Jedna z najzdrowszych. Polacy nie doceniają tej ryby, bo jest bardzo tania

Ryby zdecydowanie za rzadko goszczą w naszym jadłospisie. Odstraszać mogą ceny łososia norweskiego czy polędwicy z dorsza. W ich cieniu pozostaje inna, równie zdrowa ryba. Zachwyca smakiem i właściwościami, a przy tym nie kosztuje dużo.

Jedna z najzdrowszych rybJedna z najzdrowszych ryb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Po ryby najczęściej sięgamy w czasie świąt, ale zdecydowanie częściej powinny pojawiać się na obiad. Warto sięgać po niedocenioną makrelę, która najczęściej trafia w formie wędzonej do past kanapkowych. To jednak gatunek, który ma zdecydowanie więcej do zaoferowania i śmiało może zagrać pierwsze skrzypce na talerzu. Gdy dostrzeżesz ją w sklepie, wrzuć ją do koszyka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Kawowy Michałek. Hit wszystkich rodzinnych spotkań i imprez okolicznościowych

Postaw na makrelę

Makrela to ryba, która występuje w wielu regionach świata. Znaleźć ją można w Morzu Irlandzkim, Północnym, Śródziemnym i Czarnym, ale pojawia się również w Morzu Bałtyckim. Stosunkowa duża dostępność sprawia, że jej cena nie przyprawia o palpitację serca.

Makrela - zdrowa ryba, o której często zapominamy
Makrela - zdrowa ryba, o której często zapominamy © Canva | MarkGillow

Makrelę kupować można w puszce, wędzoną lub świeżą. W szczególności warto zwrócić uwagę na tę ostatnią - świetnie smakuje grillowana i pieczona. Makrela ma delikatnie słodkawy posmak, który przełamuje jej charakterystyczna, lekko rybna nuta. Dzięki zawartości tłuszczu, jej mięso jest soczyste i rozpływa się w ustach.

Postaw na makrelę

Makrela to prawdziwa skarbnica zdrowia. Zawiera cenne kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które nie tylko wspierają pracę układu krwionośnego, ale również obniżają poziom cholesterolu oraz regulują ciśnienie krwi. Korzystnie wpływają również na pamięć. Makrela jest także doskonałym źródłem wysokiej jakości białka, niezbędnego do budowy i regeneracji tkanek oraz witamin, takich jak B, C i D, które wspierają układ odpornościowy, wzmacniają kości i poprawiają funkcjonowanie mięśni.

Makrela - ryba o niezwykłych właściwościach
Makrela - ryba o niezwykłych właściwościach © Canva | ConstantinosZ

Makrelę zdecydowanie warto włączyć do diety. Regularnie spożywana, korzystnie wpływa na układ krążenia, poprawiając pracę serca. Dodatkowo wspomaga trawienie, oczyszcza wątrobę i poprawia kondycję skóry. Dzięki zawartości wapnia i witaminy D wzmacnia kości, a witamina A dba o zdrowy wzrok.

Makrela to ryba, która zdecydowanie częściej powinna pojawiać się na stołach. To doskonały wybór dla całej rodziny.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟