Do obiadu podaję duszone pieczarki. Nawet teściowa poprosiła o dokładkę

Zwykle traktowane jako nudny dodatek, dziś robią furorę na stole. Jeden garnek, kilka składników. Nawet teściowa odkłada widelec tylko po to, żeby wziąć dokładkę. Duszone pieczarki z natką pietruszki to hit na moim stole. Pojawia sie regularnie.

Duszone pieczarki z natką pietruszkiDuszone pieczarki z natką pietruszki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Duszone pieczarki z natką pietruszki to klasyka, która - dobrze przygotowana - potrafi zaskoczyć głębią smaku i prostotą. Aromatyczne, delikatne, z wyraźną nutą świeżych ziół, świetnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu, ale bez problemu zagrają też główną rolę na talerzu. To przepis z kategorii "nie wiem kiedy, ale nagle zniknął z patelni".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowana bagieta z pysznym środkiem. Nikt nie spojrzy na karkówkę

Duszone pieczarki z natką pietruszki to kulinarny hit

Czasem najprostsze rzeczy smakują najlepiej. Ten przepis na duszone pieczarki z natką pietruszki to dokładnie to: ciepłe, domowe jedzenie, które zawsze się sprawdza - czy to przy niedzielnym rosole, czy przy kotlecie w środku tygodnia. Zanim jednak przystąpisz do przygotowania, musisz kupić odpowiednie produkty.

Składniki:

  • 0,5 kg pieczarek,
  • średniej wielkości cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżeczki masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od obrania i pokrojenia cebuli. Wrzuć ją na rozgrzany olej i oprósz solą. Zakryj patelnię pokrywką i zmniejsz nieco moc palnika. Podsmażaj przez 5 minut. W tym czasie cebula stanie się szklista i miękka.
  2. Pokrój oczyszczone pieczarki na plasterki o grubości pół centymetra.
  3. Do cebuli dorzuć masło i pieczarki, dopraw solą i duś przez 8-10 minut pod pokrywką. Cały czas utrzymuj średnią moc palnika. Wtedy grzyby ładnie się podduszą w wypuszczonym przez siebie soku.
  4. Odkryj patelnię i smaż jeszcze przez 4 minuty. Często mieszaj. Dopraw do smaku i posyp posiekaną natką pietruszki.
  5. Duszone pieczarki z natką pietruszki są już gotowe. Możesz je podać jako osobne danie lub ciekawy dodatek do mięs, warzyw, ewentualnie ryb.

Duszone pieczarki z natką pietruszki to ten rodzaj dania, które niby robisz od niechcenia, a nagle wszyscy pytają o przepis. Proste składniki, szybka robota, a efekt jak z dobrej knajpy (aromat masła i ziół unosi się po całej kuchni, a grzyby szybko miękną). Bez zbędnych kombinacji, bez udawania szefa kuchni ekskluzywnej restauracji. Tu chodzi o czysty, uczciwy smak, który broni się sam. Raz spróbujesz i wiesz, że na pewno wrócisz do tego przepisu. U mnie duszone pieczarki z natką pietruszki pojawiają się bardzo często. I tak, nawet teściowa chwali ten przepis.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje