Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować

Kiedy na obiad jest mięso, nie może zabraknąć obok surówki lub sałatki. Ten przepis to idealny balans między tym, co już jest nam doskonale znane, a lekkim powiewem świeżości zza oceanu.

Brazylijska surówka z pomidoremBrazylijska surówka z pomidorem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | © Fabio Volu
Ewa Malinowska

Brazylijska surówka vinagrete towarzyszy niemal każdemu daniu obiadowemu, od grillowanego mięsa po klasyczną feijoadę, czyli gulasz z czarnej fasoli. Jest świeża, kwaśna i ma idealną chrupkość. Świetnie balansuje smak, dodaje lekkości i wprowadza odrobinę nowości na obiadowe talerze.

Kurczakowe roladki z marynowaną cukinią i suszonymi pomidorami. Dodatek do obiadu, który nigdy nie zawodzi

Brazylijska surówka z pomidorem

Vinagrete to mieszanka świeżych warzyw marynowanych w kwaśnym sosie na bazie octu. Bardzo ważne jest tutaj drobne posiekanie składników. To surówka, którą można przygotować nieco wcześniej - im dłużej stoi, tym lepiej smakuje. Traci wtedy nieco chrupkość, ale nabiera intensywności.

Wśród składników pojawia się także kolendra. Nie każdy jednak jest jej fanem, dla niektórych może smakować jak mydło. Możesz jednak łatwo zastąpić ją posiekaną natką pietruszki. Brazylijczycy dorzucają również serce palmowe. To jednak produkt trudno dostępny w Polsce - jeśli nie uda ci się go zdobyć, po prostu pomiń dodatek. Surówka i tak będzie smakowała znakomicie.

Składniki:

  • 3 mięsiste pomidory,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 zielona lub żółta papryka,
  • pół pęczka posiekanej kolendry.

Sos:

  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki soku z limonki,
  • pół łyżeczki cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w bardzo drobną kostkę. Im mniejsza, tym lepsza. Przełóż do dużej miski.
  2. Cebulę obierz i również pokrój w bardzo drobną kostkę i dodaj do pomidorów. Jeśli obawiasz się jej ostrości, możesz ją przelać wrzątkiem na sicie i od razu schłodzić zimną wodą.
  3. Paprykę oczyść i pokrój w drobną kostkę, tak samo jak resztę warzyw. Dodaj do miski.
  4. Posiekaj kolendrę lub pietruszkę i dorzuć do reszty składników. Wymieszaj.
  5. W osobnej małej miseczce lub słoiku wymieszaj składniki na dressing: oliwę z oliwek, sok z limonki, sól, pieprz i cukier.
  6. Mieszaj energicznie, aż sos się zemulguje i lekko zgęstnieje. Możesz użyć małej trzepaczki lub po prostu mocno potrząsnąć słoikiem.
  7. Polej pokrojone warzywa przygotowanym sosem i dobrze wymieszaj.

Surówka vinagrete powinna postać w lodówce co najmniej 30 minut, aby smaki się przegryzły. Podawaj na zimno jako dodatek do grillowanych mięs, kurczaka, ryb lub tradycyjnych kotletów. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą