Do obiadu podaję duszone pieczarki. Nawet teściowa poprosiła o dokładkę
Zwykle traktowane jako nudny dodatek, dziś robią furorę na stole. Jeden garnek, kilka składników. Nawet teściowa odkłada widelec tylko po to, żeby wziąć dokładkę. Duszone pieczarki z natką pietruszki to hit na moim stole. Pojawia sie regularnie.
Duszone pieczarki z natką pietruszki to klasyka, która - dobrze przygotowana - potrafi zaskoczyć głębią smaku i prostotą. Aromatyczne, delikatne, z wyraźną nutą świeżych ziół, świetnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu, ale bez problemu zagrają też główną rolę na talerzu. To przepis z kategorii "nie wiem kiedy, ale nagle zniknął z patelni".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grillowana bagieta z pysznym środkiem. Nikt nie spojrzy na karkówkę
Duszone pieczarki z natką pietruszki to kulinarny hit
Czasem najprostsze rzeczy smakują najlepiej. Ten przepis na duszone pieczarki z natką pietruszki to dokładnie to: ciepłe, domowe jedzenie, które zawsze się sprawdza - czy to przy niedzielnym rosole, czy przy kotlecie w środku tygodnia. Zanim jednak przystąpisz do przygotowania, musisz kupić odpowiednie produkty.
Składniki:
- 0,5 kg pieczarek,
- średniej wielkości cebula,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżeczki masła,
- sól i pieprz do smaku,
- natka pietruszki do posypania.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od obrania i pokrojenia cebuli. Wrzuć ją na rozgrzany olej i oprósz solą. Zakryj patelnię pokrywką i zmniejsz nieco moc palnika. Podsmażaj przez 5 minut. W tym czasie cebula stanie się szklista i miękka.
- Pokrój oczyszczone pieczarki na plasterki o grubości pół centymetra.
- Do cebuli dorzuć masło i pieczarki, dopraw solą i duś przez 8-10 minut pod pokrywką. Cały czas utrzymuj średnią moc palnika. Wtedy grzyby ładnie się podduszą w wypuszczonym przez siebie soku.
- Odkryj patelnię i smaż jeszcze przez 4 minuty. Często mieszaj. Dopraw do smaku i posyp posiekaną natką pietruszki.
- Duszone pieczarki z natką pietruszki są już gotowe. Możesz je podać jako osobne danie lub ciekawy dodatek do mięs, warzyw, ewentualnie ryb.
Duszone pieczarki z natką pietruszki to ten rodzaj dania, które niby robisz od niechcenia, a nagle wszyscy pytają o przepis. Proste składniki, szybka robota, a efekt jak z dobrej knajpy (aromat masła i ziół unosi się po całej kuchni, a grzyby szybko miękną). Bez zbędnych kombinacji, bez udawania szefa kuchni ekskluzywnej restauracji. Tu chodzi o czysty, uczciwy smak, który broni się sam. Raz spróbujesz i wiesz, że na pewno wrócisz do tego przepisu. U mnie duszone pieczarki z natką pietruszki pojawiają się bardzo często. I tak, nawet teściowa chwali ten przepis.