PrzepisOkazjeCo roku robię taki obiad na Trzech Króli. Nie ma opcji, by ktoś nie zjadł całej porcji

Co roku robię taki obiad na Trzech Króli. Nie ma opcji, by ktoś nie zjadł całej porcji

Na zakończenie dwutygodniowego cyklu świątecznego staram się przygotować coś lżejszego. Kieszonki z piekarnika to mój stały zestaw. Piersi nadziewam różnymi składnikami – w tym roku stawiam na szpinak z gorgonzolą w kremowym sosie śmietanowym. Wbrew pozorom danie jest bardzo łatwe do przygotowania i już po 40 minutach w piekarniku jest gotowe do podania na stół.

Kieszonki z kurczaka zapiekam z dużą ilością szpinakowego farszu
Kieszonki z kurczaka zapiekam z dużą ilością szpinakowego farszu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Do kieszonek z kurczaka wybieram dobrej jakości mięso. Zwracam uwagę na to, aby filety były duże i jędrne, bo wiem, że każdy będzie miał ochotę na konkretną porcję. Oczywiście, robię ich nieco więcej niż jest zapowiedzianych gości, aby była możliwość dokładki. Do mięsa podaję puree ziemniaczane i surówkę z pora.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczaka zanurz w kokosie i podaj z nietypowym sosem. O zwykłych stripsach wszyscy zapomną

Jak przygotować piersi z kurczaka na kieszonki?

Niektórzy rozbijają mięso z kurczaka, ale ja tego nie robię. Nacinam piersi nożem tak, aby powstała duża kieszonka w środku i nacieram mięso olejem wymieszanym z solą, pieprzem i odrobiną cebuli, którą przeciskam przez praskę. Odkładam na ok. 30 minut, a w tym czasie przygotowuję farsz. 

Czym można nadziać piersi kurczaka?

Mam 3 sprawdzone zestawy na farsz do kieszonek z kurczaka. Pierwszy to szpinak z serem gorgonzola, fetą lub mozzarellą. Ten dodatek zmieniam w zależności od upodobań gości – jeśli na obiedzie mają być dzieci, wybieram mozzarellę.

Drugie nadzienie jest z dodatkiem suszonych pomidorów, czyli na przykład mozzarella i suszone pomidory albo suszone pomidory, szpinak i ser feta. Trzeci wariant jest z boczkiem i pieczarkami. Do wszystkich podaję kremowy sos na bazie bulionu i śmietany.

Przepis na kieszonki z kurczaka ze szpinakiem

Do farszu możesz użyć świeżych liści szpinaku lub mrożonych w całości. Rozdrobnione nie sprawdzą się w tym przypadku.

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 2-3 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 500 g świeżego szpinaku – najczęściej 2 opakowania,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 100 g sera gorgonzola,
  • 2 duże łyżki śmietany 18%.

Wykonanie:

  1. Piersi natnij wzdłuż, aby zrobić kieszonki. Natrzyj na zewnątrz i w środku olejem wymieszanym z solą, pieprzem i cebulą przeciśniętą przez praskę. Odstaw, aby mięso nabrało smaku.
  2. Na patelni roztop 2 łyżki masła. Zeszklij na nim cebulę posiekaną w pióra i czosnek pokrojony w cienkie plasterki.
  3. Gdy cebula i czosnek zaczną pachnieć, dodaj liście szpinaku. Poczekaj, aż zmiękną i zalej bulionem.
  4. Dodaj ser gorgonzola i zahartowaną śmietanę, to znaczy przed dodaniem jej do sosu, rozmieszaj w osobnym kubku z odrobiną gorącego bulionu.
  5. Nadzienie szpinakowe nałóż łyżką do środka przygotowanych kieszonek z kurczaka. Ułóż w brytfance i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut.

Wybrane dla Ciebie