WAŻNE
TERAZ

Zełenski odbył rozmowę z Trumpem. "Pogratulowałem sukcesu"

Na imprezę zrobiłam pieczarki w boczku. Ciotki nie mogły się nachwalić

Jeśli myślisz, że pieczarki są nudne, to znak, że nie jadłeś jeszcze tych z serowym farszem i bekonową skorupką. To sprawdzony przepis na przystawkę na imprezę, przekąskę na rodzinne przyjęcie czy ciekawą kolację.

Pieczarki w boczkuPieczarki w boczku
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Lista składników nie jest długa, przygotowanie zajmuje jeszcze mniej czasu niż wyjście do sklepu, a efekt końcowy zachwyci każdego. Komplementów nie szczędzą nawet wybredne ciotki, które na niejednej imprezie już były i niejedną przystawkę w życiu już jadły. Pieczarki z serowym farszem zapieczone z dodatkiem boczku i wędzoną śliwką już na talerzu prezentują się apetycznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczarki z boczkiem na imprezową przystawkę. Łatwe i smakowite

Pieczarki w boczku

Nazwa dania nie pozostawia za wiele dla wyobraźni, bo zdradza dwa główne składniki. Nie jest to jednak sam grzyb owinięty plastrem boczku, ale dodatkowo skrywa się w nim proste nadzienie z dodatkiem sera.

Dodatek musztardy i wędzonych śliwek podkręca smak, wprowadzając słodko-ostrą nutę i aromat wędzenia. To przekąska idealna na dwa kęsy, która zrobi wrażenie na gościach.

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • pół szklanki posiekanej natki pietruszki,
  • 70 g serka śmietankowego,
  • 100 g tartego cheddara,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 9 plastrów boczku,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 9 wędzonych śliwek.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pieczarki umyj i osusz. Oderwij nóżki i drobno je posiekaj. Podsmaż na rozgrzanym oleju wraz z drobno pokrojoną cebulą.

Pieczarki z cebulką
Pieczarki z cebulką © Pyszności

Krok 2. Gdy pieczarki i cebula się zarumienią, dodaj do nich posiekany czosnek oraz natkę pietruszki. Przesmaż chwilę i przełóż do miski. Odstaw do przestudzenia. Gdy już masa pieczarkowa przestygnie, dodaj serek śmietankowy, starty ser cheddar, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Farsz do pieczarek
Farsz do pieczarek © Pyszności

Krok 3. Powstałym farszem wypełnij kapelusze pieczarek. Owiń je boczkiem i posmaruj musztardą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20 minut.

Pieczarki gotowe do pieczenia
Pieczarki gotowe do pieczenia © Pyszności

Krok 4. W upieczone pieczarki wbij wykałaczkę wraz z wędzoną śliwką. Nie tylko pozwoli to przymocować owoc, ale ułatwi nakładanie przekąski na talerz. Smacznego!

Pieczarki faszerowane w boczku
Pieczarki faszerowane w boczku © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości