PoradyJedna z najzdrowszych. Polacy nie doceniają tej ryby, bo jest bardzo tania

Jedna z najzdrowszych. Polacy nie doceniają tej ryby, bo jest bardzo tania

Ryby zdecydowanie za rzadko goszczą w naszym jadłospisie. Odstraszać mogą ceny łososia norweskiego czy polędwicy z dorsza. W ich cieniu pozostaje inna, równie zdrowa ryba. Zachwyca smakiem i właściwościami, a przy tym nie kosztuje dużo.

Jedna z najzdrowszych ryb
Jedna z najzdrowszych ryb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Po ryby najczęściej sięgamy w czasie świąt, ale zdecydowanie częściej powinny pojawiać się na obiad. Warto sięgać po niedocenioną makrelę, która najczęściej trafia w formie wędzonej do past kanapkowych. To jednak gatunek, który ma zdecydowanie więcej do zaoferowania i śmiało może zagrać pierwsze skrzypce na talerzu. Gdy dostrzeżesz ją w sklepie, wrzuć ją do koszyka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Postaw na makrelę

Makrela to ryba, która występuje w wielu regionach świata. Znaleźć ją można w Morzu Irlandzkim, Północnym, Śródziemnym i Czarnym, ale pojawia się również w Morzu Bałtyckim. Stosunkowa duża dostępność sprawia, że jej cena nie przyprawia o palpitację serca.

Makrela - zdrowa ryba, o której często zapominamy
Makrela - zdrowa ryba, o której często zapominamy© Canva | MarkGillow

Makrelę kupować można w puszce, wędzoną lub świeżą. W szczególności warto zwrócić uwagę na tę ostatnią - świetnie smakuje grillowana i pieczona. Makrela ma delikatnie słodkawy posmak, który przełamuje jej charakterystyczna, lekko rybna nuta. Dzięki zawartości tłuszczu, jej mięso jest soczyste i rozpływa się w ustach.

Postaw na makrelę

Makrela to prawdziwa skarbnica zdrowia. Zawiera cenne kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które nie tylko wspierają pracę układu krwionośnego, ale również obniżają poziom cholesterolu oraz regulują ciśnienie krwi. Korzystnie wpływają również na pamięć. Makrela jest także doskonałym źródłem wysokiej jakości białka, niezbędnego do budowy i regeneracji tkanek oraz witamin, takich jak B, C i D, które wspierają układ odpornościowy, wzmacniają kości i poprawiają funkcjonowanie mięśni.

Makrela - ryba o niezwykłych właściwościach
Makrela - ryba o niezwykłych właściwościach© Canva | ConstantinosZ

Makrelę zdecydowanie warto włączyć do diety. Regularnie spożywana, korzystnie wpływa na układ krążenia, poprawiając pracę serca. Dodatkowo wspomaga trawienie, oczyszcza wątrobę i poprawia kondycję skóry. Dzięki zawartości wapnia i witaminy D wzmacnia kości, a witamina A dba o zdrowy wzrok.

Makrela to ryba, która zdecydowanie częściej powinna pojawiać się na stołach. To doskonały wybór dla całej rodziny.

zdrowe dietyrybamakrela

Wybrane dla Ciebie