Co roku robię taki obiad na Trzech Króli. Nie ma opcji, by ktoś nie zjadł całej porcji
Na zakończenie dwutygodniowego cyklu świątecznego staram się przygotować coś lżejszego. Kieszonki z piekarnika to mój stały zestaw. Piersi nadziewam różnymi składnikami – w tym roku stawiam na szpinak z gorgonzolą w kremowym sosie śmietanowym. Wbrew pozorom danie jest bardzo łatwe do przygotowania i już po 40 minutach w piekarniku jest gotowe do podania na stół.
Do kieszonek z kurczaka wybieram dobrej jakości mięso. Zwracam uwagę na to, aby filety były duże i jędrne, bo wiem, że każdy będzie miał ochotę na konkretną porcję. Oczywiście, robię ich nieco więcej niż jest zapowiedzianych gości, aby była możliwość dokładki. Do mięsa podaję puree ziemniaczane i surówkę z pora.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurczaka zanurz w kokosie i podaj z nietypowym sosem. O zwykłych stripsach wszyscy zapomną
Jak przygotować piersi z kurczaka na kieszonki?
Niektórzy rozbijają mięso z kurczaka, ale ja tego nie robię. Nacinam piersi nożem tak, aby powstała duża kieszonka w środku i nacieram mięso olejem wymieszanym z solą, pieprzem i odrobiną cebuli, którą przeciskam przez praskę. Odkładam na ok. 30 minut, a w tym czasie przygotowuję farsz.
Czym można nadziać piersi kurczaka?
Mam 3 sprawdzone zestawy na farsz do kieszonek z kurczaka. Pierwszy to szpinak z serem gorgonzola, fetą lub mozzarellą. Ten dodatek zmieniam w zależności od upodobań gości – jeśli na obiedzie mają być dzieci, wybieram mozzarellę.
Drugie nadzienie jest z dodatkiem suszonych pomidorów, czyli na przykład mozzarella i suszone pomidory albo suszone pomidory, szpinak i ser feta. Trzeci wariant jest z boczkiem i pieczarkami. Do wszystkich podaję kremowy sos na bazie bulionu i śmietany.
Przepis na kieszonki z kurczaka ze szpinakiem
Do farszu możesz użyć świeżych liści szpinaku lub mrożonych w całości. Rozdrobnione nie sprawdzą się w tym przypadku.
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz do smaku,
- 2-3 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 500 g świeżego szpinaku – najczęściej 2 opakowania,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- 100 g sera gorgonzola,
- 2 duże łyżki śmietany 18%.
Wykonanie:
- Piersi natnij wzdłuż, aby zrobić kieszonki. Natrzyj na zewnątrz i w środku olejem wymieszanym z solą, pieprzem i cebulą przeciśniętą przez praskę. Odstaw, aby mięso nabrało smaku.
- Na patelni roztop 2 łyżki masła. Zeszklij na nim cebulę posiekaną w pióra i czosnek pokrojony w cienkie plasterki.
- Gdy cebula i czosnek zaczną pachnieć, dodaj liście szpinaku. Poczekaj, aż zmiękną i zalej bulionem.
- Dodaj ser gorgonzola i zahartowaną śmietanę, to znaczy przed dodaniem jej do sosu, rozmieszaj w osobnym kubku z odrobiną gorącego bulionu.
- Nadzienie szpinakowe nałóż łyżką do środka przygotowanych kieszonek z kurczaka. Ułóż w brytfance i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut.