WAŻNE
TERAZ

Katastrofa Dreamlinera w Indiach. Mamy komentarz Boeinga

Do obiadu podaję duszone pieczarki. Nawet teściowa poprosiła o dokładkę

Zwykle traktowane jako nudny dodatek, dziś robią furorę na stole. Jeden garnek, kilka składników. Nawet teściowa odkłada widelec tylko po to, żeby wziąć dokładkę. Duszone pieczarki z natką pietruszki to hit na moim stole. Pojawia sie regularnie.

Duszone pieczarki z natką pietruszkiDuszone pieczarki z natką pietruszki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Duszone pieczarki z natką pietruszki to klasyka, która - dobrze przygotowana - potrafi zaskoczyć głębią smaku i prostotą. Aromatyczne, delikatne, z wyraźną nutą świeżych ziół, świetnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu, ale bez problemu zagrają też główną rolę na talerzu. To przepis z kategorii "nie wiem kiedy, ale nagle zniknął z patelni".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowana bagieta z pysznym środkiem. Nikt nie spojrzy na karkówkę

Duszone pieczarki z natką pietruszki to kulinarny hit

Czasem najprostsze rzeczy smakują najlepiej. Ten przepis na duszone pieczarki z natką pietruszki to dokładnie to: ciepłe, domowe jedzenie, które zawsze się sprawdza - czy to przy niedzielnym rosole, czy przy kotlecie w środku tygodnia. Zanim jednak przystąpisz do przygotowania, musisz kupić odpowiednie produkty.

Składniki:

  • 0,5 kg pieczarek,
  • średniej wielkości cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżeczki masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od obrania i pokrojenia cebuli. Wrzuć ją na rozgrzany olej i oprósz solą. Zakryj patelnię pokrywką i zmniejsz nieco moc palnika. Podsmażaj przez 5 minut. W tym czasie cebula stanie się szklista i miękka.
  2. Pokrój oczyszczone pieczarki na plasterki o grubości pół centymetra.
  3. Do cebuli dorzuć masło i pieczarki, dopraw solą i duś przez 8-10 minut pod pokrywką. Cały czas utrzymuj średnią moc palnika. Wtedy grzyby ładnie się podduszą w wypuszczonym przez siebie soku.
  4. Odkryj patelnię i smaż jeszcze przez 4 minuty. Często mieszaj. Dopraw do smaku i posyp posiekaną natką pietruszki.
  5. Duszone pieczarki z natką pietruszki są już gotowe. Możesz je podać jako osobne danie lub ciekawy dodatek do mięs, warzyw, ewentualnie ryb.

Duszone pieczarki z natką pietruszki to ten rodzaj dania, które niby robisz od niechcenia, a nagle wszyscy pytają o przepis. Proste składniki, szybka robota, a efekt jak z dobrej knajpy (aromat masła i ziół unosi się po całej kuchni, a grzyby szybko miękną). Bez zbędnych kombinacji, bez udawania szefa kuchni ekskluzywnej restauracji. Tu chodzi o czysty, uczciwy smak, który broni się sam. Raz spróbujesz i wiesz, że na pewno wrócisz do tego przepisu. U mnie duszone pieczarki z natką pietruszki pojawiają się bardzo często. I tak, nawet teściowa chwali ten przepis.

Wybrane dla Ciebie

Mieszam z serkiem i faszeruję. Pyszny obiad robię w pół godziny
Mieszam z serkiem i faszeruję. Pyszny obiad robię w pół godziny
Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
To najzdrowszy owoc świata według naukowców. Znajdziesz go nawet w sklepiku osiedlowym
To najzdrowszy owoc świata według naukowców. Znajdziesz go nawet w sklepiku osiedlowym
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze