Hot dogi brazylijskie z mozzarellą. Ten przepis bije na głowę tradycyjne

Brazylijskie hot dogi z mocno serową parówką to pyszny przepis, który bije o głowę tradycyjny przepis. Prosta, szybka i smaczna przekąska.

Brazylijski hot dog- PysznościBrazylijski hot dog- Pyszności
Ewa

Hot dog, czyli bułki z parówką i sosami, to klasyk street foodu. Chociaż kojarzy się nam przede wszystkim amerykańskimi budkami i wózkami w Central Parku, to swoimi korzeniami sięga Niemiec- w XV wieku parówki wymyślił pochodzący z Frankfurtu rzeźnik Johann Georghehner. Przygotowanie hot dogów jest bardzo proste, szybkie i świetnie sprawdzą się jako kolacja na ciepło lub szybka przekąska. W brazylijskiej wersji smakuje jeszcze lepiej, a nie wymaga większego nakładu pracy niż klasyczny hot dog. Jego sekretem jest ser, który otula parówkę znajdującą się w środku bułki. Wybierając parówki do tego dania, obejrzyj dokładnie skład. Sięgnij po te, które mają najwięcej mięsa i najmniej dodatkowych wzmacniaczy.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Hot dogi po brazylijsku

Składniki:

  • 2 parówki
  • 50 tartego sera cheddar
  • 50 g tartego sera mozzarella
  • 1 półbagietka
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

1. Z parówek usuń folię (jeśli ją posiadają) i przekrój wzdłuż na dwie części.

2. Na patelni rozsyp starty cheddar oraz mozzarellę. Podgrzej całość, aż sery się roztopią. Na środku umieść przekrojone połówki parówek i przy pomocy silikonowej łopatki otul je roztopionym serem.

Obrazek
Hot dogi brazylijskie- Pyszności

3. Półbagietkę natnij na górze. Parówki w serze podziel na trzy części i ułóż w bułce. Zamiast parówek możesz sięgnąć również po cienkie kiełbaski.

Hot dogi brazylijskie- Pyszności

4. Polej całość ketchupem oraz musztardą i posyp posiekanym szczypiorkiem. Możesz sięgnąć również po inne dodatki, jak ogórki kiszone, pomidor, prażona cebulka czy nawet kukurydza. Zamiast ketchupu i musztardy sprawdzi się też klasyczny sos BBQ czy uwielbiany przez wiele osób sos czosnkowy. Opcji jest naprawdę dużo.Smacznego!

Hot dogi brazylijskie- Pyszności
Hot dogi brazylijskie- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża