Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Kiedy na obiad jest mięso, nie może zabraknąć obok surówki lub sałatki. Ten przepis to idealny balans między tym, co już jest nam doskonale znane, a lekkim powiewem świeżości zza oceanu.
Brazylijska surówka vinagrete towarzyszy niemal każdemu daniu obiadowemu, od grillowanego mięsa po klasyczną feijoadę, czyli gulasz z czarnej fasoli. Jest świeża, kwaśna i ma idealną chrupkość. Świetnie balansuje smak, dodaje lekkości i wprowadza odrobinę nowości na obiadowe talerze.
Kurczakowe roladki z marynowaną cukinią i suszonymi pomidorami. Dodatek do obiadu, który nigdy nie zawodzi
Brazylijska surówka z pomidorem
Vinagrete to mieszanka świeżych warzyw marynowanych w kwaśnym sosie na bazie octu. Bardzo ważne jest tutaj drobne posiekanie składników. To surówka, którą można przygotować nieco wcześniej - im dłużej stoi, tym lepiej smakuje. Traci wtedy nieco chrupkość, ale nabiera intensywności.
Wśród składników pojawia się także kolendra. Nie każdy jednak jest jej fanem, dla niektórych może smakować jak mydło. Możesz jednak łatwo zastąpić ją posiekaną natką pietruszki. Brazylijczycy dorzucają również serce palmowe. To jednak produkt trudno dostępny w Polsce - jeśli nie uda ci się go zdobyć, po prostu pomiń dodatek. Surówka i tak będzie smakowała znakomicie.
Składniki:
- 3 mięsiste pomidory,
- 1 czerwona cebula,
- 1 zielona lub żółta papryka,
- pół pęczka posiekanej kolendry.
Sos:
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z limonki,
- pół łyżeczki cukru,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pomidory umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w bardzo drobną kostkę. Im mniejsza, tym lepsza. Przełóż do dużej miski.
- Cebulę obierz i również pokrój w bardzo drobną kostkę i dodaj do pomidorów. Jeśli obawiasz się jej ostrości, możesz ją przelać wrzątkiem na sicie i od razu schłodzić zimną wodą.
- Paprykę oczyść i pokrój w drobną kostkę, tak samo jak resztę warzyw. Dodaj do miski.
- Posiekaj kolendrę lub pietruszkę i dorzuć do reszty składników. Wymieszaj.
- W osobnej małej miseczce lub słoiku wymieszaj składniki na dressing: oliwę z oliwek, sok z limonki, sól, pieprz i cukier.
- Mieszaj energicznie, aż sos się zemulguje i lekko zgęstnieje. Możesz użyć małej trzepaczki lub po prostu mocno potrząsnąć słoikiem.
- Polej pokrojone warzywa przygotowanym sosem i dobrze wymieszaj.
Surówka vinagrete powinna postać w lodówce co najmniej 30 minut, aby smaki się przegryzły. Podawaj na zimno jako dodatek do grillowanych mięs, kurczaka, ryb lub tradycyjnych kotletów. Smacznego!