Kroję cukinię na plastry i nakładam farsz. W godzinę mam obiad jak z najlepszej restauracji

Ostatnio, poszukując inspiracji na lekkie, a zarazem sycące dania z cukinią, natrafiłem na prawdziwą kulinarną perełkę prosto z włoskiej kuchni. Klasyczne połączenie smaków, które Włosi uwielbiają – soczyste pomidory, aromatyczne oregano i bazylia, a do tego trio wyśmienitych serów: kremowa ricotta, wyrazisty parmezan i delikatna mozzarella.

Roladki z cukiniiRoladki z cukinii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Kiedy mam ochotę na coś wyjątkowego, a jednocześnie prostego do przygotowania, zawsze sięgam po sprawdzony przepis na roladki z cukinii. To danie nie tylko świetnie się prezentuje, ale też smakuje, jakby pochodziło z najlepszej restauracji. Włoskie inspiracje sprawiają, że roladki z cukinii są pełne aromatu i doskonale komponują się z kremowym farszem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozgrzewająca zupa tajska z kalafiora. Przygotujesz ją w 30 minut

Mój przepis na roladki z cukinii – obiad w godzinę, smak jak z trattorii

Ten przepis na roladki z cukinii z serowym farszem stał się jednym z moich ulubionych szybkich obiadów. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efekt końcowy zawsze robi wrażenie. Oto moja sprawdzona receptura na te włoskie roladki z cukinii:

Składniki:

  • 2-3 średnie cukinie,
  • oliwa z oliwek,
  • 250 g ricotty,
  • 1 jajko,
  • ½ filiżanki startego parmezanu lub grana padano,
  • Szczypta soli,
  • 2 świeże listki bazylii,
  • 400 g passaty ziołowej lub rustykalnej,
  • 1-2 kulki mozzarelli (w zależności od preferencji),
  • ½ łyżeczki suszonego oregano.

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie cukinii: Cukinie dokładnie myję i kroję wzdłuż na cienkie (około 0,5 cm) plastry. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polewam oliwą z oliwek i lekko solę. Piekę w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 15 minut, aż cukinia zmięknie i stanie się elastyczna.
  2. Przygotowanie farszu: W misce mieszam ricottę, jajko, starty parmezan, szczyptę soli i drobno posiekane listki bazylii.
  3. Przygotowanie naczynia do zapiekania: Wybieram naczynie do zapiekania i na dno wlewam passatę ziołową, tak aby cienko przykryła dno (około 1 cm grubości).
  4. Formowanie roladek: Na każdy plaster podpieczonej cukinii nakładam łyżkę przygotowanego farszu i zwijam w roladkę. Układam roladki z cukinii ciasno obok siebie na sosie pomidorowym w naczyniu do zapiekania.
  5. Pieczenie roladek: Gotowe roladki delikatnie polewam z wierzchu pozostałą passatą, posypuję pokrojoną w plastry lub startą mozzarellą (lub startym żółtym serem, jeśli wolę intensywniejszy smak) i posypuję suszonym oregano. Zapiekam w piekarniku nagrzanym do 190-200°C z termoobiegiem przez około 20 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni, a roladki z cukinii będą gorące.
  6. Podawanie: Gotowe roladki z cukinii podaję na gorąco, najlepiej od razu po wyjęciu z piekarnika. Świetnie smakują same, ale można je również podać z dodatkową porcją passaty lub świeżym pieczywem.

Triki:

  • W sezonie pomidorowym passatę mogę zastąpić świeżymi, obranymi i drobno pokrojonymi pomidorami, wymieszanymi z solą, pieprzem i oregano.
  • Jeśli nie mam ricotty, mogę użyć kremowej fety, ale wtedy pomijam dodatek soli do farszu.

Te roladki z cukinii to dla mnie idealne połączenie włoskiej prostoty i bogactwa smaków. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efekt jest naprawdę imponujący – obiad jak z najlepszej trattorii w zasięgu mojej kuchni!

Wybrane dla Ciebie

Żadne serniki i szarlotki. Octowe ciasto wywoła poruszenie przy stole
Żadne serniki i szarlotki. Octowe ciasto wywoła poruszenie przy stole
Mieszam z serkiem i faszeruję. Pyszny obiad robię w pół godziny
Mieszam z serkiem i faszeruję. Pyszny obiad robię w pół godziny
Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
To najzdrowszy owoc świata według naukowców. Znajdziesz go nawet w sklepiku osiedlowym
To najzdrowszy owoc świata według naukowców. Znajdziesz go nawet w sklepiku osiedlowym
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób