Na imprezę zrobiłam pieczarki w boczku. Ciotki nie mogły się nachwalić
Jeśli myślisz, że pieczarki są nudne, to znak, że nie jadłeś jeszcze tych z serowym farszem i bekonową skorupką. To sprawdzony przepis na przystawkę na imprezę, przekąskę na rodzinne przyjęcie czy ciekawą kolację.
Lista składników nie jest długa, przygotowanie zajmuje jeszcze mniej czasu niż wyjście do sklepu, a efekt końcowy zachwyci każdego. Komplementów nie szczędzą nawet wybredne ciotki, które na niejednej imprezie już były i niejedną przystawkę w życiu już jadły. Pieczarki z serowym farszem zapieczone z dodatkiem boczku i wędzoną śliwką już na talerzu prezentują się apetycznie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczarki z boczkiem na imprezową przystawkę. Łatwe i smakowite
Pieczarki w boczku
Nazwa dania nie pozostawia za wiele dla wyobraźni, bo zdradza dwa główne składniki. Nie jest to jednak sam grzyb owinięty plastrem boczku, ale dodatkowo skrywa się w nim proste nadzienie z dodatkiem sera.
Dodatek musztardy i wędzonych śliwek podkręca smak, wprowadzając słodko-ostrą nutę i aromat wędzenia. To przekąska idealna na dwa kęsy, która zrobi wrażenie na gościach.
Składniki:
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- pół szklanki posiekanej natki pietruszki,
- 70 g serka śmietankowego,
- 100 g tartego cheddara,
- pół łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 9 plastrów boczku,
- 2 łyżki musztardy,
- 9 wędzonych śliwek.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pieczarki umyj i osusz. Oderwij nóżki i drobno je posiekaj. Podsmaż na rozgrzanym oleju wraz z drobno pokrojoną cebulą.
Krok 2. Gdy pieczarki i cebula się zarumienią, dodaj do nich posiekany czosnek oraz natkę pietruszki. Przesmaż chwilę i przełóż do miski. Odstaw do przestudzenia. Gdy już masa pieczarkowa przestygnie, dodaj serek śmietankowy, starty ser cheddar, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Krok 3. Powstałym farszem wypełnij kapelusze pieczarek. Owiń je boczkiem i posmaruj musztardą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20 minut.
Krok 4. W upieczone pieczarki wbij wykałaczkę wraz z wędzoną śliwką. Nie tylko pozwoli to przymocować owoc, ale ułatwi nakładanie przekąski na talerz. Smacznego!