie wpływa na układ krążenia, poprawiając pracę serca. Dodatkowo wspomaga trawienie, oczyszcza wątrobę i poprawia kondycję skóry. Dzięki zawartości wapnia i witaminy D wzmacnia kości, a witamina A dba o zdrowy wzrok.

Makrela to ryba, która zdecydowanie częściej powinna pojawiać się na stołach. To doskonały wybór dla całej rodziny.

Wybrane dla Ciebie
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯